sigla G3P

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/cere/public_html/g3p/db_conn.php on line 7
 

România fără fum- sănătatea nu se negociează!

Initiatorul proiectului: Coaliţia România Respiră

Domeniu:

Dimensiunea proiectului:

Date de contact ale initiatorului

Adresa:
Telefon: 0748407377
E-mail: popa.aureliana@gmail.com
Fax:
Website: www.romaniarespira.ro
Oras: Bucureşti

Autoritati vizate in cadrul proiectului
Guvernul României, Administrația prezidențială, Biroul din România al Organizației Mondiale a Sănătății, Reprezentanța în România a Comisiei Europene.

Descriere scurta

România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea populaţiei faţă de fumul de tutun în spațiile publice închise.Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile respiratorii cronice. Se încalcă principiul constituțional al ocrotirii sănătății și obligațiile asumate de România ca stat membru al UE. A fost încălcat sistematic dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzut de art. 34 din Constituția României, în primul caz, iar în cel de-al doilea caz este încălcată libertatea de mișcare, prevăzută de art. 25 din Constituția României. În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumează se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. Având în minte toate aceste lucruri ne-am coalizat în ceea ce am numit Coaliția România Respiră – cel mai amplu demers din partea societății civile din România pentru protejarea dreptului la sănătate.

Parteneri in cadrul proiectului

Coaliția România Respiră cuprinde 255 de organizații neguvernamentale, peste 30 de persoane publice, precum Andreea Esca, Florin Piersic Jr., Adi Hădean, Willmark, Vlad Petreanu, Cristi Gretcu, Steven Van Groningen, Valeria Racila Van Groningen. Am avut parte de Ministerului Sănătății, Cancelariei Primului Ministru, Biroului din România al Organizației Mondiale a Sănătății, Reprezentanței în România a Comisiei Europene. De asemenea, Coaliția a avut suportul constant al doamnei deputat Aurelia Cristea, inițiatorul amendamentelor, munca alături de domnia sa arătând că între cetăţeni şi aleşii lor poate să existe un parteneriat constructiv, cu un scop 100% dedicat bunăstării populaţiei.

Durata proiectului

Martie 2015-Ianuarie 2016

Numele proiectului

România fără fum- sănătatea nu se negociează!

Descrierea proiectului

Scopul acestei inițiative civice a fost reprezentat de protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, cu focus pe copiii şi tineri. În luna martie 2015 am discutat cu deputatul Aurelia Cristea, care avea în lucru o serie de amendamente la legea 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun (PLx 399/2011). În urma acestor discuții s-a constituit Coaliția România Respiră. Am început prin a fi prezenți la toate ședințele Parlamentului: ședința Comisiei de Sănătate de la Senat, plenul Senatului, urmate de ședințele în care s-au dat avize pozitive pe lege în Camera Deputaților.
În paralel am început campania media de promovare a demersului: am creat pagina de facebook Coaliția România Respiră și am discutat cu potențiali susținători. În scurt timp am strâns 250 ONG-uri și o mulțime de persoane publice care au aderat la cauză. Organizațiile de tineret au organizat o dezbatere la Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților la care s-au bucurat de susținerea Reprezentanței Comisiei Europene în România și a Ministerului Tineretului și Sportului, am lansat un studiu cu privire la incidența consumului de tutun în România și am mers la discuții cu reprezentanții industriei Horeca, reuniți sub Asociația HORA. Am inițiat discuții cu Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu privire la susținerea legii, organizațiile de tineret derulând o campanie națională de informare în parteneriat cu cele două numită #FaraFum. În luna iunie, când Comisia de Sănătate a zis pas legii și ne-a transmis că ne vedem în toamnă, eram 250 ONG-uri, 30 de persoane publice, 8.000 de susținători pe pagina de facebook, 20 de specialiști din ministerele de resort ale statelor europene, 103 deputați care susțineau amendamentele și exista deja o dezbatere publică intensă.
Din septembrie am reluat acțiunile, susținând aplicarea legii așa cum era ea (interzicerea fumatului în instituțiile publice), comunicând în presă refuzul Comisiei de Sănătate de a trece legea pe ordine de zi și reluând discuții cu partidele politice și membrii Comisiei. În data de 10 noiembrie a avut loc dezbaterea legii în Comisia de Sănătate și am marcat cel mai important pas al campaniei – amendamentele susținute de Coaliție au fost adoptate. Timp de o lună, Comisia de Sănătate nu a trimis legea la vot în plen. Coaliţia România Respiră a răspuns vehement prin solicitări oficiale către conducerea Camerei Deputaților, liderii partidelor politice, către ambasada SUA și Administrația Prezidențială. În 15 decembrie legea a fost votată în plenul Camerei și Coaliția își atingea scopul inițial. A urmat o contestație la Curtea Constituțională din partea a 33 senatori și avizul privind constituționalitatea legii din partea CCR în data de 27 ianuarie 2016. Președintele României a promulgat legea în 28 ianuarie și urmează publicarea în Monitorul Oficial. La 45 zile de la publicare, legea devine aplicabilă.

Modificari norme

Modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun (L627/2014, PL-x 287/2015) – cu principala modificare: interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

Rezultate ale campaniei

În urma acțiunilor întreprinse de Coaliția România Respiră s-a realizat modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.Mândria noastră este sinonimă cu speranţa noastră şi anume impactul pe care această lege o să îl aibă asupra incidenţei bolilor în România, statistici pe care sperăm să le schimbăm, ţinând cont că datele oficiale ne arată că în 2010, au murit 42.022 oameni din cauza unor boli atribuibile fumatului: 82% din decesele prin cancer de plămâni, 55% din decesele datorate bolilor respiratorii cronice şi 19% din decesele prin boli cardiovasculare s-au datorat fumatului.În timp ce mortalitatea prin boli cardiovasculare este în scădere, incidența și mortalitatea prin cancer, în general, și prin cancer pulmonar, în special, sunt în creștere. Exprimat în cifre, cancerul a însemnat pentru români şi România, în 2012: 78.750 de oameni au primit diagnosticul de cancer. Dintre ei, 11.644 au avut cancer pulmonar. În luna iunie, Comisia de Sănătate a zis pas legii. Din septembrie am reluat acțiunile, comunicând în presă refuzul Comisiei de Sănătate de a trece legea pe ordine de zi. În data de 10 noiembrie amendamentele susținute de Coaliție au fost adoptate. Timp de o lună, Comisia de Sănătate nu a trimis legea la vot în plen. Coaliţia România Respiră a răspuns vehement prin solicitări oficiale către conducerea Camerei Deputaților, liderii partidelor politice, către ambasada SUA și Administrația Prezidențială.

Continuare

Scopul inițial al Coaliției România Respiră a fost atins, însă suntem conștienți că la fel de importantă ca legea este implementarea acesteia. Prin urmare, Coaliția a înaintat solicitări către Cancelaria Primului Ministru pentru a fi parte din grupul de lucru care va gestiona implementarea legii, organizațiile membre gândesc acțiuni de informare pentru popularizarea principalelor modificări aduse de lege, încercăm să accesăm o finanțare pentru monitorizarea implementării legii și organizăm evenimente de conștientizare a importanței acestei legi.

Alte informatii relevante

Coaliția România Respiră este primul și cel mai amplu demers de raliere a societății civile în jurul unei cauze ce ţine de sănătatea publică. Resursele strict financiare asociate acestui demers au fost relativ reduse, costul total ajungând la 10.000 de euro, aceste resurse fiind disponibile din costurile suportate de toţi cei implicaţi în acest demers, resursa umană fiind principala resursă investită în acest demers, fiecare dintre cei 20 de voluntari, activi constant, investind sute de ore (necuantificate) în reuşita acestui demers.