2010 – 2011

In 2011, proiectul “112 pentru Fonduri Structurale” se continua cu finantare din partea Open Society Institute si Balkan Trust for Democracy. De acesta data insa ne indreptam atentia catre evaluarea programelor operationale si catre impactul real pe care acesti bani il au asupra societatii romanesti.

Ne-am propus cateva obiective ambitioase pentru 2011:

  • Marirea gradului de interventie al ONGurilor in procesul de luare a deciziei de catre autoritatile centrale in ceea ce priveste programarea si implementarea fondurilor structurale;
  • Cresterea nivelului de constientizare a rolului si impactului social detinut de ONGuri in absorbtia fondurilor structurale;
  • Identificarea unor solutii practice la problemele intampinate de benficiari in accesarea celor 6 programe operationale sectoriale.

Metode principale folosite pentru atingerea obiectivelor:

  • Sistemul de avertizare rapida (EWS) creat in cadrul proiectului 112 pentru fondurile structuale va fi in continuare promovat si utilizat pentru a colecta sesizarile ONGurilor si de a le aduce in atentia Autoritatilor de Management.
  • O echipa de 4 experti ce va constitui grupul de lucru/sinteza/reflectie al proiectului va asigura expertiza tehnica necesara propunerilor coalitiei.
  • Pe baza informatiei colectate de la beneficiari si analizand documente relevante (rapoarte de evaluare si audit, documente de programare etc.), Coalitia va alcatui documente de pozitie cu privire la toate cele 6 programe operationale sectoriale si va pleda pentru imbunatatiri.
  • Grupuri de lucru permanente. Au fost reunite trei grupuri care lucreaza cu Autoritatea de Management din cadrul POSDRU, existand deja o serie de intalniri care s-au dovedit a fi extrem de utile. Coalitia va continua sa lucreze cu aceleasi trei grupuri pentru POSDRU, iar pentru fiecare din celelalte programe operationale se vor constitui grupuri noi formate din reprezentanti ai ONGurilor de marca din zonele de actiune ale programelor respective.
  • Pentru a putea invata din experienta unei alte tari, se vor organiza vizite de studiu la care vor participa doi membri ai Coalitiei cu scopul de a asimila bune practici care sa faciliteze accesul ONGurilor la fondurile europene.
  • Se va desfasura o campanie de constientizare si sensibilizare in randul stakeholderilor guvernamentali si a opiniei publice asupra capacitatii sectorului ONG de a fi actor relevant pe scena dezvoltarii nationale, precum si posibilitatea acestuia de a-si aduce o contributie cu atat mai mare in conditiile unei imbunatatiri a accesului la fondurile structurale.

Acest proiect este finantat de Open Society Institute si Balkan Trust for Democracy.