Misiune
CeRe actioneaza pentru ca deciziile publice sa raspunda nevoilor si dorintelor actorilor sociali.
Viziune
In viziunea noastra, organizatiile neguvernamentale, cetatenii si institutiile publice isi asuma responsabilitatea participarii publice si isi exercita drepturile asociate acesteia.
Consideram ca participarea publica este un principiu esential al bunei guvernari. Prin participare publica intelegem procesul prin care cetatenii si organizatiile:
- isi exprima nevoile
- isi apara interesele si drepturile
- contribuie la elaborarea politicilor publice si la luarea deciziilor publice
- reactioneza si cer socoteala oficialilor si institutiilor publice
iar institutiile publice:
- consulta cetatenii si organizatiile in elaborarea politicilor publice si luarea deciziilor publice
- folosesc expertiza din comunitate.
Pentru ca procesul de participare publica sa fie posibil si pentru ca organizatiile neguvernamentale sa fie parteneri reali in actul de guvernare, institutiile publice trebuie sa fie:
- receptive
- transparente
- responsabile si
- sa raspunda in fata publicului.
Organizatiile neguvernamentale trebuie sa fie vizibile in spatiul public, sa stie sa se faca bine auzite, sa isi aduca subiectele pe agenda publica si sa faca advocacy pentru cauzele lor. Demersurile lor nu trebuie sa fie doar reactive, ci si proactive. Organizatiile au expertiza si cunosc foarte bine comunitatile in care lucreaza. Ele pot avea o contributie importanta la crearea unor politici publice care sa raspunda cu adevarat nevoilor.
Premise/Nevoi identificate
- Desi vizibile si cu acces la o gama variata de resurse, organizatiile nationale de tip watch-dog au inca capacitate relativ redusa de organizare, coalizare, advocacy si reactie la evenimente de interes comun.
- Exista in Romania organizatii eficiente, care activeaza in diverse domenii (sociale, de mediu) si care fac o multime de lucruri importante pentru beneficiarii lor. Le lipsesc insa instrumentele si “know – how”-ul in ceea ce priveste reprezentarea drepturilor beneficiarilor si impactul asupra politicilor publice sectoriale. Acest tip de organizatii sunt o resursa foarte importanta in elaborarea politicilor publice pe diferite sectoare si contributia lor ar duce la schimbari durabile pentru beneficiari.
- Organizatiile de mici dimensiuni, care functioneaza la nivel local, reprezinta o parte importanta a sectorului non-profit in Romania. Chiar daca impactul lor nu este rasunator, chiar daca nu sunt la fel de vizibile ca organizatiile mari din Bucuresti, munca lor este foarte valoroasa pentru comunitatile in care aceste organizatii activeaza. Totusi, accesul lor la resurse de orice fel, si in special la programe de advocacy sau participare publica, este foarte scazut.
- Desi exista legislatie care cere consultarea comunitatii la luarea deciziilor publice, transparenta si receptivitate din partea institutiilor publice, autoritatile sunt inca insuficient preocupate de implicarea comunitatilor in luarea deciziilor si elaborarea politicilor publice.