home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 22 iunie 2012

Proiect CeRe
Proiecte in parteneriat finalizate
vezi toate

Ia-ti orasul inapoi!

Este un proiect dedicat educatiei urbane a elevilor din 7 licee si 8 scoli generale din Bucuresti, initiat de Asociatia Komunitas.

Proiectul si-a propus sa introduca educatia urbana ca forma de activitate extraclasa sau de curs optional care sa ii determine pe elevi sa se implice ca cetateni activi ai orasului, capabili sa participe la deciziile importante privind dezvoltarea urbana si sa realizeze interventii in spatiul public care sa ii reprezinte. Proiectul a urmarit ca tinerii sa inteleaga mai bine ce inseamna spatiul urban, viata intr-un oras mare si relatiile sociale la acest nivel.

Principalele etape ale proiectului au fost:

Etapa 1: organizarea de sesiuni de formare pe teme de educatie urbana pentru elevi si infiintarea a 10 cluburi de educatie urbana.

Teme pentru elevii de liceu:

 • Ce inseamna arta publica, arta stradala, graffiti, interventii urbane
 • Introducere in istoria orasului Bucuresti, din punct de vedere urbanistic si arhitectural: de la trecutul indepartat la problemele & resursele prezentului.
 • Patrimoniul industrial si explorarea urbana.
 • Lectia de urbanism: ce este urbanismul, ce spune legea urbanismului, cine sunt actorii urbani, ce este spatiul public, miscari sociale care militeaza pentru un oras mai bun.
 • Ce este participarea publica si cum potisa fi un cetatean activ

Teme pentru elevii din scolile generale:

 • interventii ale elevilor pe fotografii alb-negru
 • realizarea de harti mentale
 • povesti ale orasului Bucuresti
 • realizarea de machete

Etapa a 2-a: elevii de liceu au realizat materiale video pe teme urbane si mici interventii urbane (construirea de mobilier urban minimal, alcatuirea unor trasee alternative pentru deplasare pe bicicleta, interventii artistice, evenimente socio-culturale etc.) in spatii aflate in vecinatatea liceelor sau chiar in incinta acestora, iar elevii de scoala generala vor realiza fotografii si vor vizita diverse parti din oras in cadrul unor plimbari urbane educative.

Etapa a 3- a: a fost redactat manualul de educatie urbana si organizate traininguri: pentru membrii cluburilor de educatie urbana (stangere de fonduri si scriere de proiecte) si pentru profesori (cum se poate preda educatia urbana ca materie optionala).

La baza proiectului se afla metode interactive legate de antropologie urbana, de urbanism participativ si de mijloace multimedia (foto-media), pe care Asociatia Komunitas le aplica deja de cativa ani in cadrul proiectelor sale.

CeRe s-a implicat in cadrul proiectului in organizarea sesiunilor informative pentru elevii de liceu pe teme legate de participarea publica.Perioada de desfasurare a proiectului: noiembrie 2010 - ianuarie 2012.

Mai multe informatii gasiti la:

educatieurbana.wordpress.com/

www.komunitas.ro

Proiectul este finantat de CEE Trust - Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Community Learning - Building Capacity and Empowerment for active citizenship

Perioada de derulare: decembrie 2010 – iunie 2012

Proiectul îşi propune să faciliteze schimbul de experienţă între persoane care sunt active în domeniul participării publice influenţând deciziile luate la nivelul comunităţiilor. Participanţii la acest proiect îşi vor îmbunătăţi abilităţile de a se manifesta ca cetăţeni activi în propriul oraş.

Proiectul este derulat în parteneriat de 4 organizaţii care desfasoara activităţi cu şi pentru grupuri de iniţiativă cetăţenească, folosind principiile organizării comunitare:

 • Stowarzyszenie Wzajemnej Pomocy BONA FIDES, Polonia (aplicant principal)
 • "Diakonisches Werk Bonn und Region gGmbH Stadtteilbüro Tannenbusch", Germania
 • Hungarian Anti Poverty Network Foundation, Ungaria

Principalele activităţi ale proiectului sunt:

 • Organizarea unor întâlniri (schimburi de experienţă) pentru a împărtăşi, compara şi evalua experienţele de participare publică cetăţenească, câte una în fiecare ţară parteneră
 • Organizarea de activităţi de rezolvare a problemelor comunităţii cu implicarea cetăţenilor, folosind principiile organizării comunitare
 • Elaborarea unui ghid de participare cetăţenească care să ajute organizaţiile care doresc să dezvolte o abordare asemănătoare

În ianuarie 2011, o delegaţie formată din 2 organizatori comunitari şi 2 cetăţeni din grupurile de iniţaitivă cetăţenească iniţiate prin proiectul "Înapoi la rădăcini" au participat la un schimb de experienţă în Polonia.

În martie 2011, delegaţii din partea organizaţiilor partenere sunt găzduite în perioada 17-20 martie în Bucureşti pentru a întâlni grupurile de iniţiativă cetăţenească din acelaşi proiect.

Proiect derulat cu finantarea Uniunii Europene prin Programul Grundtvig - Parteneriate pentru învăţare

Participare si regenerare urbana

Este un proiect initiat de organizatia belgiana Pour la Solidarite, in cadrul caruia parteneri sunt Centrul de Resurse pentru participare publica (noi), Community Service Volunteers (Marea Britanie) si RECITS Association (Franta). Fiecare dintre cei patru parteneri foloseste o metoda diferita de participare publica prin care incearca stimularea activismului cetatenilor. Din cand in cand ne intalnim si invatam unii de la altii, iar la final vom putea impartasi cele patru experiente oricarei organizatii interesate. In Romania, CeRe experimenteaza organizarea comunitara.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Europe for Citizens Programme.


Consiliul Local al Tinerilor din sectorul 1

Alegerea Consiliului Local al Tinerilor din Sectorul 1 Bucuresti este un proiect de educatie civica realizat de CENTRAS, cu sprijinul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si al Inspectoratului Scolar Sector 1 Bucuresti.

Folosind o metodologie bazata pe modelul PAL-TIN, dezvoltata si promovata de multi ani de Asociatia MASTER Forum, pe data de 28 ianuarie, au fost organizate alegerile si s-a nascut Consiliul. Puteti descarca procesul verbal de aici.

Rolul CeRe, partener in proiect, este de a sprijini membrii Consiliului in realizarea unui Plan Local de Actiune pentru Tineret si in promovarea acestui plan la nivelul Consiliului Local (al adultilor) al sectorului 1. Planul va arata ce asteptari au consilierii tineri de la consilierii adulti.

Proiectul este finantat de CEE Trust - Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

 

Tineri responsabili pentru viitorul orasului

Proiectul isi propune crearea unui Consiliu Local al Tinerilor in Microregiunea Horezu.

Initiatorul proiectului este Asociatia de Tineret si Seniori Fara Frontiere din Horezu, in parteneriat cu Primaria Orasului Horezu, Asociatia „Amities Franco-Roumaines", Grupul Scolar Constantin Brancoveanu si Centrul de Resurse pentru participare publica.

Crearea Consiliului Local al Tinerilor foloseste metodologia PAL-TIN . Alegerile sunt organizate in cadrul Grupului Scolar Constantin Brancoveanu. In acest proiect, CeRe asigura pregatirea voluntarilor pentru alegeri, instruirea tinerilor consilieri pe tema managementului de consiliu si asistenta pentru functionarea CLT Horezu. CLT Horezu va desfasura propriile proiecte si, totodata, va reprezenta interesele tinerilor in raport cu autoritatile publice.

Proiectul este finantat de Ambasada Republicii Franceze la Bucuresti.

 

Parteneriat pentru Buna Guvernare III - Capitolul Dezvoltare Durabila

Este un proiect initiat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, in parteneriat cu Asociatia Salvati Bucurestiul, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe, Asociaia Pro Democraia si Asociatia pentru Tranzitie Urbana.

Prin aceasta initiativa, cele cinci organizatii isi propun sa creasca transparenta institutiilor responsabile de dezvoltarea oraselor si sa creasca responsabilitatea acestora fata de dorintele locuitorilor lor. In acelasi timp, proiectul isi propune sa creasca implicarea organizatiilor si cetatenilor in deciziile din domeniul dezvoltarii urbane.

Activitatile se desfasoara in Bucuresti, Targu Mures, Constanta, Brasov si Cluj, unde se intampla urmatoarele:

- sunt monitorizate institutiile resposabile si modul in care acestea aplica prevederile legale in domeniul urbanismului si constructiilor;

- urmeaza a fi realizat un raport de evaluare a institutiilor respective

- sunt identificate si facute publice situatii in care deciziile publice contravin unei dezvoltari armonioase a oraselor

- sunt organizate intalniri cu reprezentanti ai institutiilor responsabile pentru instruirea acestora cu privire la modul in care ar trebui sa implice locuitorii in luarea deciziilor legate de dezvoltarea durabila a oraselor

- sunt informate organizatii neguvernamentale cu privire la modul in care pot participa si reactiona vis a vis decizii care nu le plac.

Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

 

Transparenta la purtator!

Este un proiect initiat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, care isi propune:

- Monitorizarea tuturor primariilor comunale (2686) din Romania in vederea identificarii gradului in care acestea implementeaza prevederile minimale ale Legii 52/2003 si Legii 544/2001.

- Implicarea cetatenilor si reprezentantilor APL din opt comune in procese de participare publica in vederea promovarii transparentei si bunei guvernari.

- Promovarea utilitatii si importantei Legii 52/2003 si a Legii 544/2001 atat in randul autoritatilor locale comunale, dar si in randul cetatenilor in contextul bunei guvernari.


Ce se intampla, concret:

- Fiecare primarie va primi o cerere de informatii pe baza legii 544/2001 continand solicitari legate de transparenta sa si de modul in care aceasta implica locuitorii in administrarea comunei.

- Elaborarea unui raport privind modul in care se aplica cele doua legi la nivelul comunelor din Romania.

- Selectarea a opt comune dintre toate cele monitorizate. Aici cetatenii si APL vor primi asistenta pentru imbunatatirea transparentei decizionale si a consultarii cetatenilor

- Organizarea a opt intalniri publice si a opt mese rotunde pe teme de interes local

- Organizarea a opt mese rotunde


Proiectul este finantat prin Facilitatea de Tranzitie - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

 

Gaseste consilierul, arata-i cetateanul!

Este un proiect initiat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni care isi propune:
- monitorizarea Consiliilor Locale din toate municipiile de judet si din Municipiul Bucuresti in vederea determinarii masurii in care acestea au reprezentat interesele cetatenilor în ultimul an de activitate
- responsabilizarea a 5 Consilii Locale de a reprezenta eficient interesele cetatenilor in municipiile dovedite cele mai problematice din acest punct de vedere
- intarirea capacitatii organizaţiilor membre ANBCC de a se implica activ in promovarea intereselor cetatenilor la nivelul „legislatorilor" locali.

Ca si activitati concrete:
- se va elabora si aplica o metodologie de monitorizare a Consiliilor Locale
- se va elabora şi lansa un raport de monitorizare
- vor fi selectate cele 5 localitati la nivelul carora se va acţiona in sensul responsabilizarii Consiliilor Locale de a reprezenta eficient interesele cetatenilor
- se vor elabora si implementa planurile locale de monitorizare a activitatii Consiliilor Locale
- se va elabora si publica un raport cu rezultatele proiectului - exemple de succes.

Proiectul este finantat de Fondul ONG, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2004-2009.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate