home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

CeRe Newsletter, februarie 2014

modificat vineri, 07 martie 2014

 

S-a încheiat etapa de jurizare pentru proiectele înscrise la cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice. Pe 27 martie, îi veți vedea pe scenă pe oamenii care au reușit să aducă, prin implicare civică, schimbarea în comunitățile pe care le reprezintă. Toți cei care ne-au trimis formulare cu povestea lor, simpli cetățeni, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale sau instituțiilor publice, ne-au arătat și de această dată că atunci când eşti interesat şi perseverezi, poţi produce schimbări în jurul tău, care să fie în folosul unei comunităţi întregi. Participarea publică este suma tuturor eforturilor acestor oameni, iar preocuparea lor pentru a corecta decizii nepotrivite, greşite sau injuste are un impact major pentru întreaga societate. Cauzele acestor oameni ne interesează pe toți, de la calitatea aerului pe care îl respirăm și dreptul de a trăi într-un oraș prietenos cu locuitorii săi, până la dreptul la o locuință decentă sau tratament medical corespunzător. Aceste povești au în comun dreptul de a fi ascultați atunci când se iau decizii publice care ne privesc direct și responsabilitatea de a acționa atunci când aceste decizii nu respectă dorința cetățenilor. Le mulțumim încă o dată membrilor juriului, pentru disponibilitate și sprijinul pe care ni l-au acordat în recunoașterea oamenilor, valorilor și principiilor care aduc în prim plan participarea publică din România. Vezi cine sunt membrii juriului G3P, ediția a V-a: Citește mai departe.

În urma punerii în dezbatere publică a celor 3 alternative pentru reforma sistemului de pensii, CeRe a colectat deja o serie de comentarii din partea participanților la evenimentul de lansare a studiului “Alternative și compromisuri în sistemul românesc de pensii pentru următorii 20 de ani”, din 30 ianuarie. Pe baza acestor scenarii de reformă, CeRe urmează să organizeze o serie de consultări cu al ți actori sociali și factori interesați. Detalii despre studiu și puncte importante din agenda proiectului.

Bilanțul campaniei “CeRe-ți orașul înapoi, Nu aștepta supereroi” și mizele pentru 2014

La finalul anului trecut vă anunțam rezultatele concursului civic “Adoptă un consilier” și pașii pe care i-am făcut pentru a-i determina pe membrii Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să fie mai transparenți în comunicarea cu cetățenii și în deciziile referitoare la proiecte ale orașului Aici veţi găsi un bilanţ al întregii campanii şi o listă a priorităţilor pentru 2014. Citește mai departe.

Dosar CeRe: Investigații jurnalistice despre activitatea Primăriei și Consiliului General al Municipiului București

Materialele jurnalistice au necesitat perioade de documentare de până la câteva luni, așa că vă invităm să le citiți pe îndelete. Articolele abordează în profunzime subiecte de interes pentru bucureșteni, precum retrocedarea spațiilor confiscate, situația în care se află bazele sportive din București, spațiile comerciale și de birouri din patrimoniul Primăriei, dublarea prețului apei și situația străzilor fără utilități. Toate aceste teme, pe care le supunem și cu această ocaziei atenției publice, vizează, în completarea campaniei inițiate de CeRe “CeRe-ți orașul înapoi, NU aștepta supereroi”, răspunsuri din partea Primarului Sorin Oprescu și Consilierilor Generali cu privire la lipsa de transparență decizională a decidenților din primărie, în relație cu bucureștenii, în proiecte ale orașului. Citiți anchetele jurnalistice aici.

“Colind pentru când iarna e ca vara”

După ateliere de lucru, scrisori, întâlniri şi concursuri civice, la sfârşitul anului am pregătit pentru consilierii generali şi primarul Bucureştiului un colind – pe aceeaşi temă. Iată ce ne-a ieșit.

Portret de cetățean implicat

Deseori primim întrebări despre ce-i motivează pe cetățenii din grupurile de inițiativă cu care lucrăm să se implice în rezolvarea treburilor orașului, problemelor din comunitate, prin presiuni constante la adresa autorităților publice. Nu este o treabă ușoară să-ți rupi din timpul tău liber ca să-i scrii o solicitare primarului pentru reamenajarea parcului din spatele blocului sau pentru pavarea unei alei noroioase din drum spre școală. Cu astfel de lucruri se ocupă oamenii din grupurile cetățenești cu care lucrăm, în cadrul programului de organizare comunitară. Se străduiesc să determine autoritățile publice să-și facă mai bine treaba, pentru rezolvarea diverselor probleme ale cartierului/ comunității din care fac parte. Doamna Maria-Elena Trică este un astfel de cetățean implicat, membră a grupului “Inițiativa Favorit”. Am rugat-o să ne povestească despre activitatea ei de cetățean participativ, găsiți interviul aici.

Întâlnire despre siguranţă în Parcul Circului

În luna decembrie a anului trecut, la Colegiul Tehnic Traian, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a organizat o întalnire despre siguranţa în Parcul Circului.

Scopul întâlnirii a fost găsirea unor metode de colaborare pentru creşterea siguranţei în Parcul Circului şi protejarea parcului printr-un regulament comun agreat pentru vizitatorii acestuia. Citește mai departe.

Cinematograful Favorit, din nou în cărțile Primăriei sectorului 6

La finalul anului trecut, cetățenii din grupul “Inițiativa Favorit” semnalau public faptul că Primăria sectorului 6 a scos din bugetul pe anul 2013 banii alocați transformării fostei clădiri a cinematogradului Favorit în centru cultural pentru comunitate. De asemenea, cetățenii erau nemulțumiți de lipsa de transparență și claritate a primăriei cu privire la situația juridică a vechiului cinematograf Favorit. Citește mai departe.

Cetățenii vor organiza o expoziție de fotografii despre Lacul Tei

Proiectul "Istorie și Tradiție în Lacul Tei" al Grupului de Initiațivă Lacul Tei este unul din cele 10 proiecte câștigătoare ale Fondului Mega Image în Comunitate. Grupul de Inițiativă schimbă puțin macazul și caută să își aducă împreună vecinii, de data asta nu la un protest pentru a rezolva o problemă stringentă în cartier, ci la o expoziție de fotografii și documente vechi despre Lacul Tei. Citește mai departe.

Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale a solicitat Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală AM POS DRU publicarea numelor partenerilor din cadrul tuturor proiectelor declarate câștigătoare în cadrul apelurilor lansate în 2013. Citește mai departe.

Dialogul Piețelor

Zilele astea ne refacem după un week-end “revoluţionar”, după o întâlnire cu activişti străini (Spania, Turcia, Grecia, Bulgaria), organizată de CeRe şi Miliţia Spirituală şi după încă o rundă de ieşit în stradă, duminică, la protest. Citește mai departe.

Şi acum, la secţiunea SF, discutăm despre managementul riscului

„Am fost selectaţi la un concurs de proiecte”, mi-a zis o amică. M-am bucurat – avea o idee care chiar îmi plăcuse. Şi am felicitat-o. „Da, dar bănuiesc că mai e o etapă – o să ne cheme să ne vadă şi să ne mai pună întrebări şi abia apoi o să decidă”, a zis ea. Eu am asigurat-o că nu e cazul: au fost citite formularele de un juriu şi gata, decizia e luată. Citește mai departe.

Succes pentru grupul de inițiativă „Iașul iubește teii”

Perseverența și determinarea de care dau dovadă cei din grupul civic Iașul iubește teii au dat roade. După întâlniri cu reprezentanții Primăriei Iași, scrisori deschise și presiune mediatică, membrii grupului au reușit să îl determine pe viceprimarul Mihai Chirica să preia regulamentul de îngrijire a arborilor stradali și să primească asigurări din partea acestuia că se vor aloca fonduri în bugetul local pentru aducerea în legalitate a Registrului Local al Spaţiilor Verzi din Iaşi, conform Legii 24/2007. Citește mai departe.

Cetățenii orașului Târgu Mureș au organizat un eveniment pentru a atrage atenția primăriei locale cu privire la soarta copacilor din oraș

În 26 ianuarie 2014, cetățenii coagulați în Mișcarea Ecocivică Opriți Masacrul Verde, împreună cu partenerii: Asociația UnDaVerde, Asociația Șanse Egale Fără Frontiere și Fundația Comunitară Mureș au organizat un eveniment de consultare a locuitorilor orașului Târgu Mureș sub forma unui concert. Totodată evenimentul a avut ca scop atragerea atenției autorităților locale cu privire la starea deplorabilă în care se află spațiile verzi și metodele ineficiente și dezastruoase utilizate pentru toaletarea copacilor. Citește mai departe.

După un mare succes, grupul SOS începe a doua campanie

În anul 2012, grupul de inițiativă SOS Lacurile Gheorgheni a apelat la serviciul PAS al CeRe pentru un pic de ajutor în campania de convingere a Primăriei Cluj Napoca să amenajeze malul Lacului Gheorgheni. Citește mai departe.

Cetățenii din Ciurel au protestat împotriva deciziei Primăriei Generale de a continua lucrările la pasajul Virtuții

Grupul civic “Oponență Proiect Străpungere Ciurel – A” a protestat în luna decembrie a anului trecut împotriva deciziei Primăriei Generale de a emite în regim de urgență o a doua autorizație de construcție a pasajului Virtuții. Reamintim că anterior cetățenii au obținut suspendarea irevocabilă a proiectului, prin hotărâre judecătorească. Citește mai departe.

Cum v-am obișnuit deja, această rubrică sumarizează gânduri din biroul CeRe, despre ce ar schimba fiecare dintre noi, dacă ar avea o baghetă magică. Oana Preda (Director CeRe) a scris dintr-o suflare rândurile de mai jos, semn că bagheta a făcut minuni anul trecut pentru proiectele echipei.

“La sfârșitul anului trecut s-au intâmplat în șir multe lucruri bune (pentru CeRe, pentru participarea publică, pentru noi, oamenii de la CeRe):

• Campania noastră pentru creșterea transparenței la Consiliul General al Municipiului București a început să aibă rezutate foarte bune: date de contact ale consilierilor pe site-ul primăriei, programe de audiențe, consilieri contestând la ședința de consiliu;

• Râurile de munte sunt protejate și nu vor mai fi captate prin microhidrocentrale – campanie la care și noi am pus umărul;

• Protestul devine mainstream, sau e normal să protestezi;

• Ni s-au aprobat fondurile pentru proiecte foarte importante;

… a fost așa, un fel de “Magia Crăciunului”;

Și dacă vă întrebați ce ar schimba Oana pe loc, dacă bagheta magică ar poposi mai mult la CeRe:

„ In acelasi timp, politicienii au continuat sa dispretuiasca cetateni, multe dintre institutiile statului au continuat sa functioneze incompetent, doi oameni au ajuns la politie pentru ca jucau sah in fata guvernului. Daca as avea bagheta magica: as face in asa fel incat oamenii sa aiba atata putere cat politicienilor sa le fie frica sa-i dispretuiasca.”

„În toamna anului trecut ne-a vizitat Joan Flanagan, o americancă cu experiență îndelungată în strângere de fonduri pentru organizații comunitare. Vizita ei a prilejuit un training pentru echipa CeRe și liderii grupurilor de cetățeni cu care lucrăm. Agenda workshop-ului s-a axat în special pe tactici și strategii de strângere de fonduri pentru grupuri de cetățeni și organizații comunitare. Sfaturile lui Joan se pot aplica atât de către grupuri de inițiativă cetățenească, la firul ierbii, cât și de către organizații mari care au nevoie de susținere financiară de la donatori individuali, companii private etc. Și pentru că ne face plăcere să împărtășim cu voi lucruri care ne inspiră, vă prezentăm filmulețul cu Joan, realizat de Vira Films. Încă mai simțim energia celor două zile pe care le-am petrecut cu ea: http://econnet.eu/pages/posts/joan-flanagan-american-fundraiser-shares-her-thoughts-on-european-community-organizing-and-fundraising-49.php?p=5

Workshop-ul a fost susținut financiar de Comisia Europeană, prin Programul Lifelong Learning și de către Center for Community Change din Washington DC.”

Vă recomandăm un montaj foarte interesant, care ne inspiră, despre mobilizarea și succesul cetățenilor împotriva discriminării rasiale (Africa de Sud, 1985) și privatizării apei (Bolivia, 2000).

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate