home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Juriu cetatenesc

modificat vineri, 06 mai 2011

Ce este? O noua metoda de consultare cetateneasca, inspirata din procesele cu jurati. Implicarea cetatenilor in decizii publice este ceea ce vrem sa obtinem, iar metoda Juriului Cetatenesc reuseste sa transforme cetatenii in factori importanti in cadrul luari unei decizii ce tine de domeniul public. Dupa modelul proceselor cu jurati, metoda aduce laolata cetatenii si autoritatile publice in incercarea de a gasi cea mai buna solutie la o problema cu care se confrunta comunitatea.

Cum se face? In cadrul unei comunitati care se confrunta cu o problema de interes public, un grup de jurati format din 15-25 de persoane alese aleatoriu din comunitate, dar care sa reflecte compozitia acesteia, „audiaza" martori pe o perioada de 3-5 zile. Martorii sunt persoanele direct implicate in problema respectiva sau care pot afecta in mod direct rezolvarea ei. Rolul juratilor este de a aduna cat mai multe informatii pentru ca la sfarsitul audierilor sa dea un „verdict", ce poate consta in propunerea unei solutii sau a unui set de recomandari ce pot duce la rezolvarea problemei.

Ce am facut noi? Primul Juriu Cetatenesc a fost organizat de CeRe impreuna cu Primaria Medias. Problema comunitatii o constituia organizarea Pietii Ferdinand, centrul istoric al orasului, care reprezinta o zona arhitecturala tinta pentru turisti. In mijlocul ei se afla un parc ce acoperea fatadele cladirilor. Arhitectii propuneau eliminarea spatiului verde, insa localnicii doreau pastrarea parcului pentru a se bucura de umbra si verdeata. Solutia gasita in urma organizarii juriului cetatenesc a fost de a reorganiza vegetatia astfel incat sa se incadreze in stilul medieval al Pietei si sa permita vederea cladirilor, fara a elimina spatiul verde.

Cooperare a actorilor, suport al comunitatii, implicare cetateneasca si colaborare autoritati publice - localnici, toate se pot obtine printr-un Juriu Cetatenesc.

Un aspect important pe care metoda Juriului Cetatenesc il subliniaza este ca se pot formula recomandari utile de catre cetateni atata timp cat acestia beneficiaza de informatii si de un cadru de dialog.

 

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate