sigla G3P
 

Stramutarea unei case taranesti cu o vechime de peste 100 de ani

Initiatorul proiectului: Prof. Ion M. Barbuceanu

Judet/Regiune: Braila

Domeniu:

Dimensiunea proiectului: Regional

Date de contact ale initiatorului

Adresa: Oras Ianca, str. Garii nr. 9 judetul Braila, cod 815200
Telefon: 0723609033
E-mail: ionbarbuceanu@yahoo.com
Fax: -
Website: -
Oras: Ianca, Oprisenesti, Plopu, Perisoru

Autoritati vizate in cadrul proiectului
Parohia nr. 1 si 2 Ianca, Grup Scolar “N. Oncescu” Ianca , Muzeul Brailei, Muzeul Satului “D. Gusti” Bucuresti .

Descriere scurta

Complementar iureşului contemporan este perisabilitatea tradiţiilor. Ceea ce sute de ani a fost modus vivendi pentru strămoşii noştri a ajuns acum o luptă a nostalgicilor. Domnul profesor Ioan Bărbuceanu a găsit de cuviinţă să translateze, lângă Muzeul Ianca (Brăila) o casă tradiţională pentru zonă. Translatarea s-a dovedit un proces amplu – avize, acorduri şi strângerea de fonduri necesare pentru translatare şi recondiţionare. Azi, alături de muzeul din Ianca, se află o casă a unor ţărani cum numai în Moromeţii mai găsim.

Parteneri in cadrul proiectului

- Primaria oras Ianca - Muzeul Brailei - Asociatia cultural-istorica “Muzeul”Ianca - Romsilva cu Directia Silvica Braila - Parohia nr. 1 si 2 Ianca - Arendas Mitrea Stan - Fundatia “Balasa” - Grup Scolar “Nicolae Oncescu” Ianca

Durata proiectului

ianuarie 2010 - august 2011

Numele proiectului

Stramutarea unei case taranesti cu o vechime de peste 100 de ani

Tema

- Muzeul Ianca fondat la 1 decebrie 1999 a obtinut acreditarea Ministerului Culturii dupa zece ani de activitate si se afla in subordinea Asociatiei cultural-istorice “Muzeul”.
- Localitatea Ianca, devenita oras in 5 mai 1989, are in componenta 7 localitati (sate). O parte din ele, cu o populatie imbatranita, au inca multe case ramase parasite dupa moartea batranilor, iar cei tineri vin de la oras doar saptamanal sau mai mult in timpul campaniilor agricole. Muzeul Ianca inca de la infiintare a avut in activitatea lui trei obiective : ilustrarea culturii populare si trecerea de la sat la oras in arealul asezarii Ianca, strangerea si valorificarea marturiilor privind activitatea fostului aerodrom militar de aici si a slujitorilor lui si sectia de arta constituita prin donatia Geogetei Crainic- fiica a orasului stabilita in Canada. In timpul regimului communist in Ianca s-au demolat in zona centrala a localitatii un numar insemnat de case pentru constructia celor 37 de blocuri cu 980 de apartamente care fiinteaza si azi. Iata de ce era necesar ca aici, alaturi de muzeu sa ma straduiesc sa aduc o casa taraneasca tipica zonei noastre.
Am facut la inceput o documentare de specialitate la Muzeul Brailei si la Muzeul “D. Gsusti” din Bucuresti. Cu surprindere am constatat ca in Muzeul Satului nu exista o casa tipica judetului Braila. Am cautat ca prin mai multe imagini a unor case batranesti din Ianca si satele componente, cu ajutorul specialistilor, sa “descopar” casa tipic zonei. Am avut mai multe posibilitati de a alege o asemenea casa, adavarat cu pretentii din partea unora de plata a acesteia, dar la o analiza mai atenta s-a constatat ca fie proprietarul sau mostenitorii intervenisera in timp la aceasta. In anul 2009 in satul Oprisenesti, sat component al orasului Ianca si satul meu natal, am constatat ca o casa din zona centrala a satului, a defunctului Stan Mortu, nu mai era demult locuita, iar mostenitorii, dupa vorbele satului, nu se intelegeau intre ei, in felul in care aceasta sa se valorifice: unii doreau demolarea si valorificarea locului, care prezenta o mare importanta economica, altii vanzarea locului si a casei. Am facut mai multe fotografii acestei case, atat la exterior cat si la interior, fotografii cu care am mers la Muzeul Braila, cat si la doamna director general al Muzeului Satului “D. Gusti”, conf. univ. dr. Paula Popoiu. De la toti am primit incurajari si recomandarea daca pot sa o aduc in curtea Muzeului. In adunarea generala a Asociatiei cultural-istorice “Muzeul”, de la inceputul anului 2010, am avut grija sa invite si pe domnul primar al orasului nostru ing. Fanel George Chirita. In dezvoltarea modului de valorificare a unei case taranesti prin aducea ei in curtea muzeului s-au conturat doua mari probleme :
- contactarea familiei mostenitoare a defunctului Stan Mortu, si discutarea cu acestia a modalitatii de cedare a acesteia in scopul dorit de noi. Inca de la inceput domnul primar s-a angajat sa aiba o discutie cu domnul arendas Stan Mitrea unul dintre mostenitorii directi si cu putere economica in sat, cat si subsemnatul ca fiu al satului si vecin, din copilarie, cu acest om de afaceri.
- Acordarea de catre Consiliul Local a unei suprafete de teren necsara casei, prin marirea curtii muzeului, solutie favorabila intrucat Primaria urma sa se mute intr-o noua locatie, deci terenul era liber . (nota : Muzeul se invecina cu Primaria despartita printr-un simplu gard). Acesta am putea spune ca a fost primul pas.
- In cursul anului 2010 am cautat prin toate mijloacele si formele sa popularizez in localitate, dar mai ales in satul Oprisenesti acest proiect.
- Am contactat in Ianca oameni de afaceri, O.N.G., scoli si biserici
- Cu prilejul manifestarilor cultural-istorice de la Sala de Conferinte a muzeului prezentam de fiecare data proiectul si problemele lui, stimuland de fiecare data mostenitorii acestei case. Am adresat Consiliului Local cererea de extindere a curtii si cu preluarea unui corp al primariei pentru sectia de aviatie, proiect aprobat in unanimitate de catre domnii consilieri.
- In satul Oprisenesti, prin Biserica si scoala, am inceput sa prezint proiectul cu mentiunea de fiecare data ca acesta ar fi fost posibil de realizat “daca mostenitorii se inteleg intre ei”….
- Satul Oprisenesti poate fi reprezentat in muzeul Ianca cu o asemenea casa.
- Prin colectivul didactic de la aceasta scoala am transmis elevilor mesajul de patriotism local care trebuia manifestat prin grija ce trebuia sa o avem cu toti fata de aceasta casa : sa nu se fure si sa nu se distruga nimic (casa era nefolosita)
- Pasul trei, atragerea de sponsori pentru realizarea stramutarii casei si gasirea mesterilor priceputi in dezmembrarea si refacerea, in forma autentica a case.
- Prin scrisori si petitii, chestionare, intalniri si discutii am ajuns ca la jumatatea anului 2010 sa reusesc : - intelegerea intrte mostenitori, prin acceptul acestora sa fie despagubiti de catre Mitrea Stan, in bani, iar el sa ramana cu locul si casa. Prin nepotul lui Andrei Mitrea, student la Institutul Agronomic din Bucuresti, am sensibilizat susnumitul ca acesta sa cedeze casa nepotului, iar acesta mai departe muzeului.
Am reusit sa contactez Romsilva, Primaria Poiana Stampei- judetul Suceava, S.C. 3 Brazi Piatra Neamt, cu activitati economice in Insula Mare a Brailei si Fundatia Balasa. De la care am primit promisiuni de sponsorizare. Prin sondaje de opinie am reusit sa descoper cel mai bun mester templar constructor de case din zona pe numitul Radu Nenu in etate de 86 de ani, care cu nepotul sau Marian Padure, ambii din satul Plopu, sat component la orasului Ianca, inca mai lcreaza case in zona. La sfarsitul anului 2010 aveam casa donate muzeului, mesterii arvuniti si o parte din sponsori activi. Am asteptat primavera anului 2011 pentru a ma ocupa de stramutarea casei. Pasul nr. 4 :primavera anului 2011 incep problemele : erau necesare documente privind autozizatii de demolare si autorizatii de constructie a acesteia, pentru incadrarea intregii proceduri in lege. Consiliul Local si Primaria, in temeiul legii, solicita aceste documente, pentru care am fost nevoit sa apelez la Consiliul Judetean Braila – Directia de Urbanism si arhitectura pentru indrumarea noastra spre un arhitect autorizat dar care sa fie mai “putin costisitor “. Sprijinul arhitectului sef al Consiliului Judetean Braila – arh. Dragan Costel a fost promt si ne-a ajutat in rezolvarea problemelor de mai sus in timpul cel mai scurt. Am avut de asemenea probleme cu Romsilva, intrucat nu s-a inteles de la inceput scopul proiectului. De aceea a trebuit sa intervenim la Ocolul Silvic Ianca, Directia Silvica a judetului Braila, Ocolul Silvic Nehoiu si Directia Silvica a judetului Buzau. La inceputul verii 2011 aveam realizat : - plata mestetilor prin “Fundatia Balasa “ Materialul lemnos livrat, ca sponsorizare, de catre Consiliul Local din comuna Poiana Stampei si de la Romsilva Bucuresti, prin cele doua directii. - sponsorizarea obtinuta de la s.c. 3 Brazi, punct de lucru Braila - angajamentul Primariei pentru sprijin cu forta de munca la demolarea casei, transport materiale, si la unele lucrari necalificate de reconstructie. - Autorizatia de demolare si reconstructie Ultimul pas: stramutarea propriu zisa a casei : - la inceputul lunii august am inceput demolarea stiintifica a casei. Cu sprijinul scolii un cadru didactic cu trei elevi au filmat si fotografiat intreg procesul de dezmembrare, cat si de reconstructie a casei . Conform obieciului oamenii satului au raspuns la chemarea noastra, la claca la activitati de munca necalificate.: (sortat material, incarcat si descarcat matetial etc.) - concomitent am inceput constructia casei stramutate conform proiectului. - Aici am primit sprijin din partea arendasului Mitrea Stan, a Directiei Serviciilor Publice Ianca, a unor pensionari si elevi de la Grup Scolar “N. Oncescu” Ianca. - Cu prilejul zilelor orasului Ianca 8-9 septembrie a.c. casa era reconstruita in proportie de 80 % si a fost vizitata in prima zi a sarbatorii de oficialitatile locale si locuitorii orasului Ianca , partcipanti la manifestari.
- In concluzie ce m-a motivat sa pornesc la acest drum : prin realizarea acestui proiect sa pot prezenta generatiilor care vin dupa noi istoria recenta a localitatii, cu etapele ei de trecere de la sat la oras;
- Posibilitatea amplasarii acesteia alaturi de cladirea Muzeului; - Acceptul si sprijinul acordat comunitatii locale ;
- Dragostea fata de locurile natale, de valorificarea elementelor de etnografie locala
- Buna colaborare cu Primaria, Consiliul Local, societatea civila locala, toate actiunile acestea au avut la baza parteneriatul public privat.

Descrierea proiectului

- Scop: valorificarea unei case de valoare de patrimoniu - Comunitatea si generatiile care vin dupa noi - Scrisori, intalniri si dezbateri, intalniri, audiente, grupuri de initiative, intalniri cu batranii satului.
- Cercetari de etnografie in zona. - In adunarile publice din Ianca si satele componente sa popularizam proiectul.
- Folosirea de voluntari la ridicarea casei.
- Final : casa a fost stramutata in curtea Muzeului

Rezultate ale campaniei

Scopul nostru, de la inceput a fost obtinerea casei si atragerea autoritatilor la realizarea acestui proiect, prin antrenarea intregii comunitati. Proiectul a fost cunoscut in comunitate de cel putin doi ani de zile – asa se explica de ce casa nu a fost deteriorata. Consiliul Local si Primaria m-au sprijinit inca de la inceputul derularii proiectului : - de obtinerea casei si in primul rand, discutia primarului, a preotului, a directorului scolii cat si a mea cu omul de afaceri Mitrea Stan a contribuit la clarificarea in primul rand a mostenitorilor, apoi cedarea de catre acesta, prin nepotul lui Andrei Mitrea a casei. - Obstea satului Oprisenesti de la aflarea proiectului propus a privit aceasta cu o mandrie de patriotism local, casa rezistand doi ani de zile, fara ca din ea sa lipseasca ceva. - In adunarile publice, atat primarul cat si consilierul satului, reprezentantii primariei (agenti agricoli si de la financiar ), prezinta proiectul si necesitatea realizarii lui. - Autoritatile publice locale au fost de acord de la inceput, cu acest proiect din urmatoarele motive: aveam un muzeu, aici avem o sectie de etnografie, iar proiectul nu necesita din partea acestora sume financiare prevazute in liste de investitii. Casa descoperita si avizata favorabil de expertii de la cele doua muzee a constituit pentru autoritati motivatia legala de sprijin si colaborare. Consiliul Local , in mare parte intelectuali, au inteles importanta realizarii acestui proiect, ei insisi prin intalnirile periodice cu cetatenii prezentau proiectul In final realizarea proiectului, a fost posibila prin antrenarea unui numar mare de cetateni ai comunitatii nostre, de elevi si tineri studenti, pana la adulti si veterani de razboi. Am putea spune ca, de aici societatea civila : cele doua O.N.G. (Asociatia culturalistorica “Muzeul” si Fundatia “Balasa “) Parohiile din Ianca si Oprisenesti, Comitetele de parinti de la Grup Scolar “Nicolae Oncescu” si scoala Oprisenesti, cat si unele S.A. si S.C. care si-au adus contributia la realizarea celor de mai sus, sunt rodul colaborarii noastre cu acestea. Recunoastem ca daca singura institutia muzeului incerca singura sa realizeze acest proiect nu ar fi reusit nici 25 % sa-l promoveze.

Continuare

Vom definitiva in primavara si vara proiectul cu lucrari de finisare. La inaugurare vom ornamenta incaperile cu obiecte de etnografie specifice zonei si vom initia un moment folcloric : “NUNTA LA TARA “

Alte informatii relevante

Nu au fost cheltuite fonduri de la bugetul local sau cel national. Muzeul Ianca se afla in subordinea Asociatiei cultural-istorice “Muzeul”(vezi CIMEC si Facebook). Realizarea acesteia s-a facut cu fonduri extrabugetare colectate de catre Asociatia cultural-istorica “Muzeul”de la o parte din partenerii sus mentionati.