home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Explorare urbana

modificat luni, 30 iulie 2012

CeRe a ajuns la concluzia ca vom ajunge sa trăim in orasele pe care ni le dorim numai prin participarea activa a locuitorilor. Astfel, am cautat o modalitate de a-i implica in demersurile noastre de a pune pe agenda autoritatilor revitalizarea a doua zone istorice (protejate) din Bucuresti in cadrul proiectului „In cautarea Bucurestiului pierdut”. Aceasta metoda s-a dovedit a fi, printre alte activitati, explorarea urbana, sub forma unui concurs.

Concursul de explorare urbana raspunde mai multor cerinte in efortul de a determina autoritatile publice sa adopte masuri pentru a revitaliza o zona: identifica probleme si chiar solutii in zona explorata, apropie locuitorii de oras, ii sensibilizează vis à vis de dezvoltarea lui ulterioara, creste vizibilitatea eforturilor pentru promovarea solutiilor.

Am organizat concursul de explorare urbana pentru ca ne-am dorit o metoda eficienta in a culege informatii pentru deciziile de patrimoniu si urbanism din oras. El permite gasirea unor solutii reale, legate de realitatile din teren, dar si solutii care sa tina cont de dorintele si nevoile locuitorilor celor doua zone. Informatiile culese din teren au permis formularea unui pachet de masuri care au fost ulterior promovate catre autoritatile publice responsabile.

Organizarea concursului a presupus:

 • elaborarea unui traseu si a indiciilor pentru ghidarea participantilor pe strazi (prin sarcinile din concurs);
 • elaborarea sarcinilor si a punctajelor aferente. Sarcinile (un fel de probe) pot fi variate si pot avea mai multe functii. In cadrul concursul „In cautarea Bucurestiului pierdut” au existat sarcini care sa ajute la descoperirea zonei explorate (identificarea caselor memoriale sau a celor mai vechi case), la identificarea problemelor si solutiilor (gasirea spatiilor publice care necesita imbunatatiri, discutii cu locuitorii zonelor, propunerea de imobile pentru clasare ca monumente istorice, identificarea caselor „verzi”, propuneri de reconversie a caselor parasite), de educare (identificarea stilurilor arhitecturale, identificarea restaurarii corecte fata de „carpeala”, diferentierea intre grafitti bun si grafitti rau), de fotografie (un lung de strada sau fotografii aeriane), de civism (de convins locuitorii sa vina la un eveniment promovand protectia patrimoniului, de elaborat o propunere de „atitudine civica” in remedierea unei situatii).
 • elaborarea unui regulament, publicat o data cu deschiderea inscrierilor in concurs;
 • existenta unor premii;
 • existenta unei metode de jurizare si a unui juriu;
 • elaborarea materialelor ajutatoare in concurs sau achizitia lor: instructiuni si alte materiale pentru indeplinirea sarcinilor, harti ale zonelor de concurs, aparate foto de rezerva si baterii (deoarece multe dintre probe presupuneau folosirea unui aparat de fotografiat), proceduri pentru utilizarea aparatelor foto s.a.
 • achizitionarea premiilor;
 • popularizarea concursului.

Cum s-a desfasurat concursul de explorare urbana?

Concursul de explorare urbana poate lua multe forme, insa la noi s-a desfasurat asa:

In dimineata zilei de concurs, participantii s-au prezentat la punctul de plecare la ora anuntata, impreuna cu un co-echipier, echipati cu un aparat foto. Am oferit informatii despre oras si concurs; am inmanat sarcinile si instructiuni despre cum se indeplinesc aceste sarcini; am oferit informaţii despre jurizare; daca participantii nu aveau aparate foto, le-am pus la dispozitie cate un aparat foto de echipa; am furnizat detalii despre ora terminarii concursului si am punctat cat de important este ca ea sa fie respectata (descalificare pentru cei intarziati) si am anuntat punctul final de intalnire pentru predarea sarcinilor, cat si modalitatea de predare a acestora.

Apoi participantii au plecat pe strazi in zonele delimitate de harti si au incercat sa rezolve cat mai multe dintre sarcini. Au facut fotografii - de case, de strazi, de detalii de fatada, de mobilier urban, de placi memoriale si de nume de arhitecti, de case parasite sau case restaurate, de spatii publice etc. - si au completat foile de sarcini acolo unde li se cerea acest lucru, printre sarcini fiind si aducerea de marturii ale locuitorilor sau propuneri concrete de solutii pentru problemele identificate.

In final, la locul de intalnire dinainte anuntat, participanţii au predat sarcinile. Dupa predarea sarcinilor, in timpul jurizarii, exploratorii au avut ocazia sa stea de vorba cu experti - arhitecti, istorici, urbanisti - despre oras si zonele explorate sau despre monumente istorice si legislatia de urbanism.

La finalul zilei, dupa incheierea jurizarii, a urmat festivitatea de premiere.

Cum ne-a ajutat concursul de explorare urbana?

Concursul de explorare urbana ne-a furnizat cele mai multe si cele mai variate informatii despre problemele si solutiile care ar trebui adoptate pentru revitalizarea a doua zone istorice neglijate din Bucuresti. Desi ulterior am dezbatut cu cetatenii si expertii aceste probleme si solutii, explorarea urbana s-a dovedit a fi cea mai buna metoda de a culege informatii despre situatia reala, de la fata locului. Astfel, am aflat: unde sunt amplasate casele parasite si idei pentru reconversia lor, care sunt acele spatii publice pe care locuitorii le vor imbunatatite si cum, principalele probleme in restaurarea unor imobile de patrimoniu cu care se confrunta locuitorii, cum vor cetatenii sa se dezvolte aceste zone si multe alte probleme, care o data rezolvate, ar imbunatati viata locuitorilor de aici.

Insa cea mai importanta contributie a concursului de explorare urbana a fost ca ne-a oferit argumentul castigator in demersurile noastre pe langa autoritatile publice: masurile de revitalizare pentru zonele protejate din Bucuresti propuse de noi sunt elaborate cu participarea cetatenilor si sustinute de acestia!

Dintre masurile propuse pentru revitalizarea acestor zone istorice:

 • o lege sau prevederi legale speciale pentru zonele protejate;
 • cartarea restului zonelor protejate din oras (in Bucuresti, din 98 de zone protejate sunt inventariate (cartate) doar 15);
 • stabilirea de reguli referitoare la restaurarea imobilelor, elemente de mobilier urban si constructii noi din zonele protejate pentru a conserva atmosfera zonei protejate;
 • oferirea de consultanta si informatii, gratuit, de catre autoritatile publice locale acelor locuitori din zonele protejate care doresc sa-si restaureze sau renoveze imobilele (prin infiintarea unui centru de informare si consultanta in urbanism si protectia patrimoniului);
 • crearea de noi functii pentru imobilele recuperate de autoritatile publice: muzee, centre culturale, centre comunitare, in functie de nevoile locuitorilor;
 • subventionarea, macar partială, sub o forma sau alta, a restaurarii caselor din zonele protejate;
 • marcarea cu panouri a zonelor protejate (obligatie legala deja existenta în Legea 422/2001 pentru protectia patrimoniului);
 • transparentizarea procesului decizional in materie de urbanism, consultarea cetatenilor care locuiesc in zonele care sufera deciziile de urbanism.

In urma trimiterii pachetului de propuneri catre institutiile responsabile de adoptarea acestora, sustinute de aproape 2000 de semnaturi, echipa de proiect a avut o serie de intalniri cu reprezentantii Primariei Muncipiului Bucuresti – Directia Urbanism / Serviciul Proiecte Urbane, Consiliului General al Muncipiului Bucuresti, Comisiei de Cultură din Senat si Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Discutiile s-au axat pe: amendarea legislatiei pentru a introduce noi prevederi legale in ceea ce priveste zonele istorice protejate, marcarea zonelor protejate cu panouri in oraş, infiintarea unui centru de informare pentru cetateni in ceea ce priveste urbanismul si restaurarea.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate