home
Acasa Contacteaza-ne Harta site
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Ordinul Mortii nu poate Salva Vieti

Initiatorul proiectului: Salveaza Vieti (ONG)
Judet/Regiune: Romania
Localitate: nivel national
Dimensiunea proiectului: National

Date de contact ale initiatorului

Adresa: Bucuresti
Telefon: 0752095053/ 0733979884
Adresa E-mail: info@salveazavieti.ro
Fax: 021/4028048

Autoritati vizate in cadrul proiectului

Minister

Descriere scurta

Campania a avut drept scop atragerea atentiei autoritatilor, asupra modului in care sunt tratati bolnavii cu boli grave, pentru care statul roman nu este capabil sa ofere solutii de tratament.
Parcurgand impreuna cu pacientii etapele de intocmire a dosarului, prevazute de lege sau adesea impuse aleatoriu de functionari blazati si slab pregatiti, am inteles calvarul prin care sunt obligati sa treaca pacientii si familiile lor.
Am identificat problemele cheie, lacunele si incoerentele din lege si le-am adus la cunostinta presei si autoritatilor, reusind sa declansam o campanie de presa pe acest subiect si chiar cateva dezbateri televizate.

http://observator.antena1.ro/social/Statul-se-vrea-Dumnezeu_314.html

http://stirileprotv.ro/stiri/social/ministerul-sanatatii-este-chemat-in-judecata-pentru-decizii-absurde.html

http://inregistrari.antena3.ro/view-04_Mar-2010-La_Ordinea_Zilei-19.html
(intre minutele 00:49-pana la 01:08)

http://www.gardianul.ro/Persoanele-de-60-de-ani-nu-au-acces-la-tratamente-in-strainatate-s148940.html

http://www.cotidianul.ro/ordin_discriminatoriu_al_ministerului_sanatatii_adriean_videanu_romanii_peste_60_de_ani_interzis_la_tratamentul_in_strainatate-103390.html

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/876127/Ministrul-Videanu-ii-discrimineaza-pe-batrani/

http://www.romanialibera.ro/a170072/ministerul-sanatatii-dat-in-judecata-pentru-ca-ingreuneaza-tratamentul-in-strainatate-al-romanilor.html

Asociatia Salveaza Vieti a reusit sa atraga atentia Ministerului Sanatatii asupra modului in care lucrurile se petrec in institutiile din subordinea sa, avand chiar 3 intalniri cu reprezentanti de rang inalt ai Ministerului.
Dialogul a fost intrerupt in momentul in care conducerea MS a fost schimbata si asa cum se obisnuieste in Romania, tot ceea ce au creat predecesorii, se arunca la gunoi. Astfel ca toate negocierile si propunerile noastre legislative au ramas fara ecou din parte noilor reprezentanti ai MS.

In aceste conditii, am decis sa introducem actiune in Instanta, impotriva MS, sperand sa obtinem pe aceasta cale indreptarea prevederilor abuzive si discriminatorii ale Ordinului 50 si a celorlalte acte normative care modifica sau completeaza acest ordin.
In urma actiunilor noastre, MS a renuntat la unul dintre criteriile discriminatorii si anume „ varsta pacientului”, publicand noile modificari in MO din 10 august 2010. Din pacate, in afara renuntarii la acest criteriu, noile modificari ale Ord 50 sunt doar de natura formala, lucru ce ne determina sa continuam campania Ordinul Mortii nu poate Salva Vieti.
Am fost asistati probono de firma de avocatura Gorghiu, Pop & Asociatii pe toata perioada intalnirilor cu reprezentantii MS si in Instanta.

Parteneri in cadrul proiectului

Am fost asistati probono de firma de avocatura Gorghiu, Pop si asociatii.

Beneficiarii proiectului

Toti pacientii cu boli grave, pentru care nu exista solutii de tratament in Romania.

Durata proiectului

Campania a inceput in noiembrie 2009, odata cu demararea procedurii de contestare in instanta a Ord 1352/2009 si este in plina desfasurare, avand in vedere ca termenul de judecata acordat de Curtea de Apel Bucuresti este in octombrie 2010.

Numele proiectului

Ordinul Mortii nu poate Salva Vieti

Scop si obiective

Ceea ce asociatia Salveaza Vieti si-a propus prin aceasta campanie, este aceea de determina autoritatile sa:
• asigure conditii egale tuturor celor ce au nevoie de ingrijiri medicale in afara tarii
• elimine din legislatie criteriile abuzive si discrimainatorii
• scurteze termenele de intocmire si aprobare a dosarelor
• schimbe atitudinea functionarilor in relatiile cu bolnavii si familiile acestora

Problema abordata si context

Campania are, pe langa obiectivele pragmatice de modificare a legislatiei, si scopul de a atrage atentia reprezentantilor statului asupra obligatiilor pe care acestia il au in raport cu cetatenii sai si, mai ales, de a informa cetatenii despre drepturile pe care le au si de care trebuie sa uzeze atunci cand se afla in situatii dificile care impun tratamente costisitoare in afara tarii.
Din exeprienta cazurilor intalnite de mebrii asociatiei, am observat pe de o parte ca legislatia este incoerenta, are lacune si prevederi ambigue iar pe de alta parte ca oamenii nu-si cunosc drepturile, nu si le cer, iar daca o fac au parte de o reactie indolenta, neprofesionala sau adesea agresiva din partea functionarilor.

Tehnici de advocacy

Au avut loc mai multe intalniri cu Ministerul Sanatatii. Am colaborat cu o parte din mass-media: interviuri la principalele posturi TV: stirile Pro TV, Antena 1, Ora e stiri TVR 2 (invitat si Ministrul interimar Cristian Anton Irimie), principalele cotidiene: Evenimentul Zilei, Romania Libera, Adevarul, Ziua, Cotidianul Gardianul, presa online: realitatea.net, ziare.com, sanatateatv.ro, stiriong.ro

Descrierea proiectului

In noiembrie 2009, MS a publicat in MO modificarea Ordinului 50, introducand criterii discriminatorii si abuzive, de selectie a pacientilor ce urmeaza sa beneficieze de tratament in strainatate.
Astfel, la data de 13 noiembrie 2009 – am initiat procedura de contestare a Ordinului 50, depunand la MS, plangerea prealabila nr 5521/13.11.2009.
In urma comunicatului de presa transmis de Salveaza Vieti, reactiile mijloacelor media nu au intarziat sa apara: interviuri la principalele posturi TV: stirile Pro TV, Antena 1, Ora e stiri TVR 2 (invitat si Ministrul interimar Cristian Anton Irimie), principalele cotidiene: Evenimentul Zilei, Romania Libera, Adevarul, Ziua, Cotidianul Gardianul, presa online: realitatea.net, ziare.com, sanatateatv.ro, stiriong.ro
In urma reactiei presei, Ministerul Sanatatii a acceptat dialogul cu reprezentantii asociatiei, astfel ca la data de 19 noiembrie 2009 a avut loc prima intalnire la care Salveaza Vieti a semnalat toate disfunctionalitatile la nivelul gestionarii dosarelor pentru trimitere la tratament in strainatate, solicitand totodata statistici si situatii clare ale dosarelor depuse la nivelul Directiilor Sanitare si nerezolvate inca.
Au urmat alte 2 intalniri, in cadrul carora am depus si o propunere legislativa de modificare a Ordinului 50, ramasa fara reactie.
Dialogul cu MS s-a intrerupt in februarie 2010, ca urmarea a refuzului acestei institutii de a continua discutiile pe marginea Ordinului 50.
In martie 2010 – am decis sa depunem actiune in instanta, la Curtea de Apel avand in vedere ca nu am primit nici un raspuns la plangerea prealabila din luna noiembrie 2009 si nici cele 3 intalniri cu reprezentantii MS nu s-au concretizat in modificarea Ordinului.
21 mai 2010- Salveaza Vieti a trimis catre Ministerul Sanatatii, din nou propunerea de modificare a ordinului 50 sub nr 32938/21.05.2010, ca urmare a supunerii de catre acesta, dezbaterii publice, a unor modificari de forma, ale Ord 50.
Criterii abuzive precum:
• beneficiul tratamentului estimat pentru societate în sensul capacitatii de reintegrare sociala și reinsertie profesionala a individului
• costul estimat al tratamentului solicitat
• perioada de timp care a trecut de la data înregistrarii solicitarii la nivelul Directiei generale de sanatate publica, asistenta medicala și programe
Sunt profund neconstitutionale si nedemocratice.

Situatii ce pot aparea ca urmare a acestor modificari:
1. daca o comisie estimeaza ca pacientul nu va mai pute fi niciodata util societatii, astfel incat sa fie apt sa plateasca taxe si impozite, va primi 0 puncte, astfel incat sansele lui de a beneficia de un tratament ce i-ar salva viata, dar pe care care tara lui nu i-l poate asigura, vor scadea simtitor.
2. Aplicând principiile managementului „carrots and sticks”, Ministerul Sanatatii ii pedepsește pe pacientii ce sufera de afectiuni ce necesita tratamente costisitoare. Așadar ar fi bine ca pacientul sa se îmbolnaveasca de o afectiune ce se trateaza ieftin; daca totuși pacientul decide sa se îmbolnaveasca de o boala al carei tratament e costisitor, o face pe riscul sau și primește 0 puncte.
3. un pacient cu risc maxim de exitus (adica de moarte) câștiga un punctaj mai mare cu cât dosarului sau i se întarzie aprobarea. Interpretare: daca ești pe moarte dar daca totuși te dovedești rezistent, Ministerul Sanatatii te premiaza: 20 de puncte. Acest criteriu este unul dintre cele mai paguboasa, contribuind la risipirea banilor: cu cat ami tarziu se aproba dosarele, cu atat sansele de vindecare sunt mai mici; anul trecut in evidentele noastre au fost peste 10 cazuri in care banii s-au alocat foarte tarziu iar pacientii au murit. Rezultat : vieti pierdute si peste 1.000.000 eur din buget aruncati pe geam.

Tinand cont de faptul ca aceste criterii exista inca si de ele se tine seama in analizarea cererilor de tratament in strainatate, am continuat actiunea noastra de a determina Ministerul Sanatatii sa modifice Ordinul 50 alaturi de Andreea Marin Banica.
Detaliile campaniei actuale le puteti gasi pe site-ul nostru www.salveazavieti.ro si pe blogul Andreei http://andreeamarinbanica.acasa.ro/
Am lansat totodata o petitie online, la care am strans deja peste 600 de semnaturi.
http://www.petitieonline.ro/petitie/andreea_marin_banica_asociatia_salveaza_vieti_va_implicati_alaturi_de_noi_-p61986055.html

Rezultate ale campaniei

Prin actiunea noastra, am determinat MS sa renunte la unul dintre criteriile discriminatorii si anume varsta pacientului.

Ceea ce nu am reusit inca, este schimbarea legislatiei in domeniul bolilor grave ce nu pot fi tratate in tara, legislatie care in prezent:
• nu cuprinde termene clare de solutionare a dosarelor
• nu prevede sanctiuni in cazul in care functionarii ministerului incalca legea
• prevede criterii abuzive de selectie
• nu ofera pacientilor alternative pentru situatia in care cererile lor de a se trata in strainatate sunt respinse

Obstacole

Lipsa de profesionalism a reprezentantilor MS, desemnati sa poarte discutiile cu Salveaza Vieti, astfel ca acestia :
• nu cunosteau legislatia in discutie
• nu erau interesati de a afla informatiile legate de abuzuri savarsite de institutiile din subordinea lor
• nu-si respectau angajamentele asumate pe parcursul intalnirilor(prezentarea de situatii ale dosarelor depuse, ale fondurilor cheltuite si ale celor disponibile inca, raspunsuri la propunerile noastre legislative etc)

Lipsa continuitatii problemelor dezbatute cu MS: Schimbarea conducerii MS a dus la incetarea dialogului dintre asociatie si reprezentantii ministerului.

Obtinerea unui termen de judecata mult prea lung (peste 6 luni), pentru actiunea de de contestarea in instanta a modificarilor Ord 50.

Lectii invatate

Am invatat din aceasta campanie ca abordarea autoritatilor de pe pozitii de colaborare nu este cea mai buna solutie, desi la inceput poate parea constructiva.
Am invatat de asemenea ca o campanie are mult mai mult succes daca reactia presei este puternica, iar adesea aceasta reactie depinde de vocea care se face auzita. Daca ar fi sa incepem azi campania, am incerca sa atragem alaturi de noi, oameni cunoscuti in Romania, ale caror opinii sunt apreciate si ale caror voci sunt ascultate. Cu siguranta o persoana cu notorietate ajuta la succesul unei campanii.

Alte informatii relevante

Desi campania nu s-a incheiat, am vazut deja efecte pozitive ale ei si credem cu tarie ca orice actiune sustinuta a societatii civile va determina, chiar daca nu imediat, reactia autoritatilor.
Schimbarea nu se petrece decat in timp, prin perseverenta si luarea de atitudine.

Documente

Salveaza Vieti Descarca
RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate