sigla G3P
 

Premianţii Galei Premiilor Participării Publice din 2017 sunt oamenii care aprind lumina în comunităţi

"E un premiu simbolic dat unui soi de erou necunoscut numit omul care începe să devină cetăţean implicat, cel care până acum vreun an şi-a văzut doar de munca lui, onest şi profesionist, dar căruia acum i se ia voalul ignoranţei de pe ochi şi îşi dă seama că, chiar dacă este absolut incomod, nu există altă soluţie decât să înceapă să se zbată. Altfel dacă el nu schimbă nimic, lucrurile vor rămâne la fel ca ieri. Suntem zeci de mii, poate sute de mii, care începem să ne trezim din somnul raţiunii civice." Cătălin Teniţă, premiant al Galei Premiilor Participării Publice, 2017

La cea de-a VIII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică pe 23 martie, au fost anunţate cele 13 premii pentru iniţiative civice şi campanii de advocacy, care au adus schimbări benefice în comunităţi, prin influenţarea unor decizii publice. La eveniment au participat peste 300 de persoane, iar mesajul acestei ediţii a fost "Primul aprinde lumina".

Lipsa de echitate în felul în care sunt acordate locuinţele sociale, succesul unor elevi în a convinge Ministerul Educaţiei să acorde manuale gratuite liceenilor, recuperarea de către locuitorii unui cartier clujean a unui parc lăsat de izbelişte de autorităţi, lupta sătenilor din Mestecăniş împotriva construirii unei gropi de gunoi sau o lege mai bună pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist sunt câteva dintre subiectele campaniilor premiate anul acesta.

Premiile ediţiei G3P din 2017:

 • Premiul Cu dreptatea faci casă bună, Fundația Desire, Campania „Avem nevoie de Căși sociale ACUM!”
 • Premiul Special pentru Tineret Dialogu-i fruncea strategiei, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Proiectul Împreună pentru tineri”
 • Premiul Revoluție de manual, Asociația Elevilor din Constanța, Campania „Manuale gratuite pentru elevi. Legea nu se negociază.”
 • Premiul Am câștigat teren, Inițiativa La Terenuri - Spațiu Comun în Mănăștur, Asociația Colectiv A, Campania „La Terenuri Mănăștur - 4 ani de implicare în cartier”
 • Premiul Rezistența din Pasul Mestecăniș, Localnicii din satele Valea Putnei și Mestecăniș, Campania „Să spunem NU abuzului de putere: Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș!”
 • Premiul Tratament pentru anemie legislativă, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), Campania „Norme pentru Legea 151/2010 privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate”
 • Premiul București, București, oraș plin de Văcărești, Asociația Parcul Natural Văcărești, Campania „Parcul Natural Văcărești”
 • Premiul (De)codarea guvernării, Cancelaria Prim-Ministrului prin Consilier de Stat Dan-Flaviu Nechita, Proiectul „GovITHub - We Gov It!”
 • Premiul Malpraxis la bugetare, Asociația Dăruiește Viață, CampaniaJaf în sănătate la Primăria Capitalei”
 • Premiul Cu analizele la zi, Asociația Partener pentru Tine, Campania „Vrem apă potabilă!”
 • Premiul Special CeRe, Teniț@ and Friends for Democracy, Cătălin Teniță
 • Premiul Un stilou numit putere la Categoria specială Jurnaliști, Echipa emisiunii „România, te iubesc!”, ProTV
 • Premiul special CeRe: Şase sute de mii şaizeci şi patru 

Detalii pe larg despre poveştile premiate anul acesta găsiţi în catalogul Galei 2017

Detalii despre poveştile înscrise în competiţie în 2017 găsiţi aici

Fotografii de la eveniment: https://www.facebook.com/pg/Gala.G3P/photos/?ref=page_internal

Vezi cum a fost anul acesta la Gală: https://www.youtube.com/watch?v=FGvnYnuFl70&feature=youtu.be&mc_cid=dcae9dcf9e&mc_eid=dc80850b69

 

„Anul acesta putem să spunem că participarea devine mainstream. Deja nu mai e ceva ce fac doar ONG-urile sau câteva grupuri de cetăţeni. Cel puţin în acest început de an, nu ne-a mai venit să zicem ultimul stinge lumina. Am arătat la Gală că e importantă lumina aprinsă în Piaţa Victoriei, şi la fel de importantă este lumina aprinsă la Merişani sau Mestecăniş. E importantă lumina aprinsă când nu ne place guvernul şi la fel de importantă e lumina când o lege nu are norme sau când o hotărâre a consiliului e nedreaptă”. Oana Preda, Director Executiv CeRe

Mulţumim juriului Galei, ediţia din 2017

 • Dolores Neagoe, Director de Programe pentru Societate Civilă și Filantropie, Romanian - American Foundation
  are o experiență de peste 20 ani și cunostințe vaste despre actorii, capacitatea și nevoile sectorului ONG din România. Dolores a participat, în calitate de expert, la diverse studii și evaluări ale sectorului ONG din Europa Centrală și de Est și a administrat, în ultimii 18 ani, scheme de granturi pentru Delegația Comisiei Europene în România si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. In prezent, Dolores este Director de Programe pentru Societate Civila si Filantropie la Romanian-American Foundation.

 • Alina Tudor, Specialist Sustenabilitate, ENEL Romania
  Alina are experiență de peste 8 ani în managementul proiectelor de implicare în comunitate. În prezent, ea este Specialist Sustenabilitate la Enel România, unde coordonează implementarea planului de sustenabilitate al companiei. Înainte a coordonat programul „Țara lui Andrei”, platforma de responsabilitate socială a OMV Petrom. Are experiență în coordonarea programelor de acordare de granturi și organizarea competițiilor ce își propun să dezvolte comunitățile locale prin antreprenoriat social.

 • Gabriel Bădescu, Profesor de ştiinţe politice, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
  Gabriel Bădescu este profesor de științe politice și directorul Centrului pentru Studiul Democrației a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. Totodată, este membru în board-ul unor organizații precum Fundația Comunitară din Cluj, ProVobis și Noi Orizonturi. A publicat numeroase lucrări în domenii precum tranziţie democratică şi economică, participare publică, asociativitate, capital social, relații interetnice etc. Pe lângă activitatea academică și cea civică, a fost Președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale.

 • Andrei Țărnea, Director Executiv, Institutul Aspen România
  Andrei Țărnea este Director Executiv al Aspen Institute România şi este diplomat de carieră. A lucrat atât în domeniul privat, cât şi în cel public, pentru Ministerul Afacerilor Externe, Centrul de Studii Politice şi Analiză Comparativă, Senatul României. A studiat psihologia, ştiinţele politice şi a urmat un Master în Drept Internațional la Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University.

 • Mircea Kivu, Sociolog, Editorialist, Fundația pentru Dezovoltarea Societății Civile
  Mircea Kivu este licenţiat al Facultății de Sociologie a Universităţii Bucureşti (1978) şi a absolvit în 1991 un masterat (DEA) în Demografie şi Ştiinţe Sociale la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – Paris. Este cunoscut ca autor al mai multor lucrări şi articole de sociologie, principalul său domeniu de expertiză fiind cercetarea opiniei publice. Din 1992, a deţinut funcţii de conducere în mai multe institute de cercetare (IMAS Marketing şi Sondaje, Ipsos Interactive Services, Mercury Research). Este implicat în viaţa societăţii civile, fiind preşedinte al asociaţiei Centrul pentru Democraţie Participativă Plenum şi editorialist la România Liberă şi Dilema Veche.

 • Vintilă Mihăilescu, Antropolog, Școala Națională de Științe Politice și Administrative – SNSPA
  Absolvent al Facultății de Psihologie din București, Vintilă Mihăilescu este profesor de antropologie și director al Departamentului de Sociologie din SNSPA. Din 1998 este colaborator permanent al revistei Dilema Veche. Între 2005 şi 2010 a fost director general al Muzeului Ţăranului Român. În 2007 a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer.

 • Cosmin Alexandru, Consultant în dezvoltare organizațională
  Cosmin Alexandru și-a dedicat ultimii 10 ani consultanței. Primii 6 în zona branding-ului și a strategiei, iar din 2011 în sfera proceselor de transformare organizațională. Înainte de asta, a activat peste 12 ani (1992 – 2005) în postura de co-fondator şi ulterior director general al celei mai mari companii de cercetare de piaţă din ţară – GfK Romania. În anul 2002 a făcut parte din programul „Echipa de Excelenţă GfK”, în care alături de alţi 14 manageri din toată lumea ai companiei, a redefinit „Setul de Valori” (Corporate Values) al Grupului GfK la nivel global

  Din 2013 predă cursul „Leading with a story” în programul de EMBA al Maastricht School of Management de la București. Cosmin e Eisenhower Fellow, SUA, fiind selectat împreună cu alţi 25 de bursieri din tot atâtea ţări pentru a face parte din Multi Nation Program of Eisenhower Felowships în 2005.

  Tot din 2005 Cosmin face parte dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Erudio, care desfăşoară mai multe programe de educaţie pentru lideri de business, între care Emeritus - Conducerea prin Valori și Erisma – Leadership Creativ, unde Cosmin a predat cursul de „Vorbire în Public” vreme de 7 ani.
  Cosmin e implicat şi în activităţi non-profit, sprijinind organizaţii precum AIESEC România, Şcoala de Valori, Viitor Plus, OvidiuRO, CeRe sau Fundația Comunitară București.

 • Andra-Maria Dobre, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale
  Andra este o persoană curioasă din fire, pasionată de educație sub toate formele și mai ales în toate contextele formal, nonformal și informal. În prezent coodonează departamentul care se ocupă de comunicare, promovare, diseminare și exploatare a rezultatelor programului Erasmus+, în cadrul ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. “Transformăm România prin învățare” este în același timp atât viziunea agenției în care activează, cât și un motto asumat personal. Andra crede în voluntariat și în studiul în altă țară pe care le consideră esențiale în dezvoltarea personală și profesională.

 • Irina Zamfirescu, activist, Coordonator Programe Bună Guvernare, ActiveWatch
  De zece ani în sectorul non-guvernamental și de opt activistă pentru drepturile omului, Irina Zamfirescu este fiica uneia dintre câștigătoarele CeRe. La rândul ei, la cea de-a treia ediție a G3P a primit premiul special din partea CeRe, faptă de vitejie pe care o folosește des pentru a vorbi despre ea. În afara activismelor, este doctorand la Facultatea de Sociologie și voluntar pentru OPTAR.

 • Petre Florin Manole, Deputat PSD
  Petre Florin Manole este deputat PSD și secretar în Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități Naționale. În afară de faptul că în 2013 a luat premiul special al CeRe "Politician fără corset", crede că nimic altceva nu e special în CV-ul său. A fost, ca tot omul, consilier local la Sectorul 5 în 2012 - 2015 iar apoi a fost ales membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În scurta carieră de activist de drepturile omului a servit interesele comunității rome și ale altor grupuri vulnerabile, demersuri la fel de nepopulare ca apartenența sa la partidul de guvernământ.

  În timpul liber este unul dintre numeroșii susținători ai CeRe și scrie în secret la cartea "Singuratatea unui PSD-ist de stânga", care se va publica postum.

 • Teodor Tiţă, Jurnalist
  Jurnalist din 2000. A lucrat la secţia română a BBC World Service, Digi24, Europa FM şi altele. În prezent este autor al rubricii "Contraintuţia" din Dilema Veche.

 • Cristian Lupşa, Editor, Decât o Revistă
  Cristian Lupşa e reporter, editor și povestitor. Din 2009 editează DoR (Decât o Revistă), un trimestrial independent care publică numeroase eseuri, portrete și reportaje premiate, și care încearcă să deslușească ceva din identitatea românească contemporană. Din ultimii 15 ani, aproape cinci i-a petrecut în SUA, unde s-a îndrăgostit de puterea narațiunii și a poveștilor adevărate de a transforma oameni și comunități. În 2013 a făcut parte din programul de Young Leaders al Institutului Aspen România și în 2014 a fost bursier la Nieman Foundation for Journalism la Harvard.

  De zece ani în sectorul non-guvernamental și de opt activistă pentru drepturile omului, Irina Zamfirescu este fiica uneia dintre câștigătoarele CeRe. La rândul ei, la cea de-a treia ediție a G3P a primit premiul special din partea CeRe, faptă de vitejie pe care o folosește des pentru a vorbi despre ea. În afara activisemlor este doctorand la Facultatea de Sociologie și voluntar pentru OPTAR.

 • Tudor Mușat, Jurnalist, Digi24
  Tudor Mușat este jurnalist de radio și televiziune de peste 20 de ani. În prezent este realizator de emisiuni la Digi24. A realizat talk-show-uri la Realitatea TV și Alpha TV, la posturi de radio ca Realitatea FM și Radio Total și a lucrat ca redactor la Secția Română a BBC World Service. Este un bun cunoscător al mediului politic și al societății civile, iar la interviurile și dezbaterile pe care le realizează participă majoritatea personalităților publice. Tudor este și trainer autorizat CNFPA (ANC) și susține diferite cursuri de comunicare. A fost profesor la Școala de televiziune MediaFEM, un proiect finanțat din fonduri europene, iar acum pregătește reporteri TV la The NEST Project. În afara activității în presă, este voluntar implicat în câteva proiecte legate de educație și asistență socială.

Ediția a VIII-a a Galei Premiilor Participării Publice este realizată cu sprijinul:

Romanian - American Foundation

Romanian - American Foundation

Enel Romania

Enel România

ANPCDEFP

ANPCDEFP

Institutul Aspen Romania

Institutul Aspen Romania

Universitatea Babes – Bolyai

Universitatea Babeș – Bolyai

Rewire

ReWire

The Workshop

The Workshop

Zelist

Zelist

GifBox

GifBox

Oveit

Oveit

Cristal Gifts

Cristal Gifts

Azero

Azero

Duracell

Duracell

Parteneri Media:

Hotnews

Hotnews

Radio France Internationale

RFI Romania

Digi24

Digi24

Administratie.ro

Administratie.ro

Epcoh Times

Epoch Times

Romania pozitiva

Romania Pozitiva

NETv.ro

NETv.ro

Ediția a VIIIa a Galei Premiilor Participării Publice este co-finanțată de Romanian-American Foundation, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Enel și donatori individuali.

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. CeRe ajută și oferă asistență grupurilor de oameni sau organizațiilor care schimbă starea de fapt din jurul lor. Lucrăm cu peste 20 de grupuri din toată țara care, fie că au reușit să oprească construcții ilegale, fie că au reușit să facă autoritățile să asculte cetățenii și să replanteze teii tăiați, construiesc un nou proiect de țară, una în care oamenii se implică în deciziile orașului sau țării lor.

Eveniment derulat în cadrul proiectului “Participarea publică pe înțelesul tuturor”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. www.eeagrants.org

  

MASS MEDIA

 

VIDEO