home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 27 ianuarie 2017

Proiect CeRe
In cautarea Bucurestiului pierdut
vezi toate

Perioada: 2010 - 2011

Scop si obiective

Scopul proiectului a fost de a aduce in atentia publicului starea de degradare a patrimoniului arhitectural si urbanistic din Bucuresti si de a implica activ cetatenii bucuresteni in gasirea unor solutii de valorificare a acestui patrimoniu.

Obiective

  1. Sensibilizarea bucurestenilor fata de problemele cu care se confrunta patrimoniul cultural in Bucuresti;
  2. Elaborarea participativa a unor planuri de valorificare a obiectivelor de patrimoniu;
  3. Promovarea planurilor de valorificare pe langa autoritatile cu atributii in domeniu ;
  4. Promovarea concursului de explorare urbana ca metoda de participare publica in decizia de urbanism si protectia patrimoniului.

Parteneri

Asociatia „Salvati Bucurestiul”, Asociatia „Bucuresti”

Activitati

In ianuarie 2010 a fost constituit grupul de experti care ne-a ajutat pe tot parcursul proiectului sa intelegem mai bine chestiunile specifice de protectia patrimoniului si urbanism cu care ne vom intalni.

In ultimul weekend din mai 2010 am iesit impreuna pe strazi pentru a explora ce a mai ramas din patrimoniul arhitectural al zonelor protejate – adica am organizat un concurs de explorare urbana. Am ales 4 din cele 12 cartate de primarie, asa ca sambata am fost in zonele Labirint, Calea Calarasi si Magheru, iar duminica pe Caderea Bastiliei, Lascar Catargiu si Filipescu. Cei 66 de concurenti, impartiti in echipe de cate doi, au avut la dispozitie jumatate de zi, o harta, aparatul foto si propria curiozitate, pentru a duce la bun sfarsit 25 de probe (sarcini). La capat de traseu echipele au fost asteptate de un juriu format din oameni pasionati de arhitectura orasului: Doina Vella ( distrugeri.ro), arhitectul Adrian Balteanu si Romulus Bena ( Prietenii Scolii Centrale).

Dupa concursul de explorare urbana, a urmat concursul online de propuneri de valorificare ale zonelor strabatute de exploratorii urbani, la care s-au inscris 7 dintre echipele de pe teren.

In urma concursului de explorare urbana, am descoperit numeroase probleme cu care se confrunta zonele protejate din Bucuresti. Prin concursul online de propuneri, acest lucru a fost reafirmat. Apoi, a venit timpul sa vorbim cu locuitorii zonelor explorate si sa vedem cum le afecteaza viata de zi cu zi problemele de urbanism si sa ii intrebam pe cei direct afectati de aceste situatii cum le vad ei rezolvate. Astfel, in luna iulie au avut loc doua intalniri in doua dintre zonele protejate ale Bucurestiului.

Au urbat trei dezbateri pe teme legate de urbanism: „Casele parasite din Bucuresti - ce facem cu ele?” in data de 21 septembrie; "Bani europeni pentru renovarea monumentelor si imobilelor din zone protejate aflate in proprietate privata - e posibil" - 28 septembrie; "Zonele protejate - valoarea de patrimoniu si regulamentele urbanistice" - 5 octombrie 2010. La dezbateri au participat atat reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, dar si cetateni, reprezentanti ai ONG-urilor active din domeniul protectiei patrimoniului, arhitecti si alti factori interesati.

In perioada 20 octombrie - 9 noiembrie 2010 a fost deschisa expozitia de fotografie „In cautarea Bucurestiului pierdut”, ilustrand Bucurestiul pierdut in fotografii vechi, Bucurestiul prezent prin ochii exploratorilor urbani si Bucurestiul din masurile de valorificare propuse. Fotografiile au putut fi vazute atat in Club Fabrica cat si pe peronul statiei de metrou Piata Victoriei 1.

Cu ocazia deschiderii expozitiei de fotografie, echipa de proiect a lansat si petitia pentru sustinerea masurilor de valorificare a patrimoniului din doua zone protejate din Bucuresti, Labirint si Caderea Bastiliei. Peste 1600 de semnaturi au fost stranse pentru sustinerea petitiei.

Solutiile reiesite din proiect au fost inaintate autoritatilor publice locale si centrale in noiembrie 2010. Mai multe intalniri au avut loc cu Directia Urbanism din Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Culturii, membrii ai Senatului - Comisia Cultura, si cu Primaria Sectorului 1 (pentru zona Caderea Bastiliei). Aceasta din urma ne-a redirectionat catre Primaria Muncipiului Bucuresti pentru adoptarea solutiilor propuse de noi.

Primaria si Consiliul Local Sector 3 nu au raspuns niciodata oficial scrisorii noastre. Incepand cu ianuarie 2010, cei care au dorit sa afle ce s-a intamplat cu masurile propuse de noi, au trimis cereri de informatii catre autoritatile vizate (s-au trimis peste 100 de cereri de informatii in baza legii 544/2001 privind accesul liber la informatia de interes public).

In martie 2011 am organizat doua sesiuni de instruire in advocacy pentru reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din tara interesate de urbanism si protectia patrimoniului, unde concursul de explorare urbana a fost prezentat ca metoda de participare publica si advocacy.

De asemenea, a fost redactat catalogul „Explorarea urbana – organizatii, cetateni si autoritati publice in cautarea orasului pierdut”. – disponibil aici.

Proiectul „In cautarea Bucurestiului pierdut” a fost co- finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.

Proiectul a fost, de asemenea, co-finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate