Campania pentru salvarea râului Topolog din Munții Făgăraș

Ovidiu Mihuț a văzut cum construcția microhidrocentralelor în Munții Făgăraș (zona protejată sit Natura2000) distruge râurile muntelui. Indignaz, a urmat o muncă asiduă de detectiv. Ovidiu Mihuț a studiat legislația românească și pe cea europeană, a obținut și studiat acordurile de mediu și avizele de gospodărire a apelor, s-a documentat despre investitori, a aflat care sunt regulile pe care aceştia ar trebui să le respecte și a văzut la fața locului cum multe dintre acestea sunt ignorate. În paralel cu munca de detectiv, a informat organizații de mediu cu privire la situația din Munții Făgăraș și a atras o mulțime de suporteri pentru cauză (inclusiv Coaliția pentru Mediu), a strâns mii de semnături, a alertat presa și autoritățile românești și europene.

Munca lui Ovidiu Mihuț și a celor pe care i-a atras în jurul cauzei a avut rezultate:

  • subiectul a fost larg mediatizat, inclusiv în presa cu audiență mare: ProTV, Adevărul, Jurnalul etc;
  • au fost documentate încălcări ale legii și ale avizelor, multe acoperite de către autorități;
  • Comisia Europeană a deschis procedura de infringement, solicitând lămuriri României cu privire la cele sesizate;

Raul Capra

Din păcate, problema este departe de a fi rezolvată. Deja au fost distruse albii de râu, debitele de apă au fost semnificativ diminuate, iar lucrările nu par a înceta, în ciuda declarațiilor Ministrului Mediului și a solicitărilor Comisiei.

În prezent, este în derulare în instanţă un proces, susţinut de organizaţiile Salvaţi Delta şi Dunărea, Salvaţi Bucureştiul şi Eco-Civica, proces care vizează suspendarea acordului de mediu care au fost acordate pentru râurile Capra şi Buda. Suspendarea acordului ar antrena suspendarea lucrărilor.

CeRe este alături de Ovidiu Mihuţ în construirea de argumente care să le fie prezentate autorităţilor.

Miza este să fie salvate următoarele râuri – şi următorul pe listă este râul Topolog. Pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului se află deja cererea investitorilor de a construi 3 microhidrocentrale pe Topolog şi afluentul său, Topologel.

_______________


CeRe lansează o chetă pentru salvarea Râului Topolog

Trebuie să salvăm râul Topolog!

Râul Topolog din Făgăraş are nevoie de un studiu de biodiversitate care să îl salveze! Mai este nevoie de 5000 de lei pentru studiul de biodiversitate care-l va ajuta pe Ovidiu Mihuț și pe iubitorii de natură să salveze Râul Topolog! Fără studiu, foarte curând, ecosistemul va fi înlocuit cu conducte!

Ovidiu Mihuţ şi aliaţii săi au nevoie de un studiu care să arate ce faună şi floră există în prezent în râul Topolog. Un studiu de ihtiofaună ar putea arăta ce specii trăiesc în apele de munte şi ar da mai mare greutate cererii de conservare a ecosistemului.

Rezultatele acestui studiu pot fi prezentate agenţiilor locale de mediu – Argeş şi Vâlcea, pentru a determina o respingere a propunerii de construcţie de microhidrocentrale, poate fi prezentat Ministerului Mediului şi, la nevoie, poate reprezenta probă în instanţă.

_______________

Am obţinut banii! Fiecare leu a contat!

În urma anunţului dat de CeRe, WWF România contribuie cu 1000 EUR la finanţarea studiului. Cheta noastră a adunat un total de 4370 + 610 lei = 4980 lei.

CeRe rămâne alături de Ovidiu Mihuţ pentru a prezenta rezultatele studiului în faţa autorităţilor.