Link: http://www.ce-re.ro/proiecte-in-parteneriat, Generat la: 20/03/19, imprima

Proiecte la care contribuim

Invatand participare publica sustenabila

Invatand participare publica sustenabila - structuri democratice si strategii de strangere de fonduri pentru organizatii si grupuri de la firul ierbii

Prezentul proiect s-a nascut dintr-un parteneriat anterior de invatare Grundtvig, care s-a axat pe utilizarea organizarii comunitare ca metoda de participare a cetatenilor la viata comunitatii. Pe parcursul proiectului, organizatiile partenere au reusit sa coaguleze nuclee de intiativa civica si sa le ajute sa se implice activ in procesul de luare a deciziilor la nivel local. Astfel, grupurile civice au reusit sa convinga autoritatile sa investeasca in acele probleme prioritare pentru locuitori - infrastructura, spatii verzi, colectarea selectiva a deseurilor etc. In ciuda acestor reusite, grupurile au intampinat dificultati in atragerea de noi membri si in stabilirea unor mecanisme clare de functionare si luare a deciziilor. O alta dificultate o reprezinta crearea unor organizatii civice autonome din punct de vedere financiar. Noul parteneriat de invatare Grundtvig se bazeaza astfel pe lectiile invatate si concluziile proiectului anterior si isi propune sa investeasca in aceste doua directii strategice: strangerea de fonduri din comunitate si construirea pe termen lung a unor structuri democratice pentru 12 grupuri/organizatii civice din 6 tari europene.

Activitatile principale ale proiectului constau in:

 • ateliere de lucru si instruiri, atat pentru staff-ul organizatiilor partenere, cat si pentru grupurile civice implicate, pe subiecte legate de: organizare comunitara, dezvoltare organizationala, strangere de fonduri din comunitate. Invatarea in cadru non-formal va fi completata de invatare prin practica (learning by doing) si de schimburi de experienta si bune practici;
 • dezvoltarea unor materiale de training bazate pe experienta partenerilor din proiect;
 • realizarea unui “jurnal video” si a unei publicatii care sa redea procesul de invatare al participantilor si povesti de succes din comunitate.

Organizatiile partenere in acest proiect sunt: Bona Fides (Polonia) in calitate de coordonator, Forum Community Organizing (Germania), Minority Rights Group Europe (Ungaria), Social Investment Management Center (Lituania) Centrul de Resurse pentru participare publica (Romania) si Center for Community Organizing (Slovacia).

Proiectul se deruleaza in intervalul septembrie 2013 – august 2015 si este sustinut financiar de Comisia Europeana prin Programul Invatare pe toata durata vietii, subprogramul Grundtvig, actiunea Parteneriate pentru Invatare.

 

Voci mai puternice pentru dezvoltare urbana durabila

Consolidarea Platformei pentru Bucuresti, proiect finantat de CEE Trust for Civil Society

Stronger Voices este un proiect coordonat de Asociatia pentru Tranzitie Urbana – ATU, in parteneriat cu GDL – Grupul pentru Dezvoltare Locala, ASB – Asociatia Salvati Bucurestiul, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare Publica, Pro_Do_Mo – Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Patrimoniului din Romania, Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile si AMP – Agentia de Monitorizare a Presei.

Scopul proiectului este consolidarea interna a Platformei pentru Bucuresti si imbunatatirea eficientei actiunilor sale. Stronger Voices imbina un obiectiv de dezvoltare organizationala cu unul extern, de imbunatatire a relatiei cu toti actorii urbani implicati in procesul de dezvoltare urbana durabila.

Componentele proiectului:

 • Dezvoltarea organizationala a Platformei - planificare strategica, organizare si comunicare interna, fundraising.
 • Cercetare pe urmatoarele teme: planificare urbana si dezvoltare locala, protectia patrimoniului construit, protectia mediului, buna guvernanta si transparenta.
 • Dezbateri cu actorii urbani: Reprezentanti ai administratiei locale sunt invitati la sesiuni de discutii impreuna cu membrii Platformei si reprezentanti ai Asociatiilor de Proprietari cu scopul imbunatatirii dialogului intre acestia, prezentarii rapoartelor de cercetare si elaborarii impreuna a Pactul pentru Bucuresti 2 – document care fixeaza angajamentul autoritatii locale in ameliorarea transparentei si participarii publice in procesul de elaborare a politicilor si programelor ce vizeaza dezvoltarea urbana.
 • Instruire pentru jurnalisti pe teme de dezvoltare urbana. In continuare a cursurilor, jurnalistii implicati vor monitoriza si raporta activitatea autoritatilor.
 • Asistenta pentru cetateni – informatie online si consultanta juridica cetatenilor care semnaleaza probleme din domeniul dezvoltarii urbane.

Proiectul cuprinde si alte actiuni publice prin care Platforma atrage atentia asupra problemelor de dezvoltare urbana ale Bucurestiului si responsabilizeaza autoritatile in sensul unui urbanism sanatos.

Puterea sta in imaginatie!

CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publica este partener al Asociatiei Miscarea Civica Militia Spirituala in cadrul proiectului CRIM (CReativitate/IMaginatie), alaturi de ARDOR – Asociatia Romana de Dezbateri si Oratorie, Asociatia One World Romania si Grupul Informal pentru Patrimoniu si Actiune Civica.

Perioada: iunie 2012 - septembrie 2013

Proiectul are scopul de a stimula participarea tinerilor, si in special a studentilor, la discutarea si rezolvarea problemelor din spatiul public. Un studiu efectuat la sfarsitul anului 2011 de catre Militia Spirituala (cu sprijinul IMAS) a aratat ca valorile care stau la baza implicarii civice – curaj, solidaritate etc. – sunt la cote minime in randul studentilor din Romania. De asemenea, studiul a aratat ca acestia nu se implica in activitati care sa le stimuleze gandirea critica ; activitatile de socializare ale tinerilor nu privesc probleme politice sau sociale actuale. Prin proiectul de fata, tinerii vor fi atrasi in activitati care sa le stimuleze creativitatea si imaginatia, ingrediente de baza pentru dorinta de a schimba lucrurile din jurul nostru.

Activitatile principale din proiect sunt:

 • Organizarea de cafenele CRIM (dezbateri, intalnire cu un europarlamentar, jocuri de societate, proiectii de film etc.);
 • Organizarea caravanei de film CRIM in universitati (documentare despre drepturile omului, activism etc.);
 • Teatru contemporan;
 • Curs de soft skills;
 • Tabara de vara de activism;
 • Crearea unui toolkit ce va oferi instrumente necesare unui activist;
 • Stagii de practica in diverse organizatii neguvernamentale;
 • Observarea alegerilor parlamentare din toamna 2012;
 • Sit-in-uri, flash mob-uri si alte activitati de advocacy si participare publica.

CeRe va fi implicat in cafenelele CRIM, tabara de activism, crearea unui toolkit de participare publica si activitatile de advocacy ce se vor desfasura in cadrul proiectului.

Proiectul „Puterea sta in imaginatie!” este co-finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust).

”Și pe noi nu ne întrebați?

Este un proiect desfășurat de Asociația Romano ButiQ și urmărește să îmbunătăţească nivelul de participare civică şi de solidaritate în rândul elevilor. Proiectul oferă tinerilor ocazia de a spune lumii cum văd ei diferențele din jurul lor și ce ar trebui să facă sistemul educațional.

Activitatea cea mai importantă este un concurs online de produse creative adresat elevilor. Concursul încurajează exprimarea opiniei despre diferenţele dintre oameni şi cum sunt ele respectate în şcoală şi în comunitate.

Câștigătorii concursului își vor prezenta viziunea despre școală și societate în fața factorilor decizionali, în cadrul unei conferințe. Opiniile lor despre cum ar trebui să se schimbe lucrurile în sistemul educațional vor fi cuprinse într-un document de poziție care, de asemenea, va ajunge pe mesele factorilor decizionali.

CeRe ajută în acest proiect în special la pregătirea tinerilor pentru conferință și pentru realizarea documentului de poziție.

Proiectul este finanțat de Fondul pentru Inovare Civică.

sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro

Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă

Asociația Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES (Sighișoara), Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc), Centrul de documentare și informare publică (Iași), Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe (București), derulează proiectul Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă, derulat în perioada martie 2015-aprilie 2016.

În contextul general în care Consiliile Județene din România gestionează mai multe fonduri publice decât municipiile, orașele și comunele, ne dorim ca activitatea acestor autorități publice alese să fie mai transparentă și să oferim cetățenilor resursele pentru o decizie informată la alegerile locale din 2016. În 2013, cele 48 de Consilii - Județene și Consiliile Locale din Mun. București (incluzând cele 6 sectoare) au realizat 34,01% din totalul veniturilor și 34,62% din totalul cheltuielilor publice locale. Adică, cele 41 Consilii județene și Mun. București au gestionat cu 10,79% mai multe fonduri publice decât cele 109 municipii, cu 405,37% mai multe fonduri decât cele 216 orașe și cu 26,93% mai multe fonduri decât cele 2.801 comune. 

Proiectul urmărește să promoveze și să sprijine cetățenia activă în responsabilizarea aleșilor locali și îmbunătățirea politicilor publice locale. Prin campanii naționale de advocacy, în care vor fi implicați direct cetățenii, ne propunem să creștem nivelul de adoptare a metodelor de transparență proactivă și din oficiu la nivelul autorităților publice din România. 

Principalele activități ale proiectului sunt: 

 

 • Publicarea unui analize cantitative și calitative a rapoartelor de activitate realizate de consilierii județeni (obligație stabilită pentru aceștia prin legea administrației publice locale)
 • Realizarea unei platforme online care să găzduiască toate rapoartele publice ale consilierilor județeni
 • Organizarea Galei transparn activitatea aleșilor publici locali – eveniment public de premiere a exemplelor de bună practică 
 • Organizarea unor campanii de advocacy locale pentru a crește responsabilitatea consilierilor județeni față de cetățeni prin publicarea rapoartelor de activitate
 • Elaborarea unei propuneri de politică publică pentru îmbunătățirea Regulamentelor de orgniazare și funcționare a consiliilor județene din punctul de vedere al raportării activității consilierilor 

 

LEARNING SUSTAINABLE CITIZEN PARTICIPATION // A toolkit on democratic structures and fundraising strategies for grassroots citizen organizations in Europe

Va fi analizată activitatea tuturor celor 41 de Consilii Județene și a Consiliilor locale din Municipiul București, incluzând și cele 6 sectoare de la ultimele alegeri locale până în prezent (2012-2015).

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Valoarea totală a finanțării este de 67.486,63 €.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

. © CeRe 2008-2018