Link: http://www.ce-re.ro/campanie_cgmb, Generat la: 21/02/19, imprima

Campania “CeRe-ti orasul inapoi, nu astepta supereroi!” - o campanie de responsabilizare a Primariei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti

De ce și pentru ce facem asta

Ședințele consiliilor locale trebuie să fie publice. Oamenii au dreptul să se implice în luarea deciziilor publice. Acest lucru nu se poate întâmpla dintr-o sală separată de cea în care consiliul discută și votează. Oamenii trebuie să poată să-și facă cunoscută opinia cu privire la proiectele de hotărâre ale consiliului local, trebuie să poată vedea cum votează consilierii, iar consilierii și primarul trebuie să fie conștienți de prezența oamenilor.

În București, de la inceputul actualului mandat al Primarului si Consiliului General, bucureștenilor le-a fost interzis accesul la ședințele Consiliului General al Capitalei. Iată numai câteva dintre cele ce s-au întâmplat la adăpostul lipsei de transparență, departe de opinia bucureștenilor:

  • se aprobă proiectul de hotărâre privind construcția autostrăzii suspendate: 1,57 miliarde de euro pentru 13 km de autostrada suspendata
  • se aprobă proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere a sediului actual al primăriei
  • se votează fără cvorum
  • se introduc pe ordinea de zi, în regim de urgență, proiecte de hotărâre pe care nu le-a citit nimeni înainte și care nu reprezintă niciun fel de urgență (de ex. un proiect de hotărâre care viza reduceri de preț pentru consilierii generali la evenimentele organizate pe Arena Națională).

Ce am făcut până acum

În luna iulie 2012, un grup de cetățeni ne-a anunțat că ședințele Consiliului General al Municipiului București au devenit inaccesibile pentru cetățeni. Au aflat pe pielea lor, atunci când au dorit să fie la ședință pentru a avea o interpelare legată de Parcul Circului. În loc să intre în sala de consiliu, au fost conduși în fosta cantină a primăriei și invitați să privească ședința la TV. De luat cuvântul, nici vorbă. Decizia a fost luată de Primarul General Sorin Oprescu.

Împreună cu colegii de la Active Watch, am pregătit și trimis o scrisoare deschisă adresată Primarului General și Consilierilor Generali. Aceasta a fost susținută de aproape 30 de organizații neguvernamentale din București. Nu am primit niciun răspuns la această scrisoare.

În plus, ne-am prezentat la ședința CGMB din luna august. În prealabil, împreună cu colegii de la Active Watch și cu grupul de cetățeni din Lacul Tei, am depus cereri de a lua cuvântul în cadrul ședinței, cu privire la accesul cetățenilor în sala de ședințe. Am fost conduși în aceeași sala special creată și dotată pentru cetățeni. Ședința Consiliului a început cu întârziere de mai bine de o oră. Consilul General a votat ca reprezentanții grupului nostru să nu ia cuvânt în cadrul ședinței.

„Înainte de a intra pe ordinea de zi, avem 31 de luări de cvânt. Din cele 31 de cereri, sunt 4 persoane care au specificat foarte clar că vor să se adreseze Consiliului cu privire la un punct de pe ordinea de zi. Vă propun ca între partea I şi Partea II a ordinii de zi să dăm cuvântul celor 4 persoane. Cu privire la celelalte persoane, din cererea dumnealor nu reiese motivul pentru care vor să se adreseze Consiliului. Vă rog să fiţi de acord ssă nu dăm curs acestor cereri, pentru că nu s-a precizat clar motivul”. S-a votat: pentru: majoritate de voturi, împotrivă: 2 voturi (Voicu M., Pârvu C.), abţineri: 1 vot (Deaconesci I.). Sursă: proces verbal şedinţă CGMB din 30 august 2012.

Sala vs. CantinaLa ședința din septembrie lucrurile s-au petrecut asemănător. Cu noi urmărind la TV ședința, fără a putea interveni altfel decât cu mesaje afișate în fața camerei web din sala cetățenilor. Cu ei ignorând mesajele noastre.

La solicitarea unuia dintre consilieri ca şedinţele să redevină publice prin folosirea unei săli încăpătoare, primarul Oprescu răspunde „reiterez faptul că şedinţa este publică prin transmiterea on-line /…/. În anii trecuţi ajunsesem de cele mai multe ori în situaţia de bulibăşeală, nu se înţelegea ce se spune om cu om şi pentru buna desfăşurare a lor am creat acest sistem care îi aduce pe bucureşteni în mijlocul nostru şi pe noi ne duce în mijlocul lor. Sursă: procesul verbal al şedinţei CGMB din 28 septembrie 2012.

Protest_PMBLa ședința din octombrie nici camera web nu ne-a mai fost disponibilă. Poliția locală, prezentă în fosta cantină, ne-a interzis accesul în fața camerei. Însă, un mic efect a avut agitația creată. La ședința din luna octombrie, consiliul a acceptat să asculte câteva puncte de vedere, ale unor cetățeni care depuseseră cerere să ia cuvântul.

Pentru ședința din noiembrie am hotărât să arătăm din stradă că locul cetățenilor nu este la cantină ci în sală și, alături de Agenţia de Monitorizare a Presei – Active Watch am organizat un protest în fața primăriei – în cadrul şedinţei de Consiliu s-a discutat prelungirea contractului de închierere a actualului sediu, cu o chirie de 3 milioane EUR. Peste 100 de persoane au protestat pe trotuarul din faţa Primăriei, pe durata şedinţei.

Imediat după ședință, am solicitat audiențe fiecărui consilier în parte. Ne-am întâlnit cu câţiva consilieri şi cu Comisia pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali. Niciunul din cosilieri nu şi-a asumat rezolvarea problemei.

În 17 decembrie am iniţiat o campanie de trimitere de scrisori personalizate către primar şi consilieri, prin care am trimis 70 de scrisori în 24 de ore de la lansarea apelului către Primarul Sorin Oprescu prin care solicitam accesul în sală.

Astazi, 18 decembrie, are loc o alta sedinta a CGMB la care nu putem participa. Urmeaza sa discutati nivelul impozitelor locale, urmeaza sa decideti rectificarea bugetului, iar noi nu putem fi in sala de sedinte cand veti lua aceste decizii. Nici macar nu am putut citi proiectele de hotarare, pe care ar fi trebuit sa le publicati cu 30 de zile inainte de a le lua in discutie.

Pe 17 decembrie am deschis o petiţie online pe Avaaz.org pentru a aduna semnături de susţinere pentru cauza noastră. Petiţia are peste 1000 de semnatari.

În 29 ianuarie, la ora la care trebuia să aibă loc şedinţa de consiliu, am instalat un baner pe Podul Basarab cu mesajul „Bucureşti, trezeşte-te! Oprescu se joacă cu banii tăi!”. Banerul a fost ridicat după nu mai mult de 15 minute, dar fotografia sa a fost transmisă pe internet. Un film cu acţiunea şi mesajul nostru este disponibil aici.

La şedinţa din 25 februarie, am lăsat fluturaşi cu mesajul nostru pe maşinile parcate în parcarea Primăriei.

În februarie, aflând de discutarea proiectului Pasaj Piaţa Romană, am depus cerere de organizare a unei dezbateri publice. Am trimis invitaţii mai multor organizaţii interesate de proiect. Dezbaterea a fost organizată de Primăria Bucureşti în data de 6 martie 2013. Procesul verbal este disponibil aici.

În iulie 2013, Agenţia de Monitorizare a Presei a cerut dezbatere publică pe tema Pasajului de la Piaţa Presei Libere. Am participat si noi la dezbaterea organizată de Primăria Bucureşti în data de 23 iulie. Mai multe organizaţii şi-au exprimat dezacordul cu aceasta investiţie atât în cadrul dezbaterii, cât şi pe pagina dedicată consultărilor faţă de acest proiect de hotărâre. Lunile iulie-august au adus numeroase apariţii în presă pe subiect. Cu o zi înainte de organizarea şedinţei din august a CGMB, CeRe a trimis o scrisoare consilierilor municipali solicitându-le să amâne decizia pe subiect până la clarificarea răspunsurilor la întrebările cetăţenilor şi la stabilirea oportunităţii investiţiei. Proiectul a fost votat de consilieri, după ce fusese modificat pentru a reduce dimensiunea investitţiei.

Din iulie 2013, CeRe si-a reorganizat eforturile de responsabilizare a Primariei si Consiliului General in campania derulate sub titlul “CeRe-ti orasul inapoi, nu astepta supereroi!” in cadrul proiectului “Orasul nostru, nu mosia voastra!” finantat de Fondul de Inovare Civica.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Monitorizarea deciziilor luate de CGMB din perspectiva intereselor cetăţenilor
  • Informarea a 50.000 cetăţeni despre activitatea CGMB
  • Responsabilizarea aleşilor locali faţă de alegătorii lor
  • Aducerea pe agenda CGMB a subiectului accesului cetăţenilor în sala de şedinţe şi a comunicării dintre aleşi şi alegători

Activităţile proiectului includ: monitorizarea şedinţelor Consiliului General, activităţi de informare în online şi offline, comunicare cu alte ONG-uri şi cetăţeni, acţiuni de advocacy menite să contribuie la atingerea obiectivelor proiectului.

Informatii suplimentare cu privire la evolutia campaniei gasiti pe site-ul dedicat: www.nuasteptasupereroi.ro

Proiectul “Oraşul nostru, nu moşia voastră!” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Totodată, proiectul este susținut și de către donatori individuali.

. © CeRe 2008-2018