Gala Premiilor Participării Publice
sigla G3P
 
         Dolores Neagoe (Romanian - American Foundation): Sunt onorată să fac parte din juriul Galei Participării Publice. Fiecare nouă ediţie vine cu exemple frumoase de organizaţii şi oameni de succes ale căror iniţiative ne inspiră şi ne motivează. Felicitări atât organizatorilor cât şi celor nominalizaţi!
         Vintilă Mihăilescu (Școala Națională de Științe Politice și Administrative – SNSPA): Iubesc această Gala pentru că este una dintre puţinele instituţii care aduce numai veşti bune: pretutindeni în România, tot mai mulţi oameni vor şi pot !
         Delia Mihalache (cetățean): Susţin Gala CeRe pentru că e cea mai bună ocazie de a promova iniţiativele civice şi de a-i aplaudă pe oamenii curajoşi şi perseverenţi care nu se resemnează, care lupta zi de zi acolo unde locuiesc, trăiesc sau muncesc şi astfel aduc schimbările pozitive pe care le dorim cu toţii. Susţin Gala CeRe pentru efectul de bulgare de zăpadă pe care îl produce pentru creşterea implicării civice a oamenilor obişnuiţi. Susţin Gala CeRe pentru că face din participarea publică ceva cool şi trendy pe care trebuie neapărat să-l încerci !
         Oana Sandu (reporter Decât o Revistă): Gala a devenit în ultimii ani un etalon al oamenilor și comunităților care demonstrează că lucrurile se pot schimba în mai bine dacă contribuim și, pentru mine, ca jurnalist și cetățean, este un privilegiu să aflu printre primii de acești oameni. Poveștile lor de implicare civică, odată scoase la suprafață, pot da naștere altor povești și, deci, altor schimbări.
         Cătălin Teniță (Zelist): Există o legendă hasidică care spune că lumea, bunăstarea ei şi mai ales integritatea ei morală, se bazează pe un număr mic pe oameni - pe treizeci şi şase de înţelepţi anonimi, oameni normali, cu preocupări normale, poate chiar umili ca averi materiale, însă care fac ca firul acestei lumi să se depene firesc. Oameni care nu se cunosc între ei, ale căror fapte bune nu le cunosc decât cei din jur, ale căror vieţi sunt lipsite de emfază sau falsă strălucire. Ei sunt mai importanţi decât regii şi magnaţii, decât artiştii şi filosofii, decât mai marii bisericilor sau mai marii afacerilor. Cam această e şi miza Galei 3P - să-i găsească pe acei oameni care îşi fac treaba bine, pe acele organizaţii care creează realmente o viaţă mai bună pentru cei din jur, pe acei jurnalişti care vorbesc despre „plicticosul” bine şi nu despre „fascinante” mondenităţi şi sau scandaluri de presă. Şi să nu le schimbe viaţa. Să nu-i facă vedete sau simboluri. Doar inspiraţie pentru ceilalţi. Să îi lase apoi să îşi continue lucrările în acelaşi ritm şi cu aceeaşi dorinţă de a face bine. Şi mai sunt două chestii pentru care îmi place să jurizez la Gala 3P. În primul rând, citind toate proiectele înscrise (în care multe din activităţi sunt doar schiţate, nu supraevaluate ca în alte situaţii) mă umplu de optimism. Chiar vine primăvara şi la mine. Iar în al doilea rând, niciodată nu mă tem că vor există situaţii întâlnite în gale din domeniul comercial, în care cei care nu au câştigat sunt cumva vexaţi, considerând că ar fi meritat mai mult. Pentru că toţi înscrişii la Gala 3P sunt făcuţi din materialul înţelepţilor - ştiu că important e să faci ceva, nu să primeşti o medalie pentru aceasta.
         Valentin Simionov (Romanian Harm Reduction Network) Premiul CeRe a fost una dintre puținele confirmări că ceea ce fac este bine. Nu sunt obișnuit să primesc un feedback pozitiv și puternic în activitatea mea de zi cu zi. Lipsa de reacție din partea publicului, decidenților, ba chiar a colegilor pot slăbi încrederea că ceea ce faci este vizibil sau ca are vreun sens oarecare. Premiul CeRe a venit într-un moment dificil și mi-a redat avântul: eram în picaj și am revenit la ascensiune.
         Marian Ivan - membru fondator OPTAR “Romania trece printr-o perioada foarte ciudată. Politicienii afla cu surprindere despre conditiile mizere din penitenciare. Numărul parlamentarilor scade la fiecare raid al DNA. Cetatenii se bucura la fiecare noua stire ca un politician a fost arestat. Anul trecut am primit premiul ”Ce n-a vazut Bucurestiul!” pentru implicarea în urmarirea ilegalitatilor comise in receptionarea pistelor pentru biciclete din Bucuresti. As fi preferat sa nu fie nevoie sa primesc acest premiu. As fi preferat sa traiesc într-o Romanie Normală, unde politicienii să fie interesați de condițiile din penitenciare, spitale sau școli. Aș fi preferat ca numărul parlamentarilor să scadă pentru că aceasta a fost voința cetățenilor exprimată prin referendum. Și mi-as fi dorit ca politicienii romani să nu fi oferit niciun motiv pentru ca cetatenii sa aiba perceptia ca toti politicienii sunt corupti. Vor mai trece cateva editii ale GP3 pana cand vom trai intr-o Romanie normală.”
         Mihai Dragomir (Asociatia Mioritics) "Cand duci o campanie impotriva unor politicieni cu viziune ingusta ai momente in care energia iti este aproape secatuita, ai impresia ca lumea merge invers si te gandesti uneori ca poate tu esti defect. Castigarea premiului ne-a dat un nou impuls sa mergem mai departe si o confirmare ca lumea normala este aceea in care credem noi. Dupa un an de zile si politicienii au inceput sa vorbeasca pe limba noastra: linia de mocanita Sibiu-Agnita este prioritatea numarul unu la liniile feroviare turistice in noul Master Plan pe Transporturi al Guvernului Romaniei iar o lege care sa clarifice situatia liniilor de mocanita la nivel national este in curs de elaborare."

Despre Gala Premiilor Participarii Publice

  • G3P premiaza cetateni, organizatii sau autoritati publice, care prin actiunile lor reusesc sa determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, in beneficiul comunitatii pe care o reprezinta;
  • G3P este singura competitie din Romania care premiaza eforturi de advocacy si proiecte de consultare publica;
  • G3P are adresabilitate la nivel national.
Sunt premii bazate pe incapatanarea ca se poate face ceva.
- Florin Iaru, gazda editiei G3P 2010
Toate propunerile pe care le-am primit au avut ceva de spus - despre curaj, despre determinare,despre perseverenta, despre mobilizare, despre dedicatie si, mai ales, despre responsabilitate. Toate ne-au aratat ca se poate si ca merita.
- Oana Preda, Director CeRe

VIDEO: discursuri premianți G3P, ediția a VIII-a


MASS MEDIA

 

VIDEO