home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 27 ianuarie 2017

Proiect CeRe
Opriti distrugerea Muzeului Aviatiei
vezi toate

 

CeRe sustine de doua luni demersurile initiate de asociatii pasionate de aviatie pentru oprirea distrugerii Muzeului Aviatiei.

In 18 martie a.c., Consiliul Local al Sectorului 2 a solicitat Guvernului cele 11 ha aflate la adresa Muzeului (Str. Fabrica de Glucoza nr.2-4, care are 10 ha) pentru constructia de locuinte ANL prin HCL 44/ 18.03.2010

Cateva asociatii s-au sesizat si au initiat o scrisoare - semnal de alarma, in care aratau ca restrangerea terenului era echivalenta cu sufocarea dezvoltarii Muzeului, iar mutarea ar distruge exponatele (in afara de faptul ca ar fi foarte costisitoare). Institutiile vizate:

- Consiliul Local si Primaria Sectorului 2, initiatorii demersului, pentru a arata ca Muzeul ar trebui pus in valoare si transforamt intr-o atractie turistica.

- Ministerului Apararii Nationale, care are in subordine Muzeul (Muzeul avand statut de unitate militara). Acesta ar trebui sa fie initiatorul proiectului de hotarare de guvern prin care sa fie cedat terenul.

- Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care are o sectiune de aviatie civila, invitat sa sustina mentinerea Muzeului in actuala locatie

- Ministerul Dezvoltarii Regionale, care gestioneaza programul de locuinte ANL

- Ministerul Administratiei si Internelor, care ar putea avea o pozitie fiind initiativa unei adminsitratii locale.

- Ministerul Culturii si Direcţia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural naţional a Municipiului Bucureşti, întrucât Muzeul este o instituţie de cultură şi se află pe un sit istoric (fosta locaţie a Aerodromului Pipera), invitate să ia o poziţie oficială

Comunitatea pasionaţilor de fotografie aeriana a dedicat o parte din forum acestui subiect, unde sunt anunţate rezultatele şi paşii întreprinşi. Link aici.

Subiectul a fost larg mediatizat de presă în luna aprilie. Un dosar de presa se gaseste aici.

O petiţie online a fost iniţiată, care adună numeroase comentarii din toată ţara.

În Parlament, pe 19 aprilie, senatorul de Teleorman Alexandru Mocanu (PDL) a adresat o interpelare Ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, pentru a nu da curs solicitării Consiliului Local al Sectorului 2.

Tot pe 19 aprilie, Ministerului Apărării a dat un comunicat de presă pentru a spune că Muzeul nu va fi nici desfiinţat, nici mutat - ci doar că se caută o „suprafaţă excedentară". Cine şi cum evaluează acest „excedent" nu se spune. În scrisoarea de mai sus, grupul de iniţiativă arată care sunt argumentele pentru a nu considera nimic „excedentar".

Ordinul Arhitecţilor din România a înaintat o scrisoare Preşedintelui României, pentru a solicita intervenţia în această situaţie.

La invitaţia domnului Neculai Onţanu, primar al sectorului 2, o delegaţie a acestui grup de iniţiativă a participal la o întâlnire cu dânsul la Primărie, în data de 26 aprilie. Cu această ocazie, domnul primar a promis că la prima şedinţă de consiliu va fi supusă dezbaterii o propunere de hotărâre prin care să fie retrasă solicitarea iniţială. Domnul primar a propus realizarea unui parteneriat între administraţia publică şi aceste organizaţii prin care să fie dezvoltate programe care să pună în valoare Muzeul, dezvoltate prin fonduri structurale.

Între timp, numărul de vizitatori ai Muzeului a crescut, grăbiţi să viziteze Muzeul înainte de a fi redus, închis sau mutat. In Noaptea Muzeelor au fost mai mulţi vizitatori decât oricând. 1700 de vizitatori, se pare. RoSpotters a organizat un concurs de fotografie nocturnă cu această ocazie, cu tema Muzeului.

Unul din pasionaţii de fotografie a realizat un tur virtual al Muzeului. Toate fotografiile au fost realizate cu echipamentul propriu.

În data de 10 mai a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 2. La aceasta a participat o delegaţie a grupului de iniţiativă. Fiind însă o şedinţă extraordinară, subiectul nu a putut fi introdus pe agenda de dezbateri întrucât nu corespunde categoriilor de subiecte permise într-o şedinţă extraordinară.

Grupul de iniţiativă a depus două cereri de clasare a Muzeului (imobilul şi terenul) ca sit cu valoare istorică. Dosarul complet, cu argumentaţie şi fotografii, se găseşte aici: cererea, planul de dezvoltare, fotografii vechi si fotografii de azi.

În data de 4 iunie, Ministerul Transporturilor a trimis un răspuns oficial la sesizarea depusă de noi în care afirmă că „am adresat, sub semnătura d-lui ministru Radu Berceanu, o scrisoare ministrului apărării naţionale, d-l Gabriel Oprea cu rugămintea de a nu promova o eventuală solicitare a Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti de transfer al terenului pe care funcţionează Muzeul Aviaţiei".

Dacă vă întrebaţi ce face Muzeul însuşi în acest timp, putem să vă spunem că, din punctul nostru de vedere, se află în conflict de interese. Pentru că chiar dacă ar fi împotriva unei astfel de decizii, sunt la ordim: având statut de unitate militară, este ca şi cum un locotent ar începe să discute ordinele generalului! (gradele au doar o funcţie ilustrativă). Prin urmare, nu vă aşteptaţi prea curând la o poziţie oficială!

Pe 18 iunie am înaintat o sesizare către Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional a Municipiului Bucureşti pentru a cere motivul pentru care nu am primit nici un răspuns la cererea de clasare, deşi termenul legal este de 3 zile, iar Comisia care trebuia să ia în discuţie subiectul s-a întrunit deja.

La data de 18 iunie, Consiliul Local al Sectorului 2 încă nu se întrunise în şedinţa ordinară normală pentru luna mai, şedinţă în care ar fi putut discuta şi despre posibilitatea reanalizării propriei hotărâri prin care cereau terenul Muzeului Aviaţiei.

Pe 22 iunie, CeRe a primit o comunicare oficiala prin care Directia pentru Cultura si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti declansa, incepand cu 22 iunie, procedura de clasare a Muzeului (teren si imobile aferente) ca monument istoric. Din ce stim noi, acest document inseamna ca timp de 1 an nu se vor putea construi locuinte ANL. Este un an in care trebuie construit un dosar complet pe baza caruia Comisia sa ia o decizie definitiva.

 

Linkuri relevante:

Comunitatea pasionaţilor de fotografie aeriană din România (RoSpotters), unde pe prima pagină se vede secţiunea dedicată acestei campanii: http://romanian-spotters.forumer.ro/forum.htm

Muezul Aviaţiei, pagina oficială: http://www.roaf.ro/ro/muzeu.php

Bannere pentru cei care doresc să suţină această cauză: aici.


Susţinătorii acestor demersuri:

 

Persoane fizice

Profesor universitar doctor Valeriu Avram

Dan Antoniu - cercetator istoric în domeniul aeronautic

Profesor Vasile Tudor - Istoric de aviaţie

Gl. Lt. (R) Aurel Niculescu - Comandant al Aviaţiei Militare 1970-1977

Gl. Fl. Aer. (R)Ion Guzu - Presedintele Consiliului de Onoare al Ordinului Virtutea Aeronautică

Gl. Mr. (R) Constantin Mereu - fost inspector Statul Major General

Ştefan Davidovici - Arhitect

 

Organizaţii şi instituţii de învăţământ din zona aviaţiei :

Asociaţia „Aripi Româneşti"- Dobre Dragoş, Preşedinte

Fundaţia Erou Cpt. Aviator „Alexandru Şerbănescu" - Arbanaş Eleonora, Preşedinte

Fundaţia Cosmonaut Dumitru Prunariu

Fundaţia Culturală „Bartoc" - Bartoc Alexandru Dan, Preşedinte

ARPIA (Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii) - G-ral. (R) Rus Iosif,

Preşedinte

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Simona Popescu, PR Manager

Asociaţia Aeronautică şi Astronautică a României - Ing. Av. Viorel Vasile Salistean, Secretar General

Federaţia Militarilor din România- G-ral. de brigadă (R) Ropan Nicolae, Preşedinte

Asociaţia Profesionala a Controlorilor de Trafic Aerian din România (RATCA - Romanian Air Traffic Controllers Association)

Facultatea de Inginerie Aerospaţială - Decan Prof. Univ. Dr. Ing. Virgil Stanciu

Grupul pasionaţilor de modelism şi istorie - Cartula.ro

Grupul fotografilor români de aviaţie „Romanian Spotters"

 


Alte tipuri de organizaţii:

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul"

Asociaţia ProDoMo

Asociatia RPER - Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie

Asociaţia "Bucureştiul Meu Drag"

Asociaţia Culturală "Mileniul 3" - Roşiorii de Vede

Asociatia pentru Arheologie Industriala (AIR)

Asociaţia "Societatea Română a Radioamatorilor"

CIMEC - Institutul de Memorie Culturala

Ordinul Arhitectilor din Romania

Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor din Romania

ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila

Şi, desigur, Centrul de Resurse pentru participare publică

 

 

 

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate