Așa se CeRe

Proiectul „Așa se CeRe” este derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică în parteneriat cu Decât o Revistă și răspunde nevoii de a crește puterea și capacitatea organizațiilor și grupurilor de cetățeni de a responsabiliza administrația publică pe diferite teme (spațiu public, mediu, sănătate, educație etc.).

Proiectul va crește capacitatea de advocacy a 5 organizații și grupuri de cetățeni și va pune pe agenda autorităților 5 probleme de interes public prin acțiuni de advocacy desfășurate de organizațiile beneficiare, cu sprijinul CeRe.

 

Grupurile și organizațiile susţinute de CeRe în cadrul proiectului Aşa se CeRe sunt:

Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială „Human Catalyst”

Aproximativ 300.000 de copii ce provin din medii dezavantajate nu au acces la programul Şcoală după Şcoală, program care ar reduce din rata abandonului şcolar şi ar îmbunătăţi performanţele şcolare ale acestor copii. Human Catalyst doreşte adoptarea unui mecanism de finanţare directă a şcolilor cu elevi provenind din aceste categorii sociale şi buget anual alocat programului Şcoală după Şcoală cu prioritizare pentru şcolile care au cea mai mare nevoie.

Human Catalyst are pagină de facebook dedicată: https://www.facebook.com/Human-Catalyst-1654301278188779/

Vezi şi de ce este importantă bugetarea programului “Şcoală după Şcoală: www.edu-advocacy.ro

Grupul Sos Parcurile Plopilor din Cluj

Grupul militează pentru acces liber în parcul Iuliu Haţieganu din administrarea Universităţii Babeş-Bolyai. Acum accesul se face numai cu taxă iar poarta care ar permite trecerea din parcul Iuliu Haţieganu în parcul Rozelor este închisă. Grupul luptă pentru eliminarea taxei de intrare în Parcul Iuliu Haţieganu, deschiderea porţii parcului către parcul Rozelor, deschiderea porţilor terenurilor de sport reabilitate cu fonduri europene şi folosirea lor în regim gratuit, aşa cum prevede proiectul în baza căruia au fost obţinute fondurile. Puteți urmări campania aici.

Citeşte şi Parcul „Babeș” – Action Research. De ce merită deschis un parc?.

Grupul de iniţiativă civică „Salvaţi Parcul Drumul Taberei!”

Prin proiectul de reamenajare a Parcului Drumul Taberei, Primăria Sectorului 6 a defrişat în mod abuziv 162 de arbori şi a construit în locul lor spaţii expoziţionale gigantice din oţel, beton şi sticlă. Sălciile de pe malul lacului din parc au fost defrişate, iar în locul lor au fost amplasate roci inestetice. Băncile şi locurile de joacă din parc sunt total insuficiente, iar grupurile sanitare montate în parc sunt insalubre.

Grupul cere autorităţilor: desfiinţarea spaţiilor expoziţionale construite pe latura nordică a Parcului Drumul Taberei şi plantarea unui număr de 162 de arbori în locul spaţiilor expoziţionale; îndepărtarea rocilor amplasate pe malul lacului din parc şi plantarea de sălcii în locul acestor roci; suplimentarea băncilor şi a locurilor de joacă din parc; montarea unor grupuri sanitare ecologice cu autospălare. Grupul reunit online este aici.

Grupul civic Salvați Parcul Drumul Taberei organizează o acțiune de protest sâmbătă, 10 octombrie: Comunicat de presa – Grupul Salvați Parcul Drumul Taberei

Grupul strânge semnături pentru a cere Primăriei cele de mai sus: Comunicat de presă – Grupul de iniţiativă civică „SALVAŢI PARCUL DRUMUL TABEREI”

Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA

Centrul Filia reclamă inexistenţa unei politici de prevenire, combatere şi sancţionare a hărţuirii sexuale asupra femeilor în universităţi. Astfel, Filia militează pentru adoptarea unei astfel de politici şi sancţionarea efectivă a hărţuirii sexuale asupra femeilor în universităţi. Şi mai specific, în cadrul campaniei suţinute în proiect, Filia va milita pentru ca în Codul de etică universitară să se precizeze clar modul de sancţionare pentru hărţuirea sexuală. Informații despre campanie veți găsi aici.

Citeşte şi “Cercetare privind hartuirea sexuala in universitati“.
Citești și “Hărțuirea sexuală în universități – o problemă invizibilă“.
Citeşte rezultatele studiului exploratoriu despre hărţuirea sexuală în universităţi
Vezi infograficele studiului exploratoriu FILIA

Grupul „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu”

Grupul doreşte revocarea autorizaţiei de construire pentru un bloc ce nu respectă regulamentul de urbanism în vigoare pentru zona lor. Primarul Onţanu le-a promis oamenilor că această construcţie va fi oprită iar grupul îi cere să-şi respecte această promisiune făcută în urma audienţei din data de 25.02.2015. Campania poate fi urmărită aici.

Citeşte şi “Portret de cetăţean: Administratoarea timidă care a oprit o construcţie incomodă“.

Citeşte în detaliu prezentările organizaţiilor incluse în proiectul Aşa se CeRe

Colecția poveştilor de advocacy “Aşa se CeRe”

 

Proiectul a demarat în martie 2015 și se va derula pe o perioadă de 14 luni, având un buget total de 83.125€, valoarea contribuției proprii fiind de 8.315€. Proiectul „Așa se CeRe” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.