home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

În PAS cu justiţia socială

modificat vineri, 27 ianuarie 2017

Proiectul "În PAS cu justiția socială" este derulat de CeRe în parteneriat cu Decât o Revistă și își propune să dezvolte capacitatea de advocacy a patru organizații ce lucrează cu grupuri vulnerabile și să aducă pe agenda publică problemele cu care aceștia se confruntă.

Cele patru organizații sunt:

Asociaţia pentru Promovare Drepturilor Femeilor Rome - E-Romnja

Website: e-romnja.org/
Facebook: facebook.com/pages/E-Romnja/488288607894622

Campanie

Comunitatea Cartier din localitatea Mizil, cei cu care lucrează Asociația E-Romnja are o infrastructură deficitară, care îi afectează negativ pe cei 5600 de locuitori. Succint, problemele principale sunt: 13 străzi nepietruite şi 0 străzi asfaltate, 6 străzi fără sistem de canalizare, 6 străzi făra iluminare, doar 3 pompe de apă care deservesc comunitatea. Pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din Mizil și pentru a responsabiliza autoritățile locale, Asociaţia E-Romnja împreună cu cetăţenii comunităţii din Cartier solicită Primăriei Mizil să aloce bani din bugetul local pentru pietruirea a 13 străzi care nu sunt încă pietruite. Pe vreme ploioasă şi iarna este dificil de deplasat, ambulanţele nu pot ajunge, nu se pot dezăpezi drumurile iarna, se produc inundaţii şi este îngrunată aprovizioanarea cu alimente de bază a magazinelor din zonă.

Citește și Alte 175 de minute in Mizil, articol realizat în cadrul proiectului "În PAS cu Justiția Socială".

Soluție: pietruirea celor 13 străzi din orașul Mizil

Factori decizie: Primaria și Consiliul local al orașului Mizil

 

Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities

Website: policycenter.eu/
Facebook: facebook.com/PolicyCenter

Campanie

Peste 500 de persoane din aproximativ 200 de garsoniere/apartamente din blocurile cu numerele 1-18 de pe Strada Iacob Andrei, sector 5 din București se află în situația de a fi aruncate în stradă din cauza încetării contractelor de închiriere cu firma SC Administrare Cazare Cantine SA. Opțiunea oferită de firmă - cumpărarea de către chiriași a locuințelor la valoarea de minim 5500 euro în două tranșe. Însă blocurile sunt într-o stare jalnică - subsoluri inundate, condiții precare, iar majoritatea cetățenilor se confruntă cu sărăcie extremă și nu își permit să plătească chirie în altă zonă. Cei mai mulți vor ajunge în stradă.

Citește și Primejdia din Ferentari, articol realizat în cadrul proiectului "În PAS cu Justiția Socială".

Soluție: achiziționarea de către autoritățile locale a apartamentelor/garsonierelor și transformarea lor în locuințe sociale.

Factori decizie: Primăria și Consiliul Local Sector 5, Primăria Municipiului București, Firma SC Administrare Cazare Cantine SA

Resurse: Evacuările din Iacob Andrei (Ferentari) - efecte și soluții - în cifre

 

Asociația Carusel

Website: carusel.org/
Facebook: facebook.com/Caruse

Campanie

Riscurile cele mai mari cu care se confruntă consumatorii de droguri injectabil, precum și comunitățile locale sunt cele ce țin de supradoză, infectare HIV, HVC, HVB. Serviciile de prevenție sunt cele care duc la diminuarea semnificativă a efectelor negative ce țin de consumul de droguri. O metodă eficientă de prevenție care acoperă nvoi precum: consumul de substanţe ilegale în locuri publice, lipsa intervenţiilor rapide în caz de supradoză şi vulnerabilităţi asociate cu violenţa şi criminalitatea, s-a dovedit a fi inființarea camerelor de consum sub supraveghere, iar mai mult de 90 de camere de consum au fost deschise în Elveția, Olanda, Gemania, Spania, Luxemburg, Norvegia, Canada și Australia. Camerele de consum sunt locații amenajate special în care persoanele dependente pot consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de profesionişti. Aceste camere au ca scop reducerea consumului de droguri în spațiile publice, îmbunătățirea calității vieții consumatorilor de droguri și contribuie la siguranța și calitatea vieții comunităților locale.

Citește și ÎN CĂUTAREA UNEI CAMERE. Venele deschise ale consumatorilor de droguri, articol realizat în cadrul proiectului "În PAS cu Justiția Socială".

Soluția: Dezvoltarea unui cadru legal care să faciliteze deschiderea unei camere de consum de droguri.

Factori decizie: Ministerul Sănătății, Ministrerul Afacerilor Interne

Resurse: Povestea "De ce o cameră de consum?" și Studiu de fezabilitate - Camerele de consum de droguri

 

Asociaţia pentru Educaţie și Justiţie Socială “HUMAN CATALYST

Campanie

Asociația luptă pentru ca Programul Școală după Școală - SdS să devină o politică educațională accesibilă școlilor cu elevi romi din zone rurale defavorizate, școlile de acest tip să acceseze programul finanțat de la bugetul de stat, iar pachetele educaționale furnizate (prevăzute în Anexa la O.M.E.C.T.S. 5349/07.09.2011 Programul SdS) să adreseze cu prioritate acele elemente ce constituie risc educațional și pot fi reglate prin intermediul școlii.

Organizația a derulat un studiu ce a cuprins 164 școli cu elevi romi, din toată țara, unități care prezintă diverse combinații de factori de risc educațional, în diverse grade de profunzime, iar rezultatele studiului au arătat că:

  • Școlile cu elevi romi se află în zone defavorizate din mediul rural 50 - 87,71%;
  • Din totalul școlilor cu romi investigate, doar 21% au beneficiat de programe de tip SdS in ultimii 5 ani școlari;
  • La data aplicării instrumentelor de cercetare (februarie-iunie 2014), din totalul școlilor investigate, doar 15% implementau programe de tip SdS;
  • Principalul obstacol identificat atât de directorii școlilor, cât și inspectorii școlari a fost lipsa finanțării programulu SdS, mai specific inexistența unui mecanism clar de finanțare a acestuia.

Factori decizie: Ministerul Educației

Citește și Școala după școală. Cronica unei agonii anunțate, articol realizat în cadrul proiectului "În PAS cu Justiția Socială".

Resurse: Policy Brief - Programul Școală după Școală și perpetuarea inegalității în educație

 

CeRe stă alături de aceste 4 organizații în derularea campaniilor de advocacy oferind asistență specifică nevoilor și contextului fiecărui subiect de campanie. Iar pentru a crește capacitatea de a influența deciziile publice, CeRe organizează un curs de advocacy pentru cele patru organizații beneficiare, precum și instruire în PhotoVoice și Storytelling.

Proiectul a demarat în luna martie 2014 și se va derula pe o perioadă de 12 luni, având un buget total de 75,042.50 €. Valoarea contribuției proprii este de 7,502.50 €.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

 

EEA Grants Fondul ONG FDSC

dor

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate