sigla G3P

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/cere/public_html/g3p/db_conn.php on line 7
 

Reutilizarea sociala a bunurilor confiscate

Initiatorul proiectului: Centrul de Resurse Juridice

Domeniu:

Dimensiunea proiectului:

Date de contact ale initiatorului

Adresa: Str. Arcului nr. 19, Sector 2, București, 021032
Telefon: 021-2120690, 021-2120520
E-mail: office@crj.ro
Fax: 021-2120519
Website: www.crj.ro
Oras: Guvernul si Parlamentul Romaniei

Autoritati vizate in cadrul proiectului

Descriere scurta

Reutilizarea sociala inseamna ca bunurile confiscate de la persoanele condamnate sunt destinate proiectelor sociale, sunt folosite în sprijinul persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile sau victimelor infractiunilor. Sumele de bani recuperate de la infractori sunt astfel cheltuite pentru proiecte de prevenire a criminalitatii, de asistenta pentru dependentii de droguri, de protectie a victimelor traficului de fiinte umane, pentru persoane afectate de tuberculoza, persoane diagnosticate cu tulburari din spectrul autist, de prevenire a coruptiei sau pentru a creste capacitatea institutiilor de aplicare a legii.
Pana sa propuna CRJ reutilizarea sociala, bunurile dobandite din infractiuni mai degraba nu se recuperau, iar cele care se recuperau se vindeau chiar si la 25% din valoare, iar banii se duceau la bugetul de stat, fara la lasa o urma vizibila in societate. Ceea ce provine din infractiuni este redat in mod deschis societatii, raspandindu-se astfel un mesaj cultural important.

Parteneri in cadrul proiectului

Proiectul reutilizarii sociale a fost sustinut de alte 34 de ONGuri: Fundaţia Motivation Romania Asociaţia Carusel Centrul de Resurse pentru Participare Publică Policy Center for Roma and Minorities Fundaţia Alături de Voi Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Iaşi Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi Fundaţia Solidaritate şi Speranţă Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală Fundaţia People2People Centrul Comunitar Speranta in viitor / A.F.A.H. (Asociatia Familiilor Anti-Hiv) Asociația Generaţie Tânără (Unga-Liv) Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG) Liga Apărării Drepturilor Omului Filiala Timiş Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – Centras Asociaţia Pro Democraţia Reaching out Romania Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni Fundaţia Romanian Angel Appeal Asociaţia ActiveWatch Adpare – Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie Asociaţia Română Anti-SIDA Filiala Timişoara Fundatia Uşa Deschisă Centrul Raţiu pentru Democraţie Fundaţia Terra Mileniul III Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani Criss Academia de Advocacy Transparency International Romania Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara Serviciul de Ajutor Maltez Timişoara Asociaţia Centrul Diecezan Caritas Iaşi Romanian Youth Movement for Democracy

Durata proiectului

30.04.2014 - 31.12.2015

Numele proiectului

Reutilizarea sociala a bunurilor confiscate

Descrierea proiectului

Scopul campaniei a fost sa convingem cetatenii, functionarii si parlamentarii că reutilizarea socială e o idee bună.
Tactici: Scrisori oficiale, coalitii, petitii online, rapoarte, seminare, conferinte internationale, intalniri cu factori de decizie, sesizari la Avocatul Poporului, participarea in Parlament la sedintele comisiilor juridice din cele doua camere.
1. Am propus Ministerului Justiţiei (MJ) închierea unui protocol pentru a lucra împreună pe acest subiect şi ei au fost, în principiu, de acord.
2. In ian. 2015 am propus ca noua lege privind Agenţia pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate să includă şi prevederi privind reutilizarea socială;
3. Am lansat în februarie 2015 o coaliţie de 35 de ONGuri intitulată „Iniţiativa pentru reutilizare”, precum şi o petiţie online, pe care au semnat-o 620 de cetăţeni; In prealabil, au existat seminare de informare cu ONGurile la Bucuresti, Iasi si Timisoara.
4. In aprilie 2015 am organizat un seminar despre modelele de reutilizare socială din Italia şi Spania şi am transmis propuneri şi amendamente Ministerului Justiţiei cu privire la proiectul de lege privind Agenţia pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate;
5. În data de 17 aprilie 2015, CRJ a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr.
7/2015 privind utilizarea imobilelor confiscate ca sedii pentru institutii publice. OUG 7 nu justifica, în opinia noastră, urgenţa, a fost adoptată fără consultare publică şi a ignorat faptul că există un alt proiect de lege, cel al MJ, aflat în dezbatere publică ce conține prevederi privind reutilizarea sociala. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala, iar Curtea a constatat neconstitutionalitatea ordonantei.
6. Am organizat o conferinţă internaţională în care am prezentat bunele practici dezvoltate în Italia şi SUA în materia reutilizării bunurilor confiscate din infracţiuni;
7. Am elaborat şi publicat studiul „Reutilizarea în scopuri sociale a bunurilor confiscate din infracţiuni”
8. Am elaborat amendamente privind reutilizarea socială la proiectul de lege al MJ privind Agenţia pentru Bunurile Sechestrate şi am reuşit să convingem Comisia Juridică a Senatului să accepte aceste amendamente. Cu toate acestea proiectul de lege al MJ privind Agenţia pentru Bunurile Sechestrate, ce includea amendamentele CRJ şi ale coaliţiei „Iniţiativa pentru reutilizare” a fost respins de plenul Senatului.
9.CRJ şi coaliţia au continuat demersurile la Camera Deputaţilor, unde amendamentele CRJ a fost în final acceptate, după ce dezbaterile în Comisia Juridică au durat 3 săptămâni.
Reutilizarea socială a imobilelor şi sumelor de bani confiscate din infracţiuni devenea lege pe 11 noiembrie 2015. In 11.12.2015, legea era promulgata cu nr. 318/2015.
Pe tot parcusul campaniei am beneficiat de sustinerea presei locale si nationale.
http://ziuadevest.ro/35-actualitate/49996-crj-timisoara-averea-lui-dan-voiculescu-ar-putea-ajungeadapost-pentru-victimele-unor-infractiuni-sau-pentru-persoane-defavorizate
http://www.rfi.ro/stiri-social-55651-ong-urile-cer-bunurile-confiscate-infractorilor-sa-reutilizate-social
http://greatnews.ro/tag/banii-furati-sunt-banii-nostri/
http://totb.ro/coruptii-pot-imbogati-romania/
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19947910-centrul-resurse-juridice-acuza-victor-ponta-vreaascunda-
ochii-societatii-bunurile-confiscate-sesizeaza-avocatul-poporului.htm
Au fost publicate materiale de informare, iar campania a beneficiat de o pagina separata pe www.crj.ro

Modificari norme

Reutilizarea sociala a fost legiferata prin art. 34-37 din Legea nr. 318/2015 Art. 34 – Bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice la propunerea Agenţiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.
Art. 35 – Bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi date în folosinţă gratuită asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi a Academiei Române şi a academiilor de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice la propunerea Agenţiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială, de interes public, sau în raport cu obiectul lor de activitate, după caz.
Art. 36 – Regulamentul privind reutilizarea socială a imobilelor intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art.37
(1) Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare se alocă, pe baza bilanţului anual prezentat de Agenţie, astfel:
a) 20% pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
b) 20% pentru Ministerul Sănătăţii;
c) 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
d) 15% pentru Ministerul Public;
e) 15% pentru Ministerul Justiţiei;
f) 15% pentru asociaţii şi fundaţii cu obiect de activitate în domeniul social şi pentru academii de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale.
(2) Instituţiile menţionate la alin.(1) lit. a) – e) vor prevedea anual, în limita sumelor prevăzute, cheltuieli suplimentare bugetului alocat fiecărui ordonator de credite, altele decât cele pentru salarii, premii ori stimulente.
(3) Regulamentul privind distribuirea sumelor prevăzute la alin.(1) se aprobă prin hotărâre a Guvernului
în termen de 60 de zile şi vor avea în vedere criterii de distribuire a acestora în scopul educaţiei juridice, prevenirii criminalităţii şi asistenţei victimelor infracţiunilor, precum şi a altor proiecte de interes public.

Rezultate ale campaniei

Proiectul a reusit să puna pe agenda publica si pe agenda institutionala subiectul reutilizarii sociale. In final am reusit sa transformam ideile noaste in texte de lege. Obsacolele au fost nenumarate, de la refuzul Ministerul Finantelor Publice de a lucra cu CRJ si promovarea unui ordonante de urgenta care sa desfinteze reutilizarea sociala, la teama Ministerului Justitiei de a accepta în intregime amendamentele CRJ, la respingerea proiectului de lege in Senat. Am beneficiat si de un sprijin considerabil de la ONGurile implicate, cetatenii care au semnat petitia, partenerii din Spania (Ministerul Sanatatii) si Italia (Tribunalul din Roma) parlamentarii din cele doua comisii juridice din Parlament, in special de la parlamentarii Cristina Pocora, Ioan Cupsa, Bogdan Ciuca, Catalin Boboc şi Ovidiu Dontu.

Continuare

CRJ va contiua să lucreze cu Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice la elaborarea normelor metodologice de aplicare a legii. Dupa aprobarea normelor, CRJ va lucra cu ONGurile din domeniul social pentru a le acorda sprijin in depunerea cererilor de reutilizarea imobielor confiscate si a cererilor de finantare pentru sumele de bani alocate ONGurilor.

Alte informatii relevante

Bugetul total al proiectului a fost de 146,595 Euro (valoare totala eligibilă). Proiectul a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
In cadrul proiectului am lucrat cu 4 voluntari, studenti sau absolventi ai facultarii de drept.