home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

CeRe Newsletter, aprilie 2014

modificat joi, 26 iunie 2014

Buletin informativ al CeRe
directioneaza 2%

CeRe a împlinit 8 ani pe 20 aprilie şi ne place să credem că fiecare dintre voi a adăugat câte ceva consistent în aluatul care ne defineşte munca. Oamenii alături de care lucrăm ne zic că am crescut frumos şi că diferitele ingrediente pe care le folosim sunt cu adevărat de trebuinţă pentru cine vrea să guste şi să-şi facă „rezerve” de cetăţenie. Citeşte mai departe.


„Continuăm să rezistăm”, „trebuie să continuăm”, „le mulţumim oamenilor care au îndrăznit să-şi folosească vocea”, „este prima oară când eforturile noastre sunt recunoscute public”. Acestea au fost cuvintele premianţilor celei de-a V-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice, care a avut loc pe 27 martie 2014. Mesajul Galei de anul acesta - „Participarea fără corset” – a reunit peste 250 de persoane la eveniment, participanţii fiind invitaţi să-şi scrie pe brăţări diversele încorsetări la care doresc să renunţe. Pentru premianţii G3P de anul acesta, încorsetările au fost diversele „trânte” cu autorităţile publice, birocraţie, prejudecăţi din partea celor din jur. Vezi care sunt poveştile de participare publică premiate anul acesta la Gală, fotografii din cadrul evenimentului, precum şi cele mai recente apariţii în mass-media.


În perioada 7-9 martie 2014, CeRe a organizat forumul deliberativ privind propunerile de reformă a sistemului de pensii din România. Forumul deliberativ este o metodă de consultare utilizată în premieră de CeRe, pentru exprimarea opiniilor cetăţenilor. Citeşte ştirea pe larg.


Agendă încărcată pentru cetăţenii din grupul de iniţiativă Lacul Tei

Parcul Circului este un subiect constant pe agenda cetăţenilor din grupul de iniţiativă Lacul Tei. Cei mai activi locuitori ai acestui cartier bucureştean continuă să stea cu ochii pe autorităţile publice locale pentru a le determina să-şi facă mai bine treaba în diverse probleme cu care se confruntă comunitatea. Întâlnirea cu reprezentanţii ALPAB şi expoziţia pe tema istoriei cartierului au fost cele două evenimente importante pe calendarul lunii aprilie.

Despre perseveranţa şi pasiunea celor din Lacul Tei de a lupta pentru Parcul Circului, “colţul de rai dintre betoane”, povesteşte pe larg Adrian Dohotaru pentru TOTB.

Tot din pasiune pentru cartier, membrii grupului de iniţiativă au decis să reînvie trecutul acestei zone printr-o expoziţie de fotografii şi documente vechi din Lacul Tei. Citește mai departe.

Iniţiativa Favorit aduce împreună instituţiile responsabile de soarta cinematografului Favorit

Membrii grupului de iniţiativă continuă să facă presiuni pentru ca instituţiile care ar putea să transforme ruina fostului cinematograf Favorit într-un centru cultural – RADEF România Film şi Primăria Sectorului 6 – să deblocheze situaţia juridică a cinematografului până la termenul stabilit în raportul Curţii de Conturi – 31 iulie 2014. Citeşte ştirea pe larg.

CeRe face organizare comunitară şi în Pantelimon

Din decembrie 2013 facem organizare comunitară cu tineri, în Liceul Teoretic Lucian Blaga din cartierul Pantelimon. Pe modelul programului nostru de organizare comunitară cu inspiraţie din programul Youth Voice al celor de la Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală, am început să lucrăm cu elevii Liceului Lucian Blaga. pentru că ne dorim ca şi tinerii să creadă că participarea publică este cool, necesară şi dă roade. Citeşte ştirea pe larg link.

Cetăţenii din grupul Callatis-Drumul Taberei au folosit o metodă inedită pentru a-l convinge pe viceprimar să pună siguranţa copiilor pe primul loc şi să redeschidă o fostă alee pietonală

Pentru a-şi face şi mai mult auzită vocea în faţa oficialilor de la Primăria sectorului 6, copiii cetăţenilor din grupul de iniţiativă Callatis-Drumul Taberei le-au oferit celor de la primărie, la începutul şedinţei de Consiliu Local din februarie, mesaje pentru susţinerea redeschiderii aleii pietonale. Elevii Şcolii 279 au scris mesajele adresate viceprimarului şi primarului pe orarele şcolare distribuite de primărie anterior, în care viceprimarul transmitea elevilor un mesaj motivaţional folosind adresarea „dragă prietene”. Citeşte povestea pe larg aici.Pasiunea noastră pentru organizare comunitară, implicare civică şi schimbare de jos în sus merge dincolo de graniţele României. De 4 ani, CeRe pune umărul la dezvoltarea unei reţele europene de organizare comunitară – ECON - www.econnet.eu – prin care 16 organizaţii din 9 ţări formează o comunitate de învăţare, de schimb de experienţă şi de suport pentru iniţiativele locale. Citește știrea pe larg.
Tot mulțumită ECON, luna aceasta ne-a vizitat Dave Beckwith, consultant american cu experiență îndelungată în organizare comunitară. Citește interviul cu Dave, acordat pentru Metropotam.Pe 11 martie, CeRe a primit Premiul de Excelenţă la categoria "Încurajarea participării publice a tinerilor" din partea ANPCDEFP (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale). Citeşte ştirea pe larg.


Comunităţile Active pentru Mediu sunt din ce în ce mai active

În zilele de 7, 8 şi 9 martie 2014 ne-am întâlnit la Braşov cu cele opt organizaţii şi grupuri de cetăţeni care desfăşoară campanii de advocacy. Ne-am bucurat să auzim încă o dată ce a făcut fiecare în campanie, ce a învăţat, ne-am făcut planuri pentru viitor şi cu toţii ne-am întors cu multă energie. Energie care se vede şi în acţiunile organizaţiilor şi grupurilor pe care le asistăm în cadrul proiectului Comunităţi Active pentru Mediu. Sub lupă, iată ce se mai întâmplă în campaniile de advocacy pe care le asistăm.

Parcul Între Lacuri pe podium

La Cluj, un grup de cetățeni se străduiesc să convingă autoritățile locale să se implice în crearea celui mai mare parc din oraș. Astfel, clujenii au demarat o campanie pentru determinarea primăriei să integreze amenajarea spaţiului verde dintre cele două lacuri Gheorgheni din oraşul Cluj Napoca într-un plan mai sistemic de realizare a unui spațiu public de anvergură, plan care să fie supus dezbaterii publice. Duminică, 13 aprilie 2014, la Maratonul Internaţional Cluj, cauza creării celui mai mare parc din Cluj-Napoca a fost în centrul atenţiei. Tricourile inscripţionate cu emblema "Parcul Între Lacuri" au fost purtate de mulţi dintre participanţi, inclusiv de Ovidiu Cîmpean - unul dintre oamenii din primărie care a dat denumirea părculeţului de lângă al doilea lac amenajat de autorităţi recent - Parcul Între Lacuri. De aici, ideea SOS, dar şi intenţia primăriei de a extinde Parcul Între Lacuri ca cel mai mare parc al Clujului. Citeşte mai departe.

Opriţi Masacrul Verde!

Duminică, 6 aprilie 2014, Mişcarea Ecocivică Opriţi Masacrul Verde – grup civic informal al locuitorilor din Târgu Mureş care luptă împotriva masacrării copacilor din oraş în cadrul Campaniei “THINK GREEN ! Opriţi masacrul verde! Ne vágj ki minden fát” - a organizat un flashmob pentru a atrage atenţia asupra toaletărilor iresponsabile din oraş. Citeşte ştirea pe larg.

Iaşul Iubeşte Teii

V-am povestit deja despre cum teii din Iaşi au fost tăiaţi de către Primărie, fără ca niciun cetăţean să fie consultat pe tema aceasta. Şi despre faptul că autorităţile locale au cheltuit o sumă deloc de trecut cu vederea pentru această întreprindere. CeRe le stă aproape oamenilor din grupul Iaşul Iubeşte Teii în campania de advocacy pe care o derulează în cadrul programului Comunităţi Active pentru Mediu. În luna martie ne-am bucurat să vedem că subiectul teilor din Iaşi a fost preluat de către Vlad Petreanu, al cărui articol îl puteţi citi aici.Luna aceasta Bagheta Magică este în mâinile Laviniei Chiburţe care coordonează Programul de Asistenţă în Advocacy la CeRe.

„Ce aş face dacă aş avea o baghetă magică? Mi-a luat ceva vreme să pot răspunde la această întrebare. Adică habar n-am. Da, ca orice visator de posibil câştigator la loto am o listă de personale (casă cu livadă de meri, pian alb, cal negru, căţel galben), o listă pentru campaniile pe care le susţin (să se replanteze teii în Iaşi, să se facă cel mai mare parc în Cluj, să nu se fractureze, să fie locuinţe sociale şi aşa mai departe).

Dar singurul lucru care îmi trece prin cap pentru o lume mai bună (în stil participativo-advocacy) este să ne dăm seama mai des că ce e personal şi profesional e foarte legat de ce e public (vreau loc de parcare! - vezi Primăria Sector 6; m-am săturat de praf! - vezi cadastrul verde; m-am plimbat în 15 locuri ca să ştie Sectorul 6 că am plătit amenda la Sectorul 2 - vezi lipsa de coordonare a instituţiilor publice). Şi aş vrea ca bagheta să ne(îmi) dea energia să facem ceva după ce ne dăm seama de cele de mai sus!”


Un bărbat a transformat o linie ferată veche din Manhattan într-o grădină suspendată pentru publicul larg. Materialul video care ne-a inspirat luna aceasta este despre omul care s-a luptat cu municipalitatea şi a reuşit nu doar să aducă grădina într-un oraş înconjurat de clădiri din metal şi sticlă, dar le-a şi redat locuitorilor oraşului pofta de a se ţine de mână.  Vezi video-ul aici.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate