home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Participarea publica – informatii pentru autoritati publice

modificat vineri, 06 mai 2011

Dragi reprezentanti ai unei autoritati publice,

Daca ati ajuns pana aici, pe site-ul CeRe, anume in sectiunea noastra de "Resurse", inseamna ca sunteti in cautarea a ceva si ca va preocupa tema participarii publice. Acest lucru nu poate decat sa ne bucure! Speram ca in cele ce urmeaza sa fim de ajutor.

Am pregatit cateva informatii utile pentru autoritati publice si cateva oferte de servicii. Acestea au fost create ca urmare a experientei noastre efective de lucru cu autoritati publice - fie ele centrale sau locale - si credem ca raspund in mare masura nevoilor acestora atunci cand e vorba de informare, consultare sau participare. Pentru mai multe informatii despre cum va poate asista CeRe in organizarea unor procese consultative eficiente si altele, nu ezitati sa ne contactati!

 

Ce metode de consultare pot folosi autoritatile publice?
Cercetarile si experientele noastre cu autoritatile publice arata ca cea mai folosita metoda de consultare este „dezbaterea publica". Este drept ca asa si este precizat in legea transparentei decizionale, legea 52/2003, insa acest lucru nu inseamna ca nu pot fi folosite si alte forme de consultare. Reprezentantii autoritatilor publice pot gasi aici un inventar al acestora si o scurta descriere pentru fiecare dintre ele. O puteti alege pe aceea care se potriveste cel mai bine scopului consultarii si resurselor de care dispuneti!

Daca aveti nevoie de asistenta in aplicarea unor anumite metode, nu ezitati sa ne contactati. CeRe detine expertiza necesara in folosirea acestor metode in Romania, despre care puteti citi mai multe in manualul Decizia publica in secolul XXI. Consultati de asemenea si oferta noastra de servicii, disponibila aici.

 

Unde puteti gasi ONG-uri?
Desi trebuie sa organizeze consultari publice la care sa participe o serie de persoane interesate pe marginea unor acte normative (chiar si inainte de elaborarea unui proiect al acestora), cel mai adesea autoritatile publice nu stiu incotro sa se indrepte pentru gasirea unor organizatii neguvernamentale potrivite pentru temele supuse dezbaterii. De aceea ne-am gandit ca o lista a surselor de informatii despre ONG-uri din Romania ar fi un bun punct de plecare pentru dumneavoastra. La adresele de mai jos puteti gasi baze de date cu organizatii neguvernamentale din Romania:

  • Pe site-ul Centras puteti gasi informatii despre diverse ONG-uri partenere sau despre care Centras a scris in publicatia sa, "Atitudini". De fapt, colectia "Atitudini" in sine e un bun punct de plecare pentru a obtine date despre ONG-uri, incepand cu anii '90 pana in prezent.
  • CENTRAS mai dispune de site-ul www.donatiionline.ro. Pagina de web este destinata colectarii de donatii electronice, de pe card. Numarul de organizatii nu este foarte mare (aproximativ 100 de inscrieri). Avantajul acestui site este ca fiecare organizatie, pentru a se inscrie, trece printr-o comisie de evaluare a bonitatii sale, prezentand inclusiv un raport anual de activitate (disponibil si pe site).
  • coddeconduitaong.oar.ro - un site unde puteti gasi date despre sectorul asociativ din Romania, cat si eforturile anumitor ONG-uri de a pune la punct instrumente de evaluare a performantelor actorilor din sectorul asociativ. Printre acestea, un set de recomandari de bune practici si un cod de conduita pentru ONG-uri.
  • Portalul Stiriong reprezinta o resursa constanta de informatii si stiri de actualitate care va facilita dezvoltarea de parteneriate intre societatea civila, mediul de afaceri, instiutiile publice si cetateni oferind informatii utile si actualizate din domeniul CSR, noutati despre proiectele, evenimentele si cursurile de formare derulate de organizatiile neguvernamentale, finantari publice, finantari private etc. Totodata portalul va gazdui o baza de date a organizatiilor neguvernamentale din Romania - "Catalogul societatii civile 2008" - baza de date care va permite in mod constant inregistrarea de organizatii noi, actualizarea datelor inscrise si interogarea ei de catre orice membru autentificat ca utilizator al portalului.
  • FDSC - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este partener in cadrul platformei dezvoltate de eRomania Gateway (eRG) Association. Pe site apar date despre peste 6000 de organizatii neguvernamentale si asociatii profesionale. Aceste informatii se refera la coordonate, data infiintarii, tipul si scopul organizatiei, programe, parteneri si activitati desfasurate.
  • www.doilasuta.ro - ARC Romania - Asociatia pentru Relatii Comunitare gestioneaza aceasta baza de date. Pagina de web este dedicata celor care doresc sa se foloseasca de Regula lui 2%. Avantajul acestei baze de date este ca informatia este actualizata anual, iar inscrierea se face pe baza trimiterii unor documente.
  • Site-ul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, unde veti gasi o serie de baze de date, printre care si una cu ONG-uri. Aveti posibilitatea de a obtine liste in functie de anumite criterii: in ordinea alfabetica a numelor, pe judete sau in functie de existenta unei persoane de contact in baza de date.
  • Camera Deputatilor a lansat pe site-ul sau un repertoar ONG, unde organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa se inscrie in functie de domeniul lor de interes aferent unei anumite comisii. Unele dintre aceste organizatii au cerut sa fie de asemenea prezente la anumite dezbateri din comisii pe marginea unor proiecte de legi - pe acestea le gasiti la „ONG-uri acreditate".

In ceea ce priveste federatile de ONG-uri existente in Romania, puteti consulta o trecere in revista a celor mai importante dintre ele aici.

Daca doriti sa stiti care sunt reprezentantii ONG-urilor in comitetele de monitorizare pentru fondurile structurale, puteti vedea lista aici.

Despre structuri asociative ale administratiei publice
Exista o serie de asociatii care regrupeaza reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania. Structura lor este data de obiectul lor principal de activitate. Mai jos puteti gasi o lista a acestora:

Federatia Autoritatilor Locale din Romania este o persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, constituita in scopul reprezentarii unitare a structurilor asociative membre in relatiile cu Parlamentul, Guvernul, alte autoritati publice precum si in relatiile cu institutii si organisme internationale. Federatia este compusa din urmatoarele structuri asociative: Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Oraselor din Romania (AOR) si Asociatia Comunelor din Romania (ACoR).

Asociatia Municipiilor din Romania (A.M.R.) este unul dintre membri fondatori ai FALR. Scopul AMR consta in promovarea si protejarea intereselor comune ale autoritatilor administratiei publice locale, pentru solutionarea si gestionarea nevoilor publice in interesul colectivitatilor locale. In prezent, AMR cuprinde 103 de membri, inclusiv Primaria Generala si cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti.

Asociatia Oraselor din Romania (A.O.R.) a fost infiintata in anul 1994 ca asociatie apolitica, nonguvernamentala si fara scop lucrativ din dorinta de a raspunde la o necesitate pe care membrii sai o considera fundamentala: dezvoltarea societatii romanesti prin intarirea rolului autoritatilor locale. Reprezentand in mod unitar interesele celor 210 orase mici din Romania, obiectivul cel mai important al asociatiei este urmarirea agendei legislative a guvernului pentru administratia publica locala si alte domenii conexe precum si apararea intereselor oraselor membre.

Infiintata in 1997, Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) si-a propus ca misiune sa realizeze o uniune mai stransa intre comunele din Romania pomovand idealurile si principiile prevazute in Carta Europeana a autonomiei locale.

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania a fost creata pentru „infaptuirea principiilor autonomiei si descentralizarii serviciilor publice in organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice locale, promovarea cooperarii regionale si interregionale, colaborarii cu celelalte structuri asociative ale organelor administratiei publice locale existente in Romania."
Galerie

Dezbatere Arad Dezbatere Arad Dezbatere Arad 2 Dezbatere Arad 2
RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate