home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 19 martie 2010

Proiect CeRe
Participare publica eficienta in luarea deciziilor publice la nivel local
vezi toate

Scop

Principiile si mecanismele de consultare eficienta a publicului in procesul de luare a deciziilor publice sunt cunoscute de organizatii si administratia locala si sunt adoptate in comunitatile selectate din Romania. Cele 25 de organizatii beneficiare sunt din Sibiu, Timisoara, Slobozia¸ Brusturoasa, Bucuresti, Botosani, Satu Mare, Panaghia, Tg Neamt, Zalau, Valea Mare Podgoria, Nehoiu, Balilesti, Craiova, Bacau, Alba, Focsani, Merisani, Pitesti, Slatina, Craiova, Horezu, Medias, Bacau, Gheorgheni.


Rezultate

 •  25 de ONG-uri au dobandit cunostintele si aptitudinile necesare pentru a desfasura procese de participare publica in comunitatea lor.
 • Cele 25 de ONG-uri dispun de cunostintele necesare si metode inovative de identificare si analizare a problemelor locale in comunitatile de care apartin.
 • Organizatiile participante in proiect au reusit sa-si intareasca pozitia de actor local in comunitate (si sa capete credibilitate in fata cetatenilor si a autoritatilor locale).
 • Organizatiile au realizat interviuri cu cetatenii si autoritatile locale, au evaluat metodele si instrumentele de participare publica folosite la nivel local, au organizat dezbateri publice locale sau/si au desfasurat cercetari pentru a identifica problemele cu care se confrunta comunitatea si pentru a le prioritiza.
 • Mare parte a celor 25 de ONG-uri sunt acum apte de a dezvolta parteneriate cu autoritatile locale pentru a ameliora nivelul de participare din comunitate.
 • Administratiile publice locale din 11 comunitati au realizat propria evaluare a mecanismelor de participare folosite, evidentiind atat defectele cat si aspectele pozitive, si impreuna cu organizatia locala au hotarat asupra imbunatatirilor ce urmeaza a fi facute. In alte 9 comunitati evaluarea a fost realizata de catre organizatii. De comun acord, organizatiile si administratia publica au hotarat care sunt metodele si practicile de participare publica ce trebuie imbunatatite, printre acestea numarandu-se: editarea de buletine informative, organizarea de dezbateri periodice, realizarea unui program pentru audieri publice, informarea cetatenilor cu privire la agenda Consiliului Local, consultarea cetatenilor cu privire la diverse probleme locale (cainii comunitari, colectarea gunoiului, poluarea, abandonul scolar in randul copiilor de etnie roma), amplasarea unor noi aviziere si cutii de reclamatii.
 • Reprezentantii a 45 de ONG-uri si APL-uri cunosc principiile democratiei participative si metodele inovative de implicare a cetatenilor in luarea deciziilor publice.
 • 500 de exemplare ale Manualului participarii publice eficiente au fost realizate si puse la dispozitia organizatiilor si a autoritatilor publice locale. Manualul cuprinde informatii legate de principiile, regulile si metodele necesare pentru a obtine un proces de participare publica eficient, insa contine si studii de caz care se bazeaza pe experienta comuna a CeRe si a partenerilor din proiect in procesele de participare publica.
 • 300 de practicieni, reprezentanti ai APL, think tanks, ONG-uri locale, presa, reprezentanti ai Guvernului, etc. au participat la cele 8 cafenele publice impartasind idei/pareri asupra nivelului de participare publica din Romania, eficienta proceselor de participare, si noi metode/proiecte de imbunatatire a procesului.
 • 16 reprezentanti ai ONG-urilor din proiect si-au imbunatatit capacitatea de a derula activitati non-partizane pe timpul campaniilor electorale. 
 • O metoda de participare publica, noua in Romania, a fost cu succes adaptata, promovata si aplicata. Este vorba despre cafeneaua publica, metoda folosita cu asistenta din partea CeRe, de catre organizatii si APL-uri implicate in proiect pe teme de interes local (la Merisani, Nehoiu), dar folosita si de CeRe la Bucuresti, Craiova, Pitesti, Sibiu, Cluj, Arad, Constanta, Iasi.

[Proiectul "Participare publica eficienta in luarea deciziilor publice la nivel local" a fost finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe]

Galerie

Training Caciulata Training Caciulata Cafenea publica Nehoiu Cafenea publica Nehoiu Training Paraul Rece Training Paraul Rece
Training Paraul Rece 2 Training Paraul Rece 2 Opinia Buzau Opinia Buzau
RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate