home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat miercuri, 20 iunie 2012

Proiect CeRe
Inapoi la radacini
vezi toate

Etapele proiectului

  • Alegerea cartierelor - In luna noiembrie 2009 au fost alese primele doua cartiere - Lacul Tei şi Favorit (Drumul Taberei). In aprilie 2010 au fost selectate inca trei zone - Grivita-Titulescu, Callatis-Drumul Taberei si Maica Domnului. Ultimul cartier, Dristor, a fost selectat in luna august 2010.
  • Interviurile din usa in usa – In toate zonele mai sus mentionate, organizatorii comunitari au realizat peste 100 de interviuri din usa in usa pentru a identifica problemele cu care se confrunta locuitorii si a colecta ideile de imbunatire sugerate de acestia.
  • Identificarea potentialilor lideri – prin intermediul interviurilor din usa in usa, organizatorii comunitari au identificat de asemenea locuitori interesati sa se implice activ in solutionarea problemelor. Acestia au fost invitati sa lucreze impreuna in cadrul unor grupuri informale de initiativa civica.
  • Selectarea problemelor – in patru dintre zone – cartierul Lacul Tei, Callatis si Favorit din Drumul Taberei si zona Titulescu-Grivita, cetatenii din grupurile de initiativa, cu ajutorul echipei CeRe, au organizat intalniri de prioritizare a problemelor. In cadrul acestor intalniri au fost discutate cele mai importante probleme ale comunitatii si participantii au decis prin vot care sunt prioritatile lor. In Lacul Tei, s-au votat patru probleme principale: curatenia, parcarile si circulatia, siguranta cetateanului si reabilitarea termica. In Favorit au fost selectate cinci teme de interes: cinematograful Favorit, parcurile si spatiile verzi, curatenia, masinile abandonate si siguranta cetatenilor. Un rezultat similar au avut si intalnirile din Callatis (lipsa parcarilor, linistea si siguranta cetateanului, problema cainilor fara stapan, amenajarea spatiilor verzi, curatenia in jurul blocurilor si reabilitarea termica) si Titulescu-Grivita (efectele construirii pasajului Basarab, siguranta pe strazi). In Maica Domnului, problema prioritara preluata de grup a fost lipsa cosurilor de gunoi.
  • Grupul civic in actiune - in urma intalnirilor de cartier, s-au format grupuri de lucru in jurul problemelor selectate. In majoritatea cazurilor, in cateva luni de la formare, grupurile de lucru s-au reunit intr-un singur grup de initiativa si au decis sa abordeze cate o problema pe rand. Cu ajutorul organizatorilor comunitari, grupurile de initiativa s-au documentat cu privire la probleme, au identificat autoritatile publice responsabile de solutionarea acestora si au decis cum sa le abordeze. Unele dintre grupuri – Lacul Tei si Callatis – au obtinut succese la putine luni dupa demersurile pe care le-au initiat. Acolo unde problemele au fost mai complexe – Favorit si Titulescu – demersurile s-au soldat cu promisiuni, iar in unele cazuri – Maica Domnului – cererile cetatenilor s-au izbit de refuzul fatis al autoritatilor. In 2010, in Lacul Tei, dupa mai multe demersuri pe langa Administratia Domeniului Public Sector 2 – petitii si audiente, grupul de cetateni a reusit sa ii convinga sa realizeze un trotuar pe o alee intens circulata de masini. In 2011, grupul s-a concentrat pe gasirea unei solutii pentru deficitul de locuri de parcare. In Callatis-Drumul Taberei, la o luna dupa actiunile grupului de initiativa, autoritatile au decis sa dea curs cererii lor si sa igienizeze si asfalteze o alee intre doua scoli folosita ca maidan si groapa de gunoi. In Favorit, cetatenii au organizat, in august 2010, un eveniment de sensibilizare legat de soarta cinematografului Favorit si au cerut ca acesta sa fie transformat intr-un centru cultural si de recreere. La 3 luni dupa eveniment, Cristian Poteras, primarul sectorului 6, a anunat intr-o conferinta de presa ca cinematograful Favorit va deveni centru cultural. Pentru ca promisiunea nu a fost urnata de actiuni concrete, in 2011, cu ajutorul CeRe, grupul a fost implicat intr-un proces Photovoice. Tinerii din zona au transmis cu ajutorul imaginilor mesaje catre autoritati pentru reabilitarea cinematografului si a intregii zone. Vernisajul expozitiei – "Am deschis ochii pentru Favorit", organizat in luna mai 2011, a tras un semnal de alarma cu privire la starea de degradare a cinematografului si a cerut autoritatilor prezente sa urgenteze reabilitarea lui. Ca urmare a acestor actiuni, la sfarsitul lunii mai 2011, Primaria Sectorului 6 aloca, prin rectificare bugetara, suma necesara realizarii studiului de fezabilitate pentru viitorul Centru Cultural Favorit.
  • Instruiri pentru liderii grupurilor civice - CeRe a organizat in luna noiembrie 2010 o instruire la care au participat membri ai grupurilor de initiativa din fiecare cartier. Cursul a fost o ocazie pentru acestia de a se cunoaste si de a impartasi din experienta acumulata pana in acel punct, dar si de a-si ameliora abilitatile de comunicare si negociere si de a acumula notiuni de advocacy si legislatie in domeniul participarii publice.
  • Intalniri cu alte ONG-uri - In luna aprilie 2011, CeRe a facilitat schimbul de informatii si expertiza si a incurajat formarea unor legaturi intre ONG-uri si cetateni care sa conduca la viitoare colaborari pe subiecte de interes comun. Organizatiile prezente la eveniment au fost Vier Pfoten, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru cetateni – ANBCC, Fundatia Noi Orizonturi, Salvati Dunarea si Delta, Recolamp, Pro DoMo si Art Fusion.

Desi proiectul "Inapoi la radacini" s-a incheiat in luna mai 2011, CeRe a continuat sa sprijine grupurile de initiativa din Lacul Tei, Favorit si Callatis (Drumul Taberei). Pentru mai multe detalii vizitati pagina programului de organizare comunitara si blogurile grupurile de initiativa:

Durata proiectului:

septembrie 2009 - mai 2011

Parteneri:

Center for Community Organizing din Slovacia www.cko.sk - Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul organizarii comunitare, CKO a oferit consultanta organizatorilor comunitari pe toata durata proiectului prin sesiuni de training, comunicare online si vizite pe teren.

Finantator:

Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe - www.ceetrust.org

 

Vezi aici Catalogul povestilor de organizara comunitara.

Catalogul prezinta povestea a trei grupuri de initiativa cetateneasca – Lacul Tei, Callatis-Drumul Taberei si Favorit – formate si asistate de CeRe in cadrul proiectului "Inapoi la radacini". Materialul cuprinde de asemenea o prezentare a metodei de organizare comunitara si a rolului organizatorului comunitar.

Galerie

Intalnire cetateni Favorit Intalnire cetateni Favorit Intalnire cetateni Favorit 2 Intalnire cetateni Favorit 2 Intalnire cetateni Favorit 3 Intalnire cetateni Favorit 3
Intalnire cetateni Lacul Tei Intalnire cetateni Lacul Tei Intalnire cetateni Lacul Tei 2 Intalnire cetateni Lacul Tei 2 Intalnire cetateni Lacul Tei 3 Intalnire cetateni Lacul Tei 3
Intalnire cetateni Lacul Tei 4 Intalnire cetateni Lacul Tei 4 Succes pe Aleea Judetului Succes pe Aleea Judetului Succes pe Aleea Judetului (2) Succes pe Aleea Judetului (2)
RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate