home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

CeRe Newsletter, noiembrie 2013

modificat vineri, 10 ianuarie 2014

Campania “CeRe-ți orașul înapoi, nu aștepta supereroi inițiat de CeRe în luna iulie, a continuat cu o acțiune de responsabilizare individuală a membrilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB), pentru transparentizarea decizională la nivelul Consiliului General și Primăriei Capitalei și o comunicare mai deschisă cu cetățenii. Prin concursul civic “Adoptă un consilier” le-am propus bucureștenilor să intre în contact cu consilierii generali, cu scopul de a afla cât mai multe informații de interes pentru publicul larg: detalii de contact și programul de audiență, profilul profesional al consilierilor, dar și detalii despre activitatea consilierilor și proiectele pe care le-au susținut în Consiliu. După 3 săptămâni de campanie au fost adoptați 33 dintre cei 52 de consilieri, 33 de cetățeni ne-au povestit despre diversele experiențe de comunicare (plăcute și mai puțin plăcute) cu consilierii, iar jurnaliștii și bloggerii bucureșteni au relatat pe larg despre această inițiativă:

Povestea campaniei pe larg și rezultatele pe care le-am obținut până în acest moment aici și aici.

Grupul de inițiativă „Lacul Tei”, bilanț optimist al solicitărilor rezolvate de autorități pentru parcul Circului Cetățenii din Inițiativa Favorit, din nou plimbați cu vorba de către autoritățile locale
După un protest organizat în vară și multe solicitări adresate Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, cetățenii din grupul de inițiativă Lacul Tei au reușit să convingă autoritățile locale să rezolve jumătate din lista de cerințe pentru amenajarea parcului Circului, conform dorințelor exprimate public de către locuitorii zonei. Detalii despre lucrurile care au fost îmbunătățite în parcul Circului, prin implicarea cetățenilor și a autorităților locale, dar și despre celelalte promisiuni ale administrației, care așteaptă rezolvare, găsiți pe blogul grupului: aici. N-a trecut multă vreme de la evenimentul „Favorit înapoi la cetățeni”, prin care cetățenii din Inițiativa Favorit au colectat sugestii din partea comunității cu privire la activitățile care se vor desfășura în viitorul Centru Cultural Favorit, până când locuitorilor din Drumul Taberei care-și doresc reabilitarea fostei clădiri a cinematografului să le fie din nou ignorat dreptul la cuvânt pe acest subiect, în ședința de consiliu a Primăriei Sectorului 6 (întreaga poveste aici, într-un articol amplu semnat de Oana Sandu, pentru Decât o Revistă).

Membrii grupului de inițiativă au contestat decizia autorităților locale de a scoate din bugetul local cele 2,6 milioane de Euro alocate la începutul anului pentru realizarea Centrului Cultural Favorit.. Deși primăria locală a cheltuit până acum suma de 546.840 lei pentru realizarea proiectului tehnic de consolidare, extindere şi modernizare a cinematografului Favorit, reabilitarea clădirii este în continuare incertă, din cauza faptului că Primăria Sectorului 6 nu a finalizat demersurile de preluare a cinematografului Favorit din administrarea RADEF. Citește mai departe.
   

Mersul democrației în România nu se măsoară doar la București, Pungești, Roșia Montană, Cluj sau în alte zone fierbinți, ci și celelalte câteva mii de localități din țară care sunt „sub radar”. Luna asta ne-a atras atenția Comuna Bârca, din județul Dolj. Aici consiliul local a găsit de cuviință să dea afară de la ședința de consiliu un cetățean, reprezentant al unei mici organizații locale. Deocamdată, am reacționat cu o sesizare la Prefectură și cu un exercițiu de solidaritate – împreună cu alte 23 de organizații am semnat o scrisoare adresată Primarului și Consiliului Local. În funcție de cum evoluează atitudinea autorităților, vor evolua și acțiunile noastre. Citește mai departe.

Cu fiecare ediție a Galei Premiilor Participării Publice (G3P) spunem că această gală demonstrează în primul rând că “se poate” ca oamenii obișnuiți să răzbată la masa la care se iau deciziile și că premianții n-ar trebui să fie niște excepții, ci exprimarea normalității pentru o țară democratică. Cei care urcă pe scena galei de 4 ani încoace sunt oamenii care își iau în serios drepturile civice și reușesc să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, pentru ca acestea să-și facă mai bine treaba în beneficiul comunităților pe care le reprezintă. Citește mai departe.

Cetățenii despre proiectul Pasajul Virtuții – Ciurel: „decizie ilegală a Primăriei Generale” După un mare succes, grupul SOS Lacurile Gheorgheni începe a doua campanie
Au obținut în instanță vara trecută anularea autorizației emisă de către Primăria Generală de a continua lucrările în proiectul Pasajul Virtuții – Ciurel. Deși cetățenii din grupul de inițiativă Oponență Proiect Străpungere Ciurel – A1 au anunțat la momentul respectiv despre această victorie, iar presa a relatat pe larg pe marginea acestui subiect, în noiembrie lucrurile au luat o altă întorsătură. Cetățenii au aflat că Primăria Capitalei a emis o nouă autorizație pentru continuarea lucrărilor în acest proiect, printr-o decizie pe care oamenii din grupul de inițiativă cetățenească o cataloghează ca fiind abuzivă și ilegală. Acest grup de inițiativă cetățenească este susținut de CeRe prin PAS – Serviciul Permanent de Asistență în Advocacy. Citește mai departe.

Presa despre acest subiect.
În anul 2012, grupul de inițiativă SOS Lacurile Gheorgheni a apelat la serviciul PAS al CeRe pentru un pic de ajutor în campania de convingere a Primăriei Cluj Napoca să amenajeze malul Lacului Gheorgheni. Pe scurt, situația era cam așa: iniţial, zona era una liniştită, fără trafic auto, până când mall-ul aflat în vecinătate a decis să construiască o şosea fără trotuar pe malul lacului pentru a deservi parcarea subterană. Această schimbare ar fi împiedicat cetățenii să se mai poată plimba sau alerga în condiții de siguranță. Cu sprijinul CeRe, prin programul PAS, am pus la cale o serie de acțiuni menite să atragă atenția publicului și să pună presiune pe autorități să închidă traficul în zonă. Citește mai departe.
   

Serie de mărturisiri cu care v-am obișnuit deja: fiecare colegă din biroul CeRe scrie despre ce ar schimba dacă ar avea o baghetă magică. Sînziana Dobre le-ar deschide cetățenilor și politicienilor ochii, să vadă mai bine mizele pentru care participarea publică să ne intereseze mai mult. Sînziana, coordonatoarea campaniei „CeRe-ți orașul înapoi, nu aștepta supereroi” a scris un text foarte la obiect despre ce ar trebui să se schimbe la nivel de atitudini și fapte în ecuația bucureșteni – oamenii din Primăria Capitalei, pentru un oraș așa cum ni-l dorim.

Radu Andrei este muzician în formația Omul cu șobolani, ascultă Arctic Monkeys, Blur și Radiohead. Îi place la nebunie cu megafonul în brațe și este hotărât să ne schimbe playlist-ul. Recent a devenit voluntar CeRe. Citește mai departe.

ustina Neagu, colega noastră care s-a întors recent din SUA, povestește despre internship-ul ei în cadrul proiectului "Building Grassroots Democracy in Minority Communities". Iustina, împreună cu alți 5 români au plecat în State să învețe cum se face organizarea comunitară într-o societate obișnuită de mulți ani cu această metodă. În următorul articol veți afla despre un marș de peste 10.000 de persoane, pentru Reforma imigrației, despre tactici de nesupunere civică, dar și despre filozofii de viață ale celor care aduc schimbarea de la „firul ierbii”. Citește povestea Iustinei aici.

Colegele de birou au avut inspirație pentru scris despre participare publică, prin filtrul unor analize personale inedite. Ioana a scris despre “Cine este bosonul Higgs și ce vrea el de la noi?”, iar Nicoleta a scris despre „Sindromul Dreyfus și victimizarea opresciană”.

Mădălina Marcu (Asociația pentru Relații Comunitare - ARC) ne-a povestit despre The Funding Network și conceptul de giving circle. I-am ascultat sfatul și ne-am hotărât să construim Cercul CeRe. Este un cerc al încrederii, zicem noi, cu oameni dragi, care apreciază tipul de schimbare pe care noi îl propunem. La final de noiembrie are loc primul eveniment organizat de Cercul CeRe. La următoarea ediție a Newsletter-ului o să vă povestim cum a fost. Până atunci, profităm de această ocazie să-i mulțumim încă o dată Madălinei pentru că ne îndrumă bine pe drumul planificărilor care atrag fonduri de la persoane și companii pentru susținerea activităților CeRe.

Pentru o perspectivă mai detaliată a conceptului de Giving Circle, vă invităm să citiți acest articol.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate