Anemari Necșulescu – Unde-s banii pentru Cerințele Educaționale Speciale?
Pornind de la situația fiului ei, care nu primise drepturile bănești dedicate, prin lege, copiilor cu CES (Cerințe Educaționale Speciale), Anemari Necșulescu a început demersurile pentru ca drepturile copiilor cu CES din școala Gimnazială 131 din București să fie respectate. În conformitate cu art. 26 alin. 2 din Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5.574/2011, drepturi precum alocaţia zilnică de hrană, rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte se asigură din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale ale consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Doar că în sectorul 5, banii nu ajunseseră la toate școlile. După o petiție depusă la Primăria Sectorului 5, telefoane, întâlniri și mai multe acțiuni de informare a părinților, a unor organizații neguvenamentale și a conducerii școlii, banii copiilor cu CES din Școala 131 au fost trimiși de către Primărie.
Asociația Catharsis Brașov – Adopția – iubire divină
În România sunt peste 4000 de copii adoptabili. În același timp, numărul copiilor instituționalizați este de peste 60.000, iar numărul de familii sau persoane atestate ca fiind apte să adopte este de 1.714. În 2014 asociația a dat startul campaniei Adopția – iubire divină, cu scopul de a îmbunătăți Legea adopției. Timp de doi ani, asociația a adus subiectul pe agenda publică și pe cea a autorităților prin toate mijloacele posibile. În cadrul unei adunări publice în Piața Victoriei, i-au fost înmânate Ministrului Muncii o petiție semnată de mai multe ONG-uri, împreună cu un Proiect de modificare a legii adopției. În aprilie 2016 rezultatele presiunilor au apărut și majoritatea propunerilor din proiectul celor de la Catharsis s-a regăsit în noua lege a adopției. Însă copiii neadoptabili erau în continuare ignorați. Proiectul, îmbunătățit și înaintat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, agreat de 51 de senatori, a devenit inițiativa legislativă. La data de 01.11.2016 propunerea legislativă a fost adoptată de Senat și și înaintată Camerei Deputaților, iar în februarie 2017 asociația a fost invitată la dezbaterea din Camera Deputaților a Comisiei pentru Drepturile Omului.
Asociația CivicAlert – CivicAlert – Civic engagement through technology!
De multe ori, vigilența civică este descurajată de dimensiunea kafkiană a instituțiilor care ar trebui să răspundă diferitelor probleme pe care le semnalăm în comunitate. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, dar și al autorităților, Asociația CivicAlert a creat o aplicație mobilă care îi ajută să comunice mai eficient. La ora actuală, 55.000 de cetățeni pot sesiza în timp real orice neregulă identificată pe domeniul public, iar sesizările ajung direct la instituțiile responsabile. Datorită tehnologiei, statul la coadă, numărul de înregistrare sau plimbatul de la un compartiment la altul încep să devină amintiri neplăcute ale relației dintre cetățean și autorități.
Asociația Colectiv A – Inițiativa La Terenuri- 4 ani de implicare în cartier
Ce faci când ai la marginea orașului un spațiu verde nefolosit și mulți cetățeni avizi de o gură de aer proaspăt? Faci tot ce îți stă în putere să-l ții departe de dezvoltatorii imobiliari și să-l repui în circuitul public. Așa s-au gândit și cei de la Asociația Colectiv A, atunci când și-au dat seama de potențialul zonei La Terenuri și Cinema Dacia din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca. Au adus la masa discuțiilor grupuri de cetățeni, primar, consiliul local, ONG-uri și proprietarii terenurilor și le-au prezentat propunerea lor de proiect: un spaţiu verde public asumat într-un parteneriat public-civic. După multe consultări, dezbateri, petiții și cercetări au conturat direcția proiectului, văzut ca un proiect de urbanism participativ. Mai mult, au reușit să convingă primăria să creeze oportunități de finanțare pentru aceste obiective importante pentru locuitorii din Mănăștur. Cinema Dacia Mănăștur a intrat pe lista de priorități a primăriei, iar prin relaxarea condițiilor de finanțare, școlile din cartier și noile ONG-uri înființate în Mănăștur au fost încurajate să aplice pentru aceste fonduri. Pe lângă alte schimbări concrete, atitudinea primarului s-a schimbat, acesta vizitând tot mai des cartierul Mănăștur, pentru a se consulta cu locuitorii din zonă.
Asociația Concesionarilor Corneșu Mare- Protest pe Transalpina cu colivă și lumânări
Cu colivă și lumânări în mână, circa 400 de oameni nu s-au dus la o înmormântare, ci la un protest. Nemulțumiți fiind de faptul că autoritățile nu se țin de promisiunea de a asfalta cei 148 km și 414 m pe drumul Transalpina și de decizia de a închide drumul. Iar, Transalpina închisă, înseamnă că aproximativ 650 de structuri de primire turistice cu peste 7000 locuri de cazare din zonă riscă să falimenteze și câteva sute de angajați să fie trimiși în șomaj. Pănescu Constantina, susținută de colegii din asociație, a făcut zeci de demersuri la primăriile locale, consiliul județean, CNADNR, Ministere, Guvern, chiar la Senat și Parchet. După luni întregi de discuții și întâlniri cu diverși politicieni, drumul DN 67 C Transalpina a fost asfaltat. Chiar mai mult, au obținut o noua promisiune de la autorități – de a uni localitățile Rânca și Vidra cu o telegondolă și telescaune, și de a crea a o nouă pârtie pentru schi de 44 km care ar ține în țară turiștii iarna.
Asociaţia D’Apetresii – Stop Discriminării Elevilor la Examene
În vara anului 2015, analizând rezultatele de la bacalaureat, Asociaţia D’Apetresii a ajuns la concluzia că metodologia de examinare este incorectă. Mai exact, dacă se contesta o notă mai mica de 9.50, iar în urma contestaţiei nu se obţinea o mărire a notei de cel puţin 0.50, atunci orice altă creştere nu se lua în calcul. Pe de altă parte, contestatarilor cu note mai mari de 9.50, li se lua în considerare orice creştere a notei. Deşi pare puțin, câteva zecimi pot influența viitorul unui copil sau adolescent, pot face diferența dintre dramă şi un parcurs normal, ales prin propria decizie.
În martie 2016 au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a constatat că metodologia nu ar fi discriminatorie. Membrii asociației au atacat în instanță decizia CNCD, dar şi metodologia de evaluare și pe autorul acesteia, adică Ministerul Educației. La sfârşitul anului 2016, prima instanţa le-a dat dreptate. Deşi cele două instituţii, CNCD şi Ministerul Educaţiei, au facut recurs la decizia Curţii de Apel, Ministrul Educaţiei a modificat metodologia, astfel încât să nu mai existe aceste elemente discriminatorii.
Asociația Dăruiește Viață – Jaf în sănătate la Primăria Capitalei
În septembrie 2016, Primăria Generală decide suplimentarea bugetului pentru dotarea spitalelor din București cu suma de 30 de milioane de euro. Asociația Dăruiește Viață analizează notele de fundamentare, compară prețurile din note cu cele din piață și constată că diferențele sunt colosale (ex: un echipament de potecție a datelor era bugetat la 5.892.000 RON, în timp ce costul real se ridică la 18.000 RON ). Pentru a stopa risipa banului public, Asociația trimite un comunicat de presă care este preluat de principalele posturi TV și publicații online. În urma presiunii media, Primăria recunoaște „erorile materiale” în valoare de 5 milioane de euro. Asociația va continua demersurile de monitorizare a alocărilor bugetare a Primăriei Generale în domeniul sănătății.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) – Manuale gratuite pentru elevi. Legea nu se negociază.
În 2016, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a convins Ministerul Educației să aplice legea privind dreptul elevilor din învățământul liceal superior de stat de a primi manuale gratuite. Ca urmare, pentru anul școlar 2016-2017, 350.000 de elevi din clasele XI-XII au primit 3.600.000 de manuale. 20 de elevi din cadrul AEC s-au implicat activ în organizarea campaniei. Primii pași au fost realizați in 2014, când asociația a convins 2000 de elevi să semneze o petiție pentru a primi manuale gratuite. Ulterior, împreună cu Consiliul Național al Elevilor, AEC deschide discuțiile cu reprezentanții ministerului, cu parlamentari, sesizează Avocatul Poporului. Ministerul rămâne insensibil la cererea elevilor. Abia după chemarea în judecată a instituției și după o nouă rundă de consultări, Ministerul anunță finalizarea negocierilor cu editurile pentru achiziționarea manualelor.
Asociaţia Help Autism – Autism Connect – implicarea comunității în sprijinul copiilor cu TSA
Nevoile persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA) sunt extrem de complexe: de la servicii de recuperare, până la informare sau integrare în societate. Pentru o bună înțelegere și abordare a problematicii autismului, o mulțime de actori trebuie să colaboreze: părinți, specialiști, instituții de învățământ, organizații, furnizori de servicii și, nu în ultimul rând, factorii de decizie. Asociația Help Autism a înțeles nevoia de conectare și a încercat să aducă toți stakeholderii la aceiași masă, atât offline, cât și online. Pentru conectarea virtuală, au construit www.autismconnect.ro – o platformă care oferă informații, dar și spațiu de discuții pentru toți cei interesați. În offline, au organizat o caravană, multe întâlniri precum și o conferință la Palatul Parlamentului, care a ajutat la ridicarea subiectului autism puțin mai sus pe agenda publică.
Asociația MozaiQ LGBT – Susțin LGBT
Campania Susțin LGBT a pornit ca reacție a comunității LGBT la propunerea de revizuire a Constituției care ar urma să redefinească familia, făcând imposibilă legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex. Platforma de dezbateri a fost creată pentru a duce și argumentele comunității pe masa factorilor de decizie, în special a parlamentarilor. Asociația MozaiQ LGBT a reușit să implice în campanie peste 2500 de persoane, au avut consultări comunitare cu 80 de persoane LGBT, 20 de organizatori implicați în acțiuni de advocacy, 50 de politicieni informați, 500 de participanți la Marșul Dumnezeu nu face politică! și peste 2000 de susținători virtuali. În cadrul Forumului Candidaților la Alegerile Parlamentare, la care au participat 7 candidați din București, au discutat cu candidați independenți, USR, PSD și PNL despre proiecte de legi propuse de către comunitatea LGBT, dar și despre proiecte ce vizau drepturile femeilor și ale romilor. Campania continuă cu grupuri periodice de lucru cu politicieni, un Marș împotriva homofobiei și promovarea constantă a drepturilor și nevoilor comunității LGBT.
Asociația Mozaiq – The House – Centru Comunitar LGBT+
Asociația Mozaiq urmărește lansarea primului Centru Comunitar pentru persoanele LGBT din România. Ideea s-a născut în urma consultărilor și întâlnirilor tinerilor LGBT (10 astfel de întâlniri) și a presupus mai multe etape: acțiuni de vizibilitate și infomare, acțiuni de strângere de semnături, acțiuni de activism comunitar (acțiuni de stradă, organizare Pride), comunicare cu politicienii (peste 50 de scrisori trimise, multiple întâlniri cu membri ai comisiilor specializate din primărie și cu consilieri generali). Autoritățile au început să fie deschise și interesate de subiect. Momentan asociația este în negocieri cu Primăria pentru identificarea unui spațiu pentru pilotarea centrului
Asociaţia Necuvinte – Ambasadori ai schimbării
În mai puțin de un an, Asociația Necuvinte a reușit să îmbunătățească situația victimelor violenței domestice, dar și atitudinea instituțiilor responsabile pentru protejarea drepturilor persoanelor agresate. Analizele asociaţiei arătau că există o lipsă în ceea ce priveşte educaţia judiciară, puţine informaţii asupra fenomenului, iar legislaţia pentru apărarea drepturilor fundamentale ale acestor femei nu este suficient de bună. O parte din ajutorul oferit de asociaţie constă în susţinerea victimelor violenţei domestice de a-şi face dreptate în instanţele de judecată, la poliţie şi procuratură. Printre tacticile folosite în campanie s-au numărat: ample informări în secţiile de poliţie din ţară, atât pentru practicieni, cât şi pentru victime, implicarea unei firme de avocatură care să ajute la întemeierea de motive pentru schimbările legislative propuse, comunicare directă cu parlamentari
În prezent, iniţiativa a reuşit prin modificarea legii 217/2003 privind violenţa în familie şi introducerea în legislaţie a ordinului de protecţie în regim de urgenţă, cu emitere în maxim 72 de ore. Până la această modificare, un ordin se emitea în medie în 33 de zile lucrătoare. Acum se poate emite şi într-o zi.
Asociația Parcul Natural Văcărești – Parcul Natural Văcărești
În timp ce Bucureștiul se dezvolta haotic și complet neprietenos cu mediul și sănătatea noastră, în mijlocul lui se regenera cuva lacului Văcărești. Zona fusese abandonată în urmă cu 20 de ani și devenise foarte interesantă pentru diferite specii de păsări și mamifere, care, în mod firesc, nu trăiesc în aglomerații urbane. Evident, noul parc natural era foarte atractiv și pentru speculatorii imobiliari ai vremurilor. Pentru a evita aglomerarea orașului cu încă 234 de hectare de beton, Asociația Parcul Natural Văcărești a muncit timp de patru ani pentru a obține statutul de arie protejată pentru delta din mijlocul Bucureștiului. Cu sprijinul mediului academic și neguvernamental, dar și cu o campanie de informare convingătoare, în 11 mai 2016 apărea Hotărârea de Guvern nr. 349, certificatul de naștere al Parcului Natural Văcărești.
Asociația Partener pentru Tine (APT) – Vrem apă potabilă!
În vara anului 2016 Asociația Partener pentru Tine din Comuna Merișani, Județul Argeș, a constatat că Direcția de Sănătate Publică nu verifică constant sursele de apă potabilă publice din județ (fântâni, puțuri aflate pe domeniul public sau în incinta unor spații de utilitate publică și rețele publice de distribuție de apă din județ). Lipsa de interes a DSP era cel puțin iresponsabilă, în condițiile în care, în acea vară, mai mulți copii din județ s-au infectat cu bacteria e-coli.
Au cerut o serie de informații în baza legii 544/2001 Direcției pentru Sănătate Publică și astfel au aflat că 8 surse de apă din comună nu sunt potabile, autoritățile locale neinformând populația privitor la calitatea apei, așa cum prevede legea. A urmat multă comunicare cu cetățenii din Merișani, pentru a semnala riscurile, o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății, Prefecturii, Primăriei Merișani, DSP, Mass-Media, comunicări telefonice și prin email cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, campanie de emailuri către Primăria Merișani și multe altele. Imediat Primăria a început informarea populației și curățarea fântînilor, DSP a început verificarea surselor de apă, iar Prefectul Judetului Argeș a emis un ordin de verificare a tuturor surselor de apă din județ. Mai multe școli afectate au fost dotate cu dozatoare de apă.
Asociaţia Părinţilor Isteţi (API) împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţie şi Itsi Bitsy – Timp de calitate cu copiii
Începând de anul trecut, data de 1 iunie este Ziua Copilului și a Părinților. Timp de nouă luni, API a derulat o campanie cu scopul de declara ziua de 1 iunie zi liberă.
API a dus o amplă campanie de conştientizare care a arătat că timpul petrecut cu copilul este deosebit de important pentru dezvoltarea armonioasă a acestuia. API a adus în atenție multe date concrete: 62% dintre copii şi-ar dori mai mult timp cu părinţii, 1 din 10 copii români vorbeşte doar câteva minute cu părinţii în zilele lucrătoare, arătând că familiile „coexistă” sub același acoperiș în loc să petreacă timp împreună. Pe lângă acțiunile de comunicare publică, organizatorii campaniei au avut și o serie de acțiuni de lobby și advocacy care au transformat o idee bună într-un proiect de lege aprobat de parlament.
O zi liberă naţională, special pentru timpul petrecut cu copilul este rezultatul cel mai clar. Un alt rezultat al campaniei a fost și faptul că a familiarizat publicul larg cu noţiuni precum sănătatea emoţională a copiilor, cultivarea relaţiei părinţi-copii şi cu modalităţile practice de a oferi timp de calitate copiilor.
Asociația Teach for Romania și Guvernul Cioloș – Profesori motivați în școli defavorizate
Programul Profesori motivați în școli defavorizate oferă șansa la educație fiecărui copil din România, indiferent de situația sa socială. Teach for Romania a construit și aplicat un cunoscut program care recrutează, pregătește și susține tineri profesori care predau în școli defavorizate. După 2 ani de activitate intensă, Teach for Romania a reușit să transforme propriul program într-un model inspirațional, susținut de stat. Eforturile lor au condus la asumarea programului Profesori motivați în școli defavorizate în Programul Anti-sărăcie și la lansarea unui program de finanțare cu fonduri europene. Practic, inițiativa Teah for Romania de a pregăti și susține tineri profesori care să predea în comunități sărace are acum posibilitatea de a se extinde la nivel național.
Cancelaria Prim-ministrului prin Dl. Consilier de Stat Dan-Flaviu Nechita – GovITHub – We Gov It!
România este recunoscută în plan mondial pentru performanțele și creativitatea IT-iștilor și programatorilor pe care i-a format. Dar potențialul acestora nu a fost niciodată folosit de administrația centrală și locală. Până în octombrie 2016, când Cancelaria Prim-Ministrului a declanșat o revoluție în relația dintre buna guvernare și tehnologie.
În doar trei luni, 20 de bursieri au mobilizat aproape 2000 de oameni care au muncit și au contribuit voluntar la crearea unor instrumente și platforme IT care să ne facă viața mai ușoară. Datorită GovITHub, astăzi putem afla în timp real stocurile de vaccinuri, putem afla cine și unde sunt furnizorii de servicii sociale acreditate și multe alte informații utile, precum prezența la vot la alegerile din decembrie 2016.
De-clic.ro – Călin Dejeu, inițiator – Spunem NU distrugerii râului Nera
În februarie 2016, De-clic a pornit o campanie pentru salvare a râului Nera, pus în pericol de posibila construcție a două microhidrocentrale chiar aproape de zona de izvorâre a râului, pentru care se aștepta avizarea Acordului de Mediu de la Ministerul Mediului.
Inițiatorii campaniei au pornit cu o petiție online care cerea respingerea Acordurilor de Mediu pentru cele 2 microhidrocentrale, pe De-clic. Petiția a fost semnată de 50 000 de susținători. Mai departe, a fost sesizat Ministerul Mediului și, când răspunsurile au întârziat să apară, a fost sesizat Secretarul de Stat pe Biodiversitate. De-clic împreună cu GEC Nera (un ONG local care se ocupă de protejarea parcului național Cheile Nerei-Beușnița) au organizat 2 evenimente în Cheile Nerei, pentru a atrage atenția asupra problemei și a exemplifica la fața locului pericolul care amenința zonele protejate străbătute de râul Nera. Pentru a crește impactul campaniei, inițiatorii au decis să depună cei 15m de hârtie cu cele 50 000 de semnături la Ministerul Mediului.
În 24 de ore au primit răspunsul mult așteptat: Ministerul a hotărât că nu consideră oportună construirea celor două Microhidrocentrale.
Coaliția pentru Locuire – Acces la locuire, nu livrabile!
La începutul lui 2016, pe agenda Ministerului Dezvoltării a ajuns sarcina de a elabora o Strategie națională pentru locuire. Totul bine și frumos, până când organizațiile interesate de subiectul locuirii au constatat că Ministerul vrea să facă lucrurile „pe repede înainte”, cât să fie făcute. 17 organizații neguvernamentale împreună cu instituții academice cu experiență de lucru în domeniul locuirii și-au unit puterile și astfel s-a născut Coaliția pentru Locuire, care s-a încăpățânat să devină partener de dialog cu autoritățile, așa încât strategia pentru locuire să nu fie un simplu livrabil bifat, ci o politică coerentă și eficientă. A urmat o muncă de bătrân chinez după cum au denumit-o cei de la Coaliția pentru Locuire: nenumărate consultări, feedback pe zeci de documente și, mai ales, comunicare insistentă cu factorii de decizie. Până să-și deschidă ușile, Ministerul a refuzat constant comunicarea, invocând inclusiv probleme cu emailul sau lipsa de spațiu pe site. Totuși, Coaliția pentru locuire a reușit să convingă Ministerul să includă în strategie cel puțin o parte din propunerile sale. Deși Strategia Națională pentru Locuire nu a fost adoptată în decembrie așa cum se dorea, documentul final reprezintă o victorie și un punct de plecare viabil pentru noile demersuri ale Coaliției pentru Locuire.
Consiliul Elevilor din Liceul Teoretic Bolyai Farkas – Burse de merit pentru elevii din Târgu Mureș
Inspirați de sprijinul oferit de autoritățile din Cluj și Miercurea Ciuc pentru promovarea educației, Consiliul Elevilor din Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” inițiază campania “Burse de merit pentru elevii din Târgu Mureș”. Scopul campaniei a fost oferirea unor burse regulate pentru cei care obțin o medie anuală de peste 8.50. În urma unei serii de acțiuni (petiția semnată de consiliile de elevi din Târgu Mureș, cererea adresată autorităților locale, discuțiile avute pe marginea proiectului), consiliul local aprobă un amendament la bugetul local prin care transferă suma de 550.000 de lei în fondul burselor de merit. Aproximativ 7000 de elevi au primit sume cuprinse între 150-450 lei.
Consiliul Tinerilor Instituționalizați – Desenăm Viitorul Tău
Conform standardelor minime obligatorii (OUG 21/2004) privind centrele rezidențiale, Direcțiile de Protecția Copilului aveau obligația de a creea Consiliul Copiilor, respectiv Consiliul Tinerilor Instituționalizați, încă din anul 2004. După 12 ani de abuzuri ale direcțiilor de protecție a copilului, trei organizații s-au unit pentru a pune bazele Consiliului Tinerilor Intituționalizați la nivel național și a minim 16 structuri teritoriale. După formare, workshopuri și dezbateri la nivel național, în iunie 2016 au reușit să creeze acest Consiliu, care vine în sprijinul tinerilor/copiilor abandonați, fiind o voce a lor pentru a reduce abuzurile din sistemul de protecție. Li s-au alăturat peste 250 de membri la nivel național și 22 de structuri teritoriale. Munca lor nu se oprește aici, și-au propus ca în acest an să aducă în dezbatere mai multe modificări legislative, printre care și o lege a persoanelor fără adăpost.
Constantin Ștefania Melania – Vrem din nou transport
În satul Căpățânesti, comuna Mărăcineni din județul Buzău, locuitorii au rămas fără transport public neavând cu ce să ajungă la doctor, la școală, la muncă sau pe unde mai avea fiecare treabă. Pentru a rezolva problema, localnicii împreună cu locuitorii din comuna Săpoca, au mers la consiliul județean pentru a cere repunerea în circulație a autobuzelor și microbuzelor publice. Succesul campaniei a fost obținut în scurt timp, iar localnicii se bucură acum de un număr mai mare de autobuze și microbuze care circulă la intervale scurte de timp.
Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie – Fizioterapia în România – pe drumul normalității
Chiar dacă în limbajul comun suntem familiarizați cu noțiunea de fizioterapeut, până în anul 2016, această profesie nu era reglementată. Lipsa unei viziuni unitare asupra serviciilor de îngrijire afecta în egală măsură felul în care erau pregătiți specialiștii din domeniu, dar și felul în care erau tratați pacienții. Încă din anul 2009 Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie a început eforturile de unificare a programelor de studiu, dar și de convingere a decidenților din universități și din Parlament că fizioterapia trebuie profesionalizată. După șapte ani de muncă, demersul Federației a fost transpus într-o lege specială dedicată fizioterapeuților din România.
FONSS – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS – Vocea ONG pentru servicii sociale!
Cel puţin jumătate din numărul serviciilor sociale existente la nivel municipal şi judeţean în Iași, sunt oferite de furnizori privați. Bazându-se pe această situație, FONSS a hotărât să dea mai multă putere vocii ONGurilor furnizoare de servicii sociale, așa încât să crească recunoașterea și susținerea (dar și transparența și corectitudinea) autorităților locale în relație cu furnizorii privați de servicii sociale și, în cele din urmă, cu beneficiarii lor.
Campania FONSS a avut rezultate semnificative: un regulament actualizat de atribuire a finanţărilor nerambursabile, la nivelul Consiliului Judeţean, o procedură participativă de analiză a nevoilor locale de servicii sociale, implementată la nivelul Municipiului Iaşi şi o metodologie şi o procedură transparentă de contractare a serviciior sociale furnizate de organizaţii neguvernamentale, în acord cu analiza nevoilor.
Campania a cuprins întâlniri cu factorii de decizie, grup de lucru autorități – ONG-uri, dezbatere publică, întâlniri cu consilierii, dezbateri în comisiile Consiliului Local și Consiliului Județean. Toate acestea au fost completate de multă, multă comunicare publică care a demonstrat ieșenilor (cetățeni și factori de decizie) cât este de importantă contribuția organizațiilor neguvernamentale.
Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA) (FEDRA) – Norme pentru Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate
În România se estimează a fi peste 30.000 de persoane cu tulburări din spectrul autist. În 2015, conform Child Development Association Atlanta, la nivel mondial, 1 copil din 68 avea astfel de tulburări.
Deși a fost adoptată încă din 2010, Legea 151/2010 (“legea autismului”) era inoperabilă, pentru că era extrem de succintă și vag formulată și nu putea fi aplicată decât prin formularea unor norme metodologice extrem de detaliate, clare și cu prevederi și responsabilități clar definite. Curând după adoptarea acestei Legi, FEDRA, începe o campanie asiduă pentru adoptarea Normelor metodologice așa încât Legea 151/2010 să fie pusă în aplicare, în mod corect. Au fost 6 ani de scrisori, memorii, participarea la grupuri de lucru și mese rotunde, întâlniri individuale cu factori de decizie și specialiști din cadrul Ministerelor. În paralel, FEDRA a comunicat continuu cu organizații de profil și a ținut subiectul pe agenda publică.
După aproape 6 ani, în octombrie 2016, au fost publicate normele metodologice pentru legea 151/2010. Acestea au preluat o parte din propunerile FEDRA, dar nu în totalitate. FEDRA rămâne în continuare pe baricade, pentru atenta observare a modului în care normele metodologice vor fi aplicate.
Fundația Desire – Avem nevoie de Căși sociale ACUM!
Locuințele sociale par a deveni, încet, încet, un lux. Acest lucru l-au constatat și membrii Fundației Desire în urma documentării lor asupra politicii locale de locuire, inclusiv a criteriilor de alocare a locuințelor sociale de către Consiliul Local Cluj-Napoca. Pentru a înțelege fenomenul, s-au decis să meargă un pic pe firul poveștilor celor evacuați pe str. Cantonului, din anul 1996 până în 2016. Această analiză, numită și „Dosarul locuirii sociale din Cluj-Napoca” au facut-o mai vizibilă și prin filmul „Rutele evacuărilor spre str. Cantonului”. Împreună cu parteneri din societatea civilă, au construit campanii de conștientizare a necesității unei politici juste de locuire socială și a faptului că „dreptul la locuire’’ nu e doar o expresie, ci este cu adevărat un drept, ce trebuie respectat. Din cele 83 de dosare de locuință socială, elaborate și depuse în anul 2016, ca parte a acestei campanii, 49 au fost declarate eligibile. Conștienți de faptul că nu e doar o problemă locală, și-au continuat demersurile, iar multe dintre propunerile lor pentru Strategia națională a locuirii și modificarea Normelor metodologice de aplicare a legii locuințelor, au fost receptate pozitiv în 2016 de către membrii Guvernului, în speță MDRAP.
Fundația Noi Orizonturi (FNO) cu sprijinul grupului informal „Școala Altfel. Tot Educație” – Școala Altfel. TOT Educație!
În fiecare an, 300.000 de cadre didactice, 1.800.000 de elevi și 3.000.000 de părinți sunt implicați în programul Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! Programul le dă elevilor ocazia să interactioneze, să construiască relații și să îi motiveze. Există însă și minusuri. De exemplu, nu are un scop educațional definit sau adâncește inegalitățile școlare. Pentru îmbunătățirea programului Școala Altfel, Fundația a organizat o serie de acțiuni de consultare cu toate părțile interesate, din care au reieșit documente de poziţie cu 15 propuneri concrete de îmbunătățire a programului.
Cu sprijinul a peste 1000 de susținători și prin lucru direct cu Ministerul, Fundația Noi Orizonturi a reușit să obțină schimbări importante: Școala Altfel a fost recunoscută ca spațiu de testare a unor noi metode educaționale și are un scop educațional clar – dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor. Școlile pot alege când să organizeze Școala Altfel, iar cadrele didactice au acum la dispoziție un ghid de implementare care oferă recomandări privind proiectarea, derularea și evalurea programului.
Grup de localnici din Pasul Mestecăniș, satele Valea Putnei și Mestecăniș – Să spunem NU abuzului de putere: Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș!
Adrian Chiriță – Nu vrem groapa de gunoi pe Mestecăniș
În comuna Pojorâta, pe o suprafață de 10 hectare, Consiliul Județean Suceava a construit groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, numită „Depozit ecologic Pojorâta”. Construită la mai puțin de 1km de gospodării, construcția a cauzat alunecări de teren și prezintă un pericol de a contamina sursa de apă locală. Localnicii au decis că vor să aducă muntele la starea inițială și că vor să dispară groapa de gunoi. Au lansat mai multe petiții pentru care au strâns peste 600 de semnături, au lansat o pagină de facebook unde au promovat acțiunile lor și au strâns o comunitate de 2300 de susținători, au avut alături jurnaliști care au dus povestea mai departe, ziarul Gândul lansând o petiție online pentru care a strâns 30 000 de semnături. Au mers chiar până la a da în judecată Consiliul Local Pojorâta și Consiliul Județean Suceava și au avut câștig de cauză: Curtea de Apel Cluj a declarat pe 28.01. 2016 că acest depozit de deșeuri este ilegal, decizie definitivă și executorie.
Grupul Civic Salvaţi zona istorică Brașovul Vechi – Salvați zona istorică Brașovul Vechi
În toamna anului trecut, Primăria orașului Brașov a emis o autorizație de construire pentru un bloc de locuințe în zona de protecție arhitecturală Brașovul Vechi, fără a respecta prevederile legale în construcții. Mai mulți locuitori ai orașului s-au strâns repede într-un grup civic și au făcut demersuri pentru a sesiza neregulile. Au trimis petiții către Parlamentul Romîniei – Camera Deputaților, către Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat în Construcții, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, Guvernul României, Prefectura Braşov, Primăria Braşov și Consiliul Local Braşov. Cetățenii au derulat și o campanie mediatică și au avut multe întâlniri cu factorii de decizie.
Astfel, demersurile întreprinse au dus la demonstrarea ilegalitatății blocului care aducea daune sit-ului architectural Braşovul Vechi. La presiunea Grupului Civic Salvaţi zona istorică Braşovul Vechi, a consilierilor locali şi al mass mediei din Braşov, Primăria municipiului Braşov a reclamat ilegalitatea autorizaţiei nr. 57 din 25.01.2016 în contencios administrativ la Tribunalul Brașov. Lupta încă nu s-a terminat, dar cetățenii sunt plini de forță și nu se lasă așa ușor. Grupul Civic se află în proces de constituire al Asociaţiei Salvaţi zona istorică Braşovul Vechi pentru a dobândi calitate juridică şi pentru a se constitui parte intervenientă în proces.
Grupul de voluntari din Săcele – Proactivi pentru Gârcini
Gârcini este un cartier mărginaș din Săcele. În ciuda stereotipurilor despre Gârcini, un grup de 20 de tineri au hotărât să se implice mai mult în viața comunității lor. Una dintre primele probleme care a ajuns pe agenda lor a fost gunoiul. Iar la Gârcini, gunoiul se ridica „la nevoie”, nevoie pe care primăria o vedea extrem de rar.
Așa a debutat campania „Cartierul tău e casa ta, împreună facem cartierul lună!”. Implicând mulți oameni din cartier, au reușit să facă curățenie lună. Pentru că salubrizarea este în sarcina autorităților, oricât de responsabili ar fi oamenii, pasul doi a fost implicarea primăriei. Tinerii din Gârcini au trimis autorităților peste 130 de cărți poștale, scrisori și mesaje despre lipsa unui serviciu eficient de salubrizare, cerând și autorităților „să facă cartierul lună”, instalând containere suficiente și stabilind un orar de ridicare a gunoiului. În urma demersurilor, autăritățile locale au instalat în cartierul Gârceni 5 containere, iar gunoiul se ridică acum o dată la 2-3 zile.
Grupul Ecologic de Colaborare filiala Nera Caraș – Severin (GEC Nera). – Sprijin pentru conservarea lumii mirifice din sudul Banatului
După ce, între 2014 si 2016, GEC Nera a monitorizat starea de conservare a patrimoniului parcurilor naturale Cheile Nerei-Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului şi Porţile de Fier plasate în sudul Banatului, aceasta a decis că e nevoie de mai multă preocupare din partea autorităților responsabile de protejarea acestor arii, dar și din partea celor care le tranzitează.
Au atras de partea lor 3 licee din zonă, au implicat tinerii în acțiuni de monitorizare a activităților antropice ilegale în aria parcurilor și de informare în rândul comunităților locale, pentru o mai bună înțelegere și respectare a regulamentului parcurilor. Au trimis concluziile rapoartelor de monitorizare către instituțiile responsabile și au cerut măsuri concrete. Au implicat 40 de voluntari și au informat peste 4000 de persoane, au avut alături peste 15 jurnaliști care au dus povestea mai departe către publicul larg.
După presiuni și multă atenție media, Ministerului Mediului a emis un ordin de aprobare a Planului de Management a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.
Grupul public Facebook Opriţi distrugerea Derdeluşului de pe Jepilor – Campania Opriţi distrugerea Derdelușului de pe Jepilor
„Derdelușul de pe Jepilor” din zona Răcădău, orașul Brașov încă rezistă.
La final de 2015, un Plan Urbanistic Zonal anunța că pe locul derdelușului, va fi construit un ansamblu rezidential de 7 blocuri cu înălțimi de până la 10 etaje. Locuitorii, reuniți în grupul „Opriţi distrugerea Derdeluşului de pe Jepilor”, au decis că vor să lupte pentru a proteja acest spațiu verde. Mai multe asociații de locatari, împreună cu peste 400 de oameni activi pe facebook și cu ajutorul a 3000 de semnatari ai unei petiții online, au pornit la deal pe derdelușul administrativ. Au cerut dezbatere publică, au depus petiția, au trimis memorii către toți consilierii locali, dar și către Prefectură și Avocatul Poporului, au participat la Ședințele Consiliului Local din Municipiul Brașov și au mers la întâlniri cu autoritățile. În urma presiunii publice, PUZ-ul nu a mai fost introdus spre avizare în Consiliul Local.
Ministerul Tineretului și Sportului – Minister fără mister!
La începutul anului 2016, Ministerul Tineretului și Sportului a demarat cel mai amplu proces consultativ național, cu scopul de a adapta legislația ce vizează politicile publice pentru tineret. Cu gândul că va fi un proces greu, dar nu imposibil, oamenii din minister au construit o tineRețea care, timp de 11 luni, a implicat autorități locale și mii de tineri în stabilirea priorităților și surselor de finanțare pentru programele naționale de tineret. După zeci de evenimente și mii de ore de consultare și dialog, campania Minister fără mister! s-a încheiat cu un proiect de modificare a Legii Tineretului, adoptat de Guvern și care acum este în circuitul parlamentar.
Mugur Vărzariu – Romii mereu
Mugur Vărzariu a stat de veghe 7 ani pentru a preveni evacuări forţate îndreptate împotriva comunităților sărace, inclusiv a celor informale din multe județe din România. Vocea sa, transmisă prin fotografii, a avut ecou în presă, în mediul ONG şi international, iar iniţiativele sale nu au rămas fără rezultate. Mugur Vărzariu ne povestește că astfel a fost oprită evacuarea comunităţii de romi din Craica (Baia Mare), a unui complex de locuinţe sociale din Caracal, a unui complex de locuinţe sociale din Focşani şi s-a prevenit un nou rând de evacuări în Eforie Sud, iar oamenii abandonaţi în câmp, au fost relocaţi.
Primăria Municipiului Roman – Romașcanii decid!
„Cel mai bun barometru al activității funcționarului public este nivelul de satisfacție al cetățeanului!” spun reprezentanții Primăriei Roman.
Și pentru ca acesta să nu fie doar un truism, la începutul lui 2015, Primăria Roman a demarat un proces consultativ care a devenit practică curentă. Completând un chestionar (online sau offline, după cum îi e fiecăruia mai ușor), cetățenii își pot spune părerea cu privire la: funcționarii primăriei și receptivitatea lor, calitatea serviciilor publice, proiecte necesare pentru oraș. Trimestrial și anual, chestionarele sunt analizate și, acolo unde este necesar, sunt luate măsuri. Așa a luat naștere un sistem de programare online pentru depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate. Tot așa a crescut portofoliul de proiecte al primăriei, parte a Strategiei de Dezvoltare a Municipiului, cu proiecte precum: anveloparea termică a blocurilor, modernizarea iluminatului public utilizând corpuri de iluminat cu consum redus, reabilitarea și modernizarea Parcului Zăvoi și multe altele.
În 2015 și 2016, aproape 800 de romașcani și-au spus părerea completând chestionarul, larg mediatizat de presa locală.
Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor – Împreună pentru siguranța femeilor
„După 12 ani de la apariţia legii, nu avem măsuri de protecţie reală pentru victime, o imagine statistică a fenomenului şi nici o intervenţie coordonată la nivel național a instituţiilor responsabile“, spune Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. În prezent, 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puţin o data în viaţă, iar 75% dintre aceste cazuri nu au fost raportate (Studiu al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 2014).
Pe lista de solicitări a Reţelei s-au aflat permanent câteva subiecte cruciale pentru diminuarea fenomenului de violenţă împotriva femeilor în România: introducerea unui ordin de interdicţie emis de poliţist la constatarea faptei de violenţă domestică, cel puţin un adăpost pentru victimele violenţei domestice în fiecare judeţ şi armonizarea legislaţiei cu prevederile Convenţiei de la Istanbul. Reţeaua a obținut spijinul a mii de persoane din ţară, a susținut subiectul violenței domestice în mass media, a comunicat permanent cu senatori, deputați, membri ai Guvernului, ai Poliției și altor instituții relevante, a organizat marșuri și evenimente, a elaborat studii și multe materiale informative. Pe lângă acțiunile publice de comunicare, Rețeaua a participat la grupuri de lucru și a elaborat propuneri concrete de îmbunătățire a legislației, stadardelor de servicii și Programelor de Interes Național relevante. Prin toate acestea, propunerile Rețelei au fost preluate de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, în textul de modificare a legislației trimis pentru avizare la Guvern. Alte propuneri ale rețelei au fost asumate de Guvernul României prin Pachetul anti-sărăcie.
Simon Suitner (SOMARO – Magazinul Social) și Ana Rădulescu (ASproAS) – Risipa alimentară-responsabilitate și demnitate
Oamenii care trăiesc în săracie nu așteaptă pomană ocazională, ci au nevoie de suport să își procure singuri hrana. Magazinele sociale sunt cele care răspund la aceste probleme, iar rețeaua de magazine SOMARO este un model de bună practică în acest domeniu.
Preocupați de situația oamenilor cu venituri scăzute, Simon și Ana au constatat că Proiectul de Lege privind diminuarea risipei alimentare, în forma sa propusă spre vot după finalizarea ultimului raport din comisiile parlamentare, avea consecințe negative asupra domeniului asistenței sociale și economiei sociale. Deși părea „prea târziu”, cu sprijinul inițiatorului Legii, au reuşit oprirea procesului de votare a legii şi întoarcerea ei la comisia de specialitate. În perioda februarie-noiembrie 2016, urmează un complicat demers pentru susţinerea introducerii unor amendamente care să facă posibil ca hrana aflată aproape de termenul de expirare să ajungă pe masa oamenilor care trăiesc în sărăcie, la preţuri simbolice din magazine sociale. După 8 şedinţe ale comisiei parlamentare, cu cel putin 30 de participanţi fiecare, 2 participări în plenul Camerei Deputaţilor, grupuri de lucru în cadrul ministerului, conferinţe şi dezbatere în mass-media, parlamentarii au înţeles nevoia modificării proiectului de lege. În data de 21 noiembrie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, într-o formă mult îmbunătățită.
Sindicatul Salubritatea – Consultați-ne în sindicate. Romii nu sunt gunoaie!
Angajații companiei de salubritate Brantner-Veres, majoritatea locuitori din Pata Rât, au hotărât să se organizeze pentru a-și apăra drepturile, atunci când firma la care lucrau le-a încălcat contractele de muncă și apoi a refuzat negocierea unui nou contract colectiv de muncă la expirarea celui vechi. Primul pas a fost greva. Ulterior, cu facilitarea celor de la Fundația Desire, patarâtenii au cerut respectarea drepturilor angajatului, refuzând să mai lucreze ore peste program sau în week-end și cerând plata sporurilor de 30%. Au primit ajutor de la mai mulți activiști și au ajuns la Cartel Alfa Cluj, care i-a ajutat să înființeze un sindicat pentru a se proteja de amenințările cu concedierea primite de la conducerea companiei și pentru a-și apăra mai bine interesele.
Astfel a luat naștere Sindicatul Salubritatea (care cuprinde 56 dintre cei 150 de angajați nemulțumiți), afiliat la Cartel Alfa. Sindicatul Salubritatea luptă acum pentru renegocierea contractului colectiv de muncă, încercând în același timp să se extindă.
SOS CLUJ (Societatea Organizată Sustenabil)- Pădurea Făget și livezile din Cluj
La începutul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca dorea ridicarea restricțiilor de construire în pădurea Făget și pe versanții nordici ai văii Someșului printr-un proiect de hotărâre locală. SOS Cluj a (re)acționat imediat și a adus subiectul în dezbatere publică. La Primărie s-au strâns mai mulți activiști, urbaniști, cetățeni care au adus argumente legate de importanța ecologică și socială a acestor zone pentru oraș. În faza următoare petiția „Spune Nu distrugeri pădurii Făget și a livezilor din Cluj” este lansată și strânge peste 5400 de semnături. În urma presiunii publice, primăria face un pas în spate și retrage din proiectul de hotărâre proiectele care puneau în pericol spațiul verde.
SUSROM NIA prin Adrian Valentin Moise – Transparența este una din cheile pentru eliminarea corupției în instituțiile publice
Scopul acestei campanii a fost transparentizarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR), care conform legii, este definită ca serviciu public de interes național. Întrucât SRR refuza constant să răspundă cererilor de informații de interes public adresate, spunând că „noi nu suntem instituție publică”, SUSROM NIA a hotărât să nu lase lucrurile așa.
30 de procese câștigate în instanță mai târziu, SRR a început să răspundă legal cererilor de informații de interes public primite. Lupta pentru transparență nu se oprește aici: urmează Televiziunea Română (SRTv), iar organizatorii campaniei speră ca pe viitor toate informațiile să fie publicate din oficiu pe site-urile SRR și SRTv.
Virgil Economu – Schimbare prin implicare în București
Cetățean cu al șasea simț- simțul civic, Virgil Economu a reușit să semnaleze autorităților din București prin petiții și reveniri, o serie de probleme legate de: iluminatul public, marcaje rutiere, sistemul de semaforizare, starea trotuarelor, etc. În continuare, Virgil Economu și-a folosit experiența acumulată pentru a oferi sfaturi punctuale cetățenilor din sectorul 3 care semnalau probleme similare, contribuind astfel la educarea, informarea și mobilizarea oamenilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Punctual, printre rezultatele obținute de Virgil Economu menționăm: repararea stâlpilor de iluminat din Piața Sf. Anton și din Piața Națiunilor Unite sau amplasarea unui semafor la trecerea de pietoni de pe strada Preciziei nr. 24.
World Wide Fund – Alertă pentru Natură
Directivele Europene Natura 2000 sunt cele care dispun conservarea naturii în țările membre UE. După 25 de ani în care au asigurat supraviețuirea patrimoniului natural european, cu eficiență dovedită, Comisia Europeană a hotărât începerea unui proces de evaluare. Acesta, spun cei de la WWF, ar fi putut să se termine cu o slăbire a puterii directivelor, la presiunea unor state membre sau a unor industrii. Doar că, WWF împreună cu alte organizații europene, au văzut riscul și au intrat imediat în alertă: au comunicat direct și indirect cu oficiali români și europeni, au mobilizat cetățenii iubitori de natură, au antrenat mass media, bloggeri și artiști muzicali. Totul a fost împănat cu argumente ca la carte. Printre altele, datorită WWF, mobilizarea românilor a ajuns în top: 7.000 de cetățeni români au participat la consultarea organizată de Comisie și 1.300 de români au trimis oficialilor europeni melodii ce reproduc sunete ale naturii (parte a campaniei Dă natura mai tare).
Deznodământul: Comisia Europeană a declarat că Directivele Natura 2000 sunt potrivite pentru scopul pentru care au fost elaborate și le-a lăsat neschimbate.