home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Organizare comunitara

modificat joi, 21 iunie 2012

Ce inseamna organizare comunitara? 

Organizarea comunitara este in esenta o modalitate prin care cetatenii unei comunitati se reunesc in jurul unor interese comune si actionează de comun acord pentru ameliorarea concreta a calitatii vietii in cartierul in care locuiesc. Aceasta implica pe de o parte identificarea unor probleme care ii afecteaza pe majoritatea locuitorilor acelui cartier si a eventualelor solutii, iar pe de alta parte organizarea de catre cetatenii insisi a unor actiuni prin care sa atraga atentia autoritatilor competente asupra problemelor si a cailor de rezolvare propuse. Cetatenii influenteaza astfel in mod direct procesul de luare a deciziilor publice care vizeaza respectiva comunitate. Strategia folosita pentru a se face auziti difera in mare masura de reactivitatea factorilor de decizie. Atunci cand negocierea si colaborarea cu autoritatile nu da roade, cetatenii pot recurge la tactici de confruntare si presiune pentru a-si atinge obiectivele. 

Organizarea comunitara nu presupune numai rezolvarea anumitor probleme concrete ale comunitatii. Castigarea unor cauze comune va da oamenilor increderea ca lucrurile pot fi schimbate in bine si ca mersul comunitatii depinde si de gradul lor de implicare. Pe termen lung, organizarea comunitara implica formarea unor asociatii de cetateni durabile si capabile sa actioneze in interesul comunitatii in relatia cu autoritatile publice.


Care este rolul organizatorilor comunitari?
 

Principalul rol pe care il asumă organizatorul comunitar este acela de catalizator al energiilor cetatenilor. Acesta serveste drept punte de legatura intre locuitorii aceluiasi cartier, incurajandu-i si oferindu-le asistenta necesara pentru a se organiza si pentru a revendica solutionarea problemelor identificate. Organizatorii comunitari nu vor lua decizii in locul cetatenilor, nu vor lua cuvantul in public in numele grupului si nu vor oferi solutii de-a gata pentru problemele comunitatii. Ei vor fi in schimb alaturi de cetateni pe toata durata proiectului si le vor acorda sprijinul necesar pentru a-si asuma aceste responsabilitati.

 

De ce aceasta initiativa in cartierele bucurestene?

Este cunoscut faptul ca spiritul de comunitate lipseste mai degraba in orasele mari si ca cetatenii acestora se unesc mai greu pentru apararea unor interese comune decat ar face-o comunitati mai bine sudate din orase mici sau din zonele rurale. In cele mai multe dintre cazuri, oamenii se resemneaza sau aleg o cale individuala de rezolvare a problemelor cu care se confrunta in vecinatate. Atunci cand cetatenii reusesc totusi sa actioneze ca un grup si sa ia atitudine in privinta unor chestiuni ca lipsa locurilor de parcare si a spatiilor verzi sau a constructiilor amplasate necorespunzator, pentru a da doar cateva exemple, actiunile acestora nu reusesc sa starneasca reactiile sperate din partea autoritatilor, fie pentru ca nu sunt suficient de bine organizate fie pentru ca nu au o continuitate si o strategie pe termen mediu si lung. In fata acestor realitati, derularea unui proiect de organizare comunitara in cartierele burcurestene apare ca o necesitate. Prin aceasta initiativa, incurajam cetatenii sa se uneasca in jurul unor cauze comune, sa caute solutii impreuna pentru problemele identificate si sa aleaga cea mai eficienta cale pentru a se adresa autoritatilor competente. Obiectivul unor astfel de actiuni cetatenesti nu se limiteaza doar la rezolvarea unor probleme punctuale ci vizeaza formarea pe termen lung a unor grupuri de cetateni dipusi sa preia initiativa si sa actioneze in interesul comunitatii pe care acestia o reprezinta.

CeRe aplica metoda organizare comunitara in cartiere bucurestene. Puteti vedea aici ce s-a intamplat pana acum in Bucuresti folosind aceasta metoda.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate