home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 27 ianuarie 2017

Proiect CeRe
Programul de organizare comunitara
vezi toate

Broșura Organizarea comunitară în teorie şi în practică. Sau cum să înclini balanţa puterii în favoarea cetăţeanului - După o scurtă definiţie şi descriere a organizării comunitare, atât în Statele Unite cât şi în Europa, şi o comparaţie cu alte metode de intervenţie în comunitate, publicaţia prezintă 10 exemple concrete de organizare comunitară din 6 ţări europene: Germania, România, Slovacia, Republica Moldova, Polonia şi Ungaria. Broşura cuprinde de asemenea o listă de resurse bibliografice şi link-uri utile despre metoda de organizare comunitară.

 

CeRe a inceput organizarea comunitara in toamna anului 2009, in cadrul proiectului Inapoi la radacini, in mai multe cartiere bucurestene. Am ales acest tip de interventie in comunitate pentru ca ni s-a parut atunci (si inca ni se pare) raspunsul potrivit la multe dintre problemele de care ne izbim, de la scepticism si apatie la lipsa sau ineficienta implicarii cetatenilor in deciziile publice care ii afecteaza zi de zi, la nivel local, in cartierul si orasul lor.

Programul de organizare comunitara al CeRe se axeaza in acest moment pe trei directii:

 • Construirea unor organizatii/grupuri civice puternice in relatia cu decidentii in 4 zone din Bucuresti (Lacul Tei, Favorit si Callatis din Drumul Taberei si Pantelimon)
  Pentru a ne atinge acest obiectiv, investim in:
  • coagularea unor grupuri de initiativa si asistarea acestora in derularea propriilor campanii de advocay pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta la nivel local;
  • dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor membrilor grupurilor de initiativa (comunicare, moderare de intalniri, vorbit in public, lucru in echipa, tehnici de negociere, legislatie in domeniul participarii publice, planificarea campaniilor de advocay etc.). Acest lucru se intampla permanent prin asistenta oferita de organizatorii comunitari, dar si prin organizarea de traininguri, ateliere si intalniri cu alte organizatii neguvernamentale si experti in domenii de interes pentru cetateni;
  • consolidarea si largirea grupurilor de initiativa care sa devina ulterior organizatii civice de sine statatoare. Incurajam grupurile sa atraga constant noi membri si sa organizeze periodic consultari in cartier. Ajutam grupurile sa isi creeze propria identitate, sa isi dezvolte mecanisme interne de luare a deciziilor si de lucru in echipa si un mod democratic si transparent de a lucra in si cu comunitatea din care fac parte.
 • Facilitarea unor schimburi de experienta pentru organizatorii comunitari, membrii grupurilor de initiativa din Bucuresti si alte persoane interesate sa invete si sa practice organizarea comunitara. Concret, in perioada 2010-2012, am facilitat schimburi de experienta intre grupurile de initiativa din Bucuresti si organizatii si grupuri cetatenesti din tari vecine (Slovacia, Polonia, Germania, Ungaria, Republica Moldova), precum si intalniri cu organizatori comunitari si traineri din Statele Unite. Din toamna anului 2011, oferim posibilitatea unor internshipuri in Statele Unite pentru cei care doresc sa invete si ulterior sa practice organizarea comunitara.
 • Promovarea metodei de organizare comunitara la nivel national si european – Atat in 2010 cat si in 2011, am organizat o sesiune introductiva pe tema organizarii comunitara deshisa tuturor ONG-urilor si persoanelor interesate sa afle mai mult despre metoda. Din 2010, CeRe este membru activ in ECON, retea informala de organizatii din 9 tari care promoveaza metoda de organizare comunitara in Europa.

In 2011 si 2012, am continuat sa sprijinim grupurile de initiativa din Lacul Tei, Favorit si Callatis din Drumul-Taberei si am adaugat un nou cartier pe harta programului de organizare comunitara – Pantelimon.

Trei dintre grupurile pe care le-am format si asistat in aceasta perioada au avut rezultate vizibile in cartierele lor:

 • Grupul de Initiativa Civica Callatis-Drumul Taberei a convins autoritatile publice sa curete si sa paveze o alee dintre doua scoli, care fusese folosita ani de zile ca groapa de gunoi si sa transforme un loc de joaca situat prea aproape de ferestrele oamenilor intr-o gradina, asa cum fusese candva. In 2012, dupa o campanie de aproape un an, grupul a convins Administratia Domeniului Public Sector 6 sa renoveze Parcul Istru conform planului propus de acesta. Mai multe detalii despre aceasta ultima reusita cititi aici. In luna iunie 2013, cetățenii din grupul de inițiativă Callatis-Drumul Taberei au obținut o nouă victorie. După 6 luni de insistențe, 2 petiții, o interpelare la ședința Consiliului Local din sectorul 6, aceștia au reușit să convingă autoritățile să îngrădească trotuarul din jurul Școlii 279 cu stâlpi de protecție, pentru siguranța copiilor lor. Fotografii și mai multe informații despre activitatea grupului găsiți pe blogul grupului.
 • In 2010, grupul de initiativa din cartierul Lacul Tei a convins autoritatile publice sa construiasca un trotuar pe o alee pe care oamenii erau obligati sa mearga pe carosabil alaturi de masini. De asemenea, au propus o solutie pentru a imbunatati situatia parcarilor in zona – parcarea permisa intre orele 19.30 si 7.30 si pe durata weekend-ului pe Bulevardul Lacul Tei – care a fost acceptata si implementata de catre autoritati in noiembrie 2011. In 2012, grupul a demarat o noua campanie de advocacy, de data aceasta pentru salvarea unui hectar din Parcul Circului. Mai multe detalii pe blogul grupului
 • In zona Favorit, grupul lupta de doi ani pentru transformarea cladirii abandonate a fostului cinematograf Favorit intr-un centru cultural comunitar. Dupa o perioada de un an de campanie si presiuni din partea cetatenilor, Primaria Sectorului 6 a facut un pas important in aceasta directie – aprobarea studiului de fezabilitate a noului centru cultural in luna august 2011. De atunci insa, reabilitarea fostului cinematograf a trenat. La noi presiuni din partea grupului, in martie 2012 s-a igienizat cladirea si s-a asigurat protectia acesteia impotriva vandalizarilor repetate, iar in mai 2012 Primaria Sectorului 6 a organizat licitatie pentru atribuirea proiectului tehnic al viitorului centru cultural. Pentru detalii despre grupul Initiativa Favorit si campanie, vizitati blogul acestora
 • Din decembrie 2013 facem organizare comunitară cu tineri, în Liceul Teoretic Lucian Blaga din zona Aleea Pantelimon. Pe modelul programului nostru(CeRe) de organizare comunitară cu un pic de inspirație din programul Youth Voice al celor de la Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală, am început să lucrăm cu elevii Liceului Blaga pentru mai multe motive:
  • Pentru a construi comunități puternice, care pot influenta deciziile autorității publice locale, astfel încât acestea să corespundă cu nevoile locale.
  • Credem ca tinerii au nevoie de cât mai multe oportunități de dezvoltare a competenței civice.
  • Credem că elevii pot deveni cetățeni care semnează petiții, participă la ședințe de consiliu local, merg în audiențe la primărie, ies la proteste în stradă și își cer drepturile fără să li se pară că e în zadar.
  Citește mai departe.

Cetățenii din grupurile de inițiativă Favorit și Callatis, premiați la Gala Societății Civile

Cetățenii din grupurile de inițiativă Favorit și Callatis au ocupat pe 3 iunie scena Galei Societății Civile. Premiul II a fost câștigat de grupul de inițiativă Favorit, pentru proiectul "Favorit Renaște", iar premiul I a fost câștigat de către grupul de inițiativă Callatis, pentru proiectul "Reamenajarea parcului Istru".

Cele două premii au fost acordate la secțiunea "Comportament civic și participare publică", categorie în care au fost înscrise 26 de proiecte.

Îi puteți vedea pe câștigători începând cu minutul 73, în înregistrarea video din acest material.

Catalogul povestilor de organizare comunitara (2009-2011) aici

Catalogul prezinta povestea a trei grupuri de initiativa – Lacul Tei, Callatis-Drumul Taberei si Favorit – formate si asistate de CeRe. Materialul cuprinde de asemenea o prezentare a metodei de organizare comunitara si a rolului organizatorului comunitar.

Echipa de organizare comunitara:

 • Nicoleta Chirita – Coordonator de proiect - nicoleta@ce-re.ro
 • Iustina Neagu – Organizator comunitar (Callatis, Pantelimon) - iustina@ce-re.ro
 • Cristina Tataru – Organizator comunitar (Favorit) - cristina@ce-re.ro
 • Ioana Petrache – Organizator comunitar (Lacul Tei) - ioana.petrache@ce-re.ro

Mulțumim tuturor celor care susțin financiar programul de organizare comunitară. Mulțumirile noastre și donatorilor individuali.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate