Link: http://www.ce-re.ro/alegerile-si-societatea-, Generat la: 20/03/19, imprima

Alegerile şi societatea civilă: organizaţii şi cetăţeni mai puternici, politici mai bune

Prin acest proiect, CeRe şi partenerii săi îşi propun să întărească rolul de advocate şi watchdog al organizaţiilor societăţii civile în perioada alegerilor. Scopul proiectului este de a contribui la o campanie electorală onestă şi la o viitoare guvernare mai responsabilă.

Pentru alegerile generale, împreună cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile vrem să aducem pe agenda partidelor politice temele de advocacy ale sectorului. Mai exact, vrem ca în ofertele electorale ale partidelor politice care propun candidaţi pentru funcţia de senator sau deputat să se reflecte cât mai bine cauzele pentru care luptă sectorul neguvernamental: corupţie, degradarea patrimoniului construit, poluarea mediului înconjurător etc.

Împreună cu FDSC şi cu organizaţii neguvernamentale specializate pe diferite domenii re-editam Carta Albă a Sectorului Neguvernamental în cadrul căreia vom expune viziunea organizaţiilor despre modul în care trebuie tratate o serie de teme de interes major pentru societate.

Temele abordate de CartaAlbă 2012 sunt:

Demersul este sustinut de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR CH), Policy Center for Roma Minorities, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Terra Milenium III, FOND, Fundatia PACT, Asociatia M.A.M.E, Grupul de Dezvoltare Locala, Volum - Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare, Transparency International Romania.

La partidele politice vom merge cu propuneri concrete de strategii şi programe guvernamentale, modificări legislative sau politici publice. Ii vom invita sa le includa in platformele lor program.

Dupa alegeri, ne întoarcem cu Carta Albă şi cu promisiunile făcute către Guvern şi Parlamentari. Vom susţine şi încuraja organizaţiile neguvernamentale să susţină campanii şi să monitorizeze activitatea Guvernului şi a parlamentarilor pe temele propuse prin Carta Albă.

Pentru alegerile locale, împreună cu Fundaţia Raţiu pentru Democraţie am lansat platforma online, www.cineceapromis.ro, care colecteză promisiunile făcute de candidaţi pe timpul campaniei electorale cu scopul de a susţine alegatorii în a monitoriza respectarea acestor promisiuni de către cei aleşi. CeRe facilitează, off-line acţiuni concrete pe care utilizatorii le propun pentru a atrage atenţia asupra anumitor promisiuni sau pentru a convinge aleşii sa se tina de cuvânt.

. © CeRe 2008-2018