sigla G3P
 

Cea de-a VIII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice va avea loc pe 23 martie


Înscrierile la Gala Premiilor Participării Publice de anul acesta s-au încheiat, iar 43 de poveşti de participare publică iniţiate de cetăţeni, organizaţii şi instituţii publice din România vor intra în perioada următoare în procesul de jurizare. Similar ediţiilor precedente, campaniile vorbesc despre oameni care au influenţat decizii publice în beneficiul comunităţilor lor, pe teme precum educaţia, sănătatea, protecţia mediului, transparenţa decizională în rândul administraţiei publice sau mediul urban.

Mulţumim juriului Galei, ediţia din 2017

 • Dolores Neagoe, Director de Programe pentru Societate Civilă și Filantropie, Romanian - American Foundation
  are o experiență de peste 20 ani și cunostințe vaste despre actorii, capacitatea și nevoile sectorului ONG din România. Dolores a participat, în calitate de expert, la diverse studii și evaluări ale sectorului ONG din Europa Centrală și de Est și a administrat, în ultimii 18 ani, scheme de granturi pentru Delegația Comisiei Europene în România si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. In prezent, Dolores este Director de Programe pentru Societate Civila si Filantropie la Romanian-American Foundation.

 • Alina Tudor, Specialist Sustenabilitate, ENEL Romania
  Alina are experiență de peste 8 ani în managementul proiectelor de implicare în comunitate. În prezent, ea este Specialist Sustenabilitate la Enel România, unde coordonează implementarea planului de sustenabilitate al companiei. Înainte a coordonat programul „Țara lui Andrei”, platforma de responsabilitate socială a OMV Petrom. Are experiență în coordonarea programelor de acordare de granturi și organizarea competițiilor ce își propun să dezvolte comunitățile locale prin antreprenoriat social.

 • Gabriel Bădescu, Profesor de ştiinţe politice, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
  Gabriel Bădescu este profesor de științe politice și directorul Centrului pentru Studiul Democrației a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. Totodată, este membru în board-ul unor organizații precum Fundația Comunitară din Cluj, ProVobis și Noi Orizonturi. A publicat numeroase lucrări în domenii precum tranziţie democratică şi economică, participare publică, asociativitate, capital social, relații interetnice etc. Pe lângă activitatea academică și cea civică, a fost Președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale.

 • Andrei Țărnea, Director Executiv, Institutul Aspen România
  Andrei Țărnea este Director Executiv al Aspen Institute România şi este diplomat de carieră. A lucrat atât în domeniul privat, cât şi în cel public, pentru Ministerul Afacerilor Externe, Centrul de Studii Politice şi Analiză Comparativă, Senatul României. A studiat psihologia, ştiinţele politice şi a urmat un Master în Drept Internațional la Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University.

 • Mircea Kivu, Sociolog, Editorialist, Fundația pentru Dezovoltarea Societății Civile
  Mircea Kivu este licenţiat al Facultății de Sociologie a Universităţii Bucureşti (1978) şi a absolvit în 1991 un masterat (DEA) în Demografie şi Ştiinţe Sociale la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – Paris. Este cunoscut ca autor al mai multor lucrări şi articole de sociologie, principalul său domeniu de expertiză fiind cercetarea opiniei publice. Din 1992, a deţinut funcţii de conducere în mai multe institute de cercetare (IMAS Marketing şi Sondaje, Ipsos Interactive Services, Mercury Research). Este implicat în viaţa societăţii civile, fiind preşedinte al asociaţiei Centrul pentru Democraţie Participativă Plenum şi editorialist la România Liberă şi Dilema Veche.

 • Vintilă Mihăilescu, Antropolog, Școala Națională de Științe Politice și Administrative – SNSPA
  Absolvent al Facultății de Psihologie din București, Vintilă Mihăilescu este profesor de antropologie și director al Departamentului de Sociologie din SNSPA. Din 1998 este colaborator permanent al revistei Dilema Veche. Între 2005 şi 2010 a fost director general al Muzeului Ţăranului Român. În 2007 a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer.

 • Cosmin Alexandru, Consultant în dezvoltare organizațională
  Cosmin Alexandru și-a dedicat ultimii 10 ani consultanței. Primii 6 în zona branding-ului și a strategiei, iar din 2011 în sfera proceselor de transformare organizațională. Înainte de asta, a activat peste 12 ani (1992 – 2005) în postura de co-fondator şi ulterior director general al celei mai mari companii de cercetare de piaţă din ţară – GfK Romania. În anul 2002 a făcut parte din programul „Echipa de Excelenţă GfK”, în care alături de alţi 14 manageri din toată lumea ai companiei, a redefinit „Setul de Valori” (Corporate Values) al Grupului GfK la nivel global

  Din 2013 predă cursul „Leading with a story” în programul de EMBA al Maastricht School of Management de la București. Cosmin e Eisenhower Fellow, SUA, fiind selectat împreună cu alţi 25 de bursieri din tot atâtea ţări pentru a face parte din Multi Nation Program of Eisenhower Felowships în 2005.

  Tot din 2005 Cosmin face parte dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Erudio, care desfăşoară mai multe programe de educaţie pentru lideri de business, între care Emeritus - Conducerea prin Valori și Erisma – Leadership Creativ, unde Cosmin a predat cursul de „Vorbire în Public” vreme de 7 ani.
  Cosmin e implicat şi în activităţi non-profit, sprijinind organizaţii precum AIESEC România, Şcoala de Valori, Viitor Plus, OvidiuRO, CeRe sau Fundația Comunitară București.

 • Andra-Maria Dobre, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale
  Andra este o persoană curioasă din fire, pasionată de educație sub toate formele și mai ales în toate contextele formal, nonformal și informal. În prezent coodonează departamentul care se ocupă de comunicare, promovare, diseminare și exploatare a rezultatelor programului Erasmus+, în cadrul ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. “Transformăm România prin învățare” este în același timp atât viziunea agenției în care activează, cât și un motto asumat personal. Andra crede în voluntariat și în studiul în altă țară pe care le consideră esențiale în dezvoltarea personală și profesională.

 • Irina Zamfirescu, activist, Coordonator Programe Bună Guvernare, ActiveWatch
  De zece ani în sectorul non-guvernamental și de opt activistă pentru drepturile omului, Irina Zamfirescu este fiica uneia dintre câștigătoarele CeRe. La rândul ei, la cea de-a treia ediție a G3P a primit premiul special din partea CeRe, faptă de vitejie pe care o folosește des pentru a vorbi despre ea. În afara activismelor, este doctorand la Facultatea de Sociologie și voluntar pentru OPTAR.

 • Petre Florin Manole, Deputat PSD
  Petre Florin Manole este deputat PSD și secretar în Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități Naționale. În afară de faptul că în 2013 a luat premiul special al CeRe "Politician fără corset", crede că nimic altceva nu e special în CV-ul său. A fost, ca tot omul, consilier local la Sectorul 5 în 2012 - 2015 iar apoi a fost ales membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În scurta carieră de activist de drepturile omului a servit interesele comunității rome și ale altor grupuri vulnerabile, demersuri la fel de nepopulare ca apartenența sa la partidul de guvernământ.

  În timpul liber este unul dintre numeroșii susținători ai CeRe și scrie în secret la cartea "Singuratatea unui PSD-ist de stânga", care se va publica postum.

 • Teodor Tiţă, Jurnalist
  Jurnalist din 2000. A lucrat la secţia română a BBC World Service, Digi24, Europa FM şi altele. În prezent este autor al rubricii "Contraintuţia" din Dilema Veche.

 • Cristian Lupşa, Editor, Decât o Revistă
  Cristian Lupşa e reporter, editor și povestitor. Din 2009 editează DoR (Decât o Revistă), un trimestrial independent care publică numeroase eseuri, portrete și reportaje premiate, și care încearcă să deslușească ceva din identitatea românească contemporană. Din ultimii 15 ani, aproape cinci i-a petrecut în SUA, unde s-a îndrăgostit de puterea narațiunii și a poveștilor adevărate de a transforma oameni și comunități. În 2013 a făcut parte din programul de Young Leaders al Institutului Aspen România și în 2014 a fost bursier la Nieman Foundation for Journalism la Harvard.

  De zece ani în sectorul non-guvernamental și de opt activistă pentru drepturile omului, Irina Zamfirescu este fiica uneia dintre câștigătoarele CeRe. La rândul ei, la cea de-a treia ediție a G3P a primit premiul special din partea CeRe, faptă de vitejie pe care o folosește des pentru a vorbi despre ea. În afara activisemlor este doctorand la Facultatea de Sociologie și voluntar pentru OPTAR.

 • Tudor Mușat, Jurnalist, Digi24
  Tudor Mușat este jurnalist de radio și televiziune de peste 20 de ani. În prezent este realizator de emisiuni la Digi24. A realizat talk-show-uri la Realitatea TV și Alpha TV, la posturi de radio ca Realitatea FM și Radio Total și a lucrat ca redactor la Secția Română a BBC World Service. Este un bun cunoscător al mediului politic și al societății civile, iar la interviurile și dezbaterile pe care le realizează participă majoritatea personalităților publice. Tudor este și trainer autorizat CNFPA (ANC) și susține diferite cursuri de comunicare. A fost profesor la Școala de televiziune MediaFEM, un proiect finanțat din fonduri europene, iar acum pregătește reporteri TV la The NEST Project. În afara activității în presă, este voluntar implicat în câteva proiecte legate de educație și asistență socială.

Mesajul Galei Premiilor Participării Publice (G3P) de pe 23 martie este axat pe Primul aprinde lumina, cel care dă tonul, care explorează, cel care nu va renunţa, cel care are puterea de a-i inspira pe cei din jur. El, ei, cetăţenii şi organizaţiile pe care îi premiem la Gală sunt oamenii care au aprins lumina acolo unde deciziile publice obscure îngreunează sau pun piedică rezolvării diverselor probleme ale comunităţilor.

imagine intunecata cu un zid negru, cu scris in culori neon roz si albastru: Primul aprinde lumina

"Pare ca România merge înspre rău la capitolul democraţie. Totuşi, premianţii Galei ne demonstrează de fiecare dată că, dacă ştii unde să te uiţi, găseşti şi bine, nu doar rău”. Oana Preda, Director Executiv CeRe

poza cu Oana Preda

La ediţia de anul trecut a Galei am acordat 13 premii pentru iniţiative civice şi campanii de advocacy din România, care au contribuit la rezolvarea diverselor probleme ale comunităţilor.

De exemplu, eforturile Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care a convins primăria să aloce două milioane de lei pentru acordarea de burse de merit, sociale şi de studiu, s-au reflectat asupra a 10.000 de elevi constănțeni care și-au recâștigat astfel bursele. Tot pe scena Galei a urcat şi Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi, care a asigurat accesul la educaţie pentru 102 copii din comunităţi izolate, precum și Asociaţia OviduRo, pentru aprobarea legii prin care familiile defavorizate primesc tichete sociale, condiţionate de prezenţa copiilor la grădiniţă. Mai multe detalii despre premiile din 2016 găsiţi aici.

“Citeşti campaniile înscrise la G3P şi te doare sufletul că există astfel de probleme. Şi te bucuri că există oameni care le iau în piept. Şi care îşi limitează aşteptările material, ca să aibă timp să facă ceva pentru ceilalţi. Şi e uimitor că uneori le iese şi că noi trăim într-o lume mai bună fără a şti care a fost sursa schimbării. Şi ţi-e ruşine că nu ai ajutat şi tu mai mult”. Cătălin Teniţă, Treeworks (Membru în juriul Galei, ediţia 2016)

poza cu castigatorii pe scena galei, in editia a seaptea

Donează pentru organizarea celei de-a VIII-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice şi “Apari pe genericul evenimentului”.

Ediția a VIII-a a Galei Premiilor Participării Publice este realizată cu sprijinul:

Romanian - American Foundation

Romanian - American Foundation

Enel Romania

Enel România

ANPCDEFP

ANPCDEFP

Rewire

ReWire

The Workshop

The Workshop

Zelist

Zelist

Parteneri Media:

Hotnews

Hotnews

Radio France Internationale

RFI Romania

Epcoh Times

Epoch Times

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. CeRe ajută și oferă asistență grupurilor de oameni sau organizațiilor care schimbă starea de fapt din jurul lor. Lucrăm cu peste 20 de grupuri din toată țara care, fie că au reușit să oprească construcții ilegale, fie că au reușit să facă autoritățile să asculte cetățenii și să replanteze teii tăiați, construiesc un nou proiect de țară, una în care oamenii se implică în deciziile orașului sau țării lor.

Eveniment derulat în cadrul proiectului “Participarea publică pe înțelesul tuturor”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. www.eeagrants.org

  

MASS MEDIA

 

VIDEO