home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Modificarea legislatiei pe autism

modificat miercuri, 29 mai 2013

Coalitia organizatiilor ce au ca beneficiari persoanele cu autism - Asociatia Invingem Autismul, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) filiala Craiova, Romanian Angel Appeal si Centrul pentru Resurse Juridice - isi propune modificarea a doua ordine:

  • Ordinul 725/2002 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap la copii 
  • Ordinul 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap pentru adulti. 

In urma modificarilor propuse, persoanele afectate de autism ar putea beneficia de servicii mult mai adaptate nevoilor lor, incadrarea in gradul de handicap fiind realizata strict pe baza caracteristicilor ce tin de trasaturile specifice ale tulburarii din spectrul autismului (in acest moment, in baza textului ordinelor, exista confuzii intre autism si retard mental si/sau schizofrenie).

 

2 aprilie 2012
Lansare petitie pentru drepturile persoanelor cu autism
Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, pe 2 aprilie 2012, a fost lansata Petitia pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism
Varianta online a petitiei este disponibila aici si a adunat peste 2300 de semnaturi


28 mai 2012
3000 de semnaturi depuse in mars
O delegatie de 100 de oameni din mai multe orase ale tarii a depus Petitia pentru drepturile persoanelor cu autism semnata de peste 3000 de oameni (2370 de semnaturi in online si 800 de semnaturi adunate pe strada). A fost un mars in strada, cu un traseu care a vizitat toate institutiile relevante. Marsul a fost anuntat printr-o scrisoare care ilustra istoricul actiunilor deja intreprinse - disponibila aici.

Delegatia a fost primita de Ministrul Sanatatii dl. Vasile Cepoi, de o delegatie de consilieri la Ministerul Sanatatii, si de un reprezentant al Guvernului, ocazie cu care a prezentat solicitarile initiatorilor.

Petitia a mai fost depusa si la Ministerul Educatiei si la Avocatul Poporului.

11 iulie 2012
Doi reprezentanti ai ONG-urilor la comisia interminiteriala de modificare a ordinelor
Ca urmare a petitiei depuse pe 28 mai a.c., domnul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi a initiat formarea comisiei interministeriale care sa modifice cele doua ordine.
La doua luni de la depunerea petitiei, doi reprezentanti ai ONG-urilor semnatare au fost invitati la o discutie privind modificarea ordinului care face referire la copii.
Aceasta victorie a fost anuntata catre semnatarii petitiei online - vezi anuntul aici.


13 august 2012
Modificarea ordinelor este supusa dezbaterii publice
Cele doua ordine se afla in procedura de consultare pe site-ul Ministerului Sanatatii ca urmare a petitiei depuse in data de 28 mai a.c.


5 octombrie 2012
Victorie! Ordinul pentru copii este modificat!
Ordinul comun nr. 725/2002 care reglementează modul în care se stabileşte gradul de handicap pentru copii a fost modificat! Noul ordin comun are numărul 762/2260 din 2012 şi rezolvă cele mai importante solicitări ale ONG-urilor: copilul nu mai trebuie să aibă un IQ sub 35 pentru a avea drept de însoţitor.
Aşteptăm normele de aplicare!


15 noiembrie 2012
Alte 3000 de semnaturi pentru a-si reaminti promisiunile
Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist - FEDRA depune o a doua petitie la Palatul Victoria, adresata Primului-Ministru al Romaniei, dl. Victor Ponta, pentru a-i readuce in atentie situatia persoanelor cu autism si dificultatile accesului la educatie pentru copiii cu aceasta afectiune(textul este disponibil aici). In lista problemelor se afla si cele doua ordine, care nu au fost inca finalizate (unul a fost modificat, dar asteapta normele de aplicare pentru a putea fi pus in practica), desi consultarea publica a avut loc in august.
Petitia „Cerem statului sa sustina persoanele cu autism, pentru a deveni adulti independenti si activi in societate" este un obiectiv al campaniei "Ajută un copil cu autism să meargă la scoală!" initiate de Asociatia Invingem Autismul si Stirile Kanal D.
Demersul este sustinut de televiziunea Kanal D, care a sustinut timp de o luna a prezentat spoturi de sensibilizare care au condus la strangerea a altor 3000 de semnaturi si a sumei de 39000 EUR prin intermediul numarului de SMS alocat prin serviciul donatie.ro

21 decembrie 2012
Norii sunt prietenii tai - articol in Decat o Revista
Apare in editia online Decat o Revista articolul „Norii sunt prietenii tai", un material despre viata familiei lui Luca, un copil cu autism care locuieste in Cimpina (publicat in #10)

 

5 ianuarie
Pentru o strategie europeana pentru autism
Europarlamentarul Petru Luhan semneaza petitia pentru o strategie europeana pentru bolnavii de autism, initiativa a Autism Europe, Autism Cymru - Wales'n National Charity for Autism si Autism -Celtic Nations Partnership.

22 ianuarie 2013
Guvernul raspunde celei de-a doua petitii
Raspunsul cabinetului Ponta pentru cele 3000 de persoane care au sustinut a doua petitie care ilustreaza situatia grava a persoanelor cu tulburari din spectrul autist a fost transmis oficial. 

 

5 februarie 2013
Subventionarea serviciilor sociale, o povara financiara prea mare pentru bugetul asistentei sociale
Organizatiile neguvernamentale semnaleaza cu ingrijorare efectele grave pe care propunerea de lege aflata in dezbaterea Senatului Romaniei le va avea asupra beneficiarilor serviciilor sociale. FEDRA este unul dintre semnatari.

 

8 februarie 2013
Fotografia cu Luca ia un premiu international

Andrei Pungovschi primeste Premiul de Excelenta, categoria portret, din partea Pictures of the Year International, o prestigioasa competitie de fotojurnalism, pentru fotografia cu Luca, un copil din Cimpina cu autism, fotografie prezenta si in materialul Oanei Sandu din Decat o Revista.

11 februarie 2013
Suntem parte din coalitia „O singura voce pentru dizabilitate"
Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist - FEDRA devine parte a coaltiei „O singura voce pentru dizabilitate", coalitie initiatia de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati cu scopul de a modifica radical cadrul legislativ care reglementeaza viata acestor persoane. Pe primul loc se afla legea 448/2006 si Constitutia Romaniei, in care este nevoie sa fie schimbat cuvantul „handicap" cu termenul actual de „dizabilitate".
CeRe devine partener strategic al Coalitiei pentru activitatile de advocacy ale campaniei.

 

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate