home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 11 decembrie 2009

Proiect CeRe
Participare. Strategie. Democratie
vezi toate

 

Scop

Proiectul a vizat stimularea participarii si parteneriatului la nivel local pentru crearea unui cadru democratic si a unui proces strategic de dezvoltare. Organizatii sau grupuri de initiativa, alaturi de autoritatile locale din 10 comunitati au fost incurajate si asistate sa lucreze impreuna pentru a facilita si stimula participarea cetatenilor in elaborarea unei strategii de dezvoltare a localitatii.


Parteneri

Acest proiect a fost initiat si dezvoltat in parteneriat cu Fundatia PACT.

 

Principalele activitati

 • Selectia celor 10 comunitati participante, din 30 de comunitati in care lucreaza Fundatia PACT
 • Seminar de instruire cu tema „Stimularea participarii cetatenilor la procese de luare a deciziilor” .
 • Exercitiu de participare publica. Reprezentantii primariilor si organizatiilor vor primi consultanta pentru derularea unor activitati de stimulare a participarii cetatenilor in luarea deciziilor.
 • Seminar de instruire cu tema „Planificare strategica participativa” (transfer de cunostinte si formarea de abilitati pentru realizarea, in mod participativ, a unui proces de planificare strategica in comunitate, avand drept rezultat elaborarea unei strategii de dezvoltare locala).
 • Exercitiu aplicativ de realizare a strategiei de dezvoltare. Autoritatile si organizatiile implicate vor primi asistenta pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare in mod participativ. 
 • Editarea unui Buletin de participare publica. Buletinul va avea 3 numere si va fi distribuit catre cel putin alte 70 de comunitati, prezentand experientele de participare publica din proiect. 
 • Eveniment final de diseminare a rezultatelor proiectului – Cafenea publica – cu tema „Participarea cetatenilor la luarea deciziilor – practica de buna guvernare locala”.

Stadiu

 •  Au fost selectate cele 10 comunitati implicate in proiect: Calinesti, Barca, Dorobantu, Brosteni, Tismana, Pestisani, Arcani, Malu Mare, Giurgita, Merisani.
 • La inceputul lunii martie, CeRe si PACT au editat primul numar al Buletinului de participare publica.
 • In perioada 5-7 martie 2008 a avut loc primul seminar de instruire cu tema "Stimularea participarii cetatenilor la procese de luare a deciziilor", la care au participat 36 de reprezentanti din partea organizatiilor comunitare si autoritatilor publice locale din cele 10 comunitati.
 • In perioada martie - aprilie 2008, reprezentantii primariilor si ai organizatiilor implicate au primit vizite de consultanta in comunitatile de origine, pentru derularea unor activitati de luare a deciziilor cu implicarea membrilor comunitatii.
 • In luna iulie a fost editat al doilea numar al Buletinului de participare publica in care puteti citi despre fiecare comunitate implicata in parte.
 • In perioada 3-6 iulie 2008 a avut loc seminarul "Planificare strategica participativa".
 • In urma seminarului de instruire, cele 10 grupuri locale (organizatii impreuna cu Primarii) au inceput sa lucreze la realizarea planurilor strategice, si nu oricum, ci implicand comunitatea. Pana acum, fiecare comunitate a primit cate doua vizite de consultanta din partea echipei PACT si CeRe, pentru a parcurge trei pasi importanti in realizarea strategiilor: analiza comunitatii, viziunea asupra dezvoltarii comunitatii, identificarea domeniilor de dezvoltare si analiza SWOT pe fiecare domeniu de dezvoltare. Cele 10 comunitati au folosit metode variate de implicare a cetatenilor in discutiile despre strategie, se pare insa ca preferata a fost cafeneaua publica.
 • Echipa a editat al treilea numar al buletinului care prezinta informatii despre cel de-al doilea seminar de instruire privind planificarea strategica pentru dezvoltare locala si procesele de planificare strategica participativa derulate in fiecare din cele 10 comunitati implicate in proiect.
 • Proiectul s-a incheiat printr-o Cafenea publica la care au participat reprezentanti ai comunitatilor implicate si alti actori interesati (institutii publice, Agentii de dezvoltare regionala, ONGuri, etc). In cadrul cafenelei, planurile de dezvoltare locala realizate pentru fiecare comunitate au fost discutate si au primit noi idei.

[Proiectul "Participare. Strategie. Democratie" a fost finantat de Uniunea Europeana prin Phare, Programul Consolidarea Democratiei in Romania]

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate