home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat luni, 17 ianuarie 2011

Proiect CeRe
Consiliul la rampa
vezi toate

Introducere

Proiectul Consiliul la rampa a abordat problema lipsei de responsabilitate a administratiei locale, in special a consiliilor locale, fata de interesele cetatenilor.

CeRe, impreuna cu partenerii sai locali - Asociatia Partener pentru Tine, Asociatia pentru Educatie si Cultura pentru Oameni, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Nehoiu, Asociatia pentru Formare si Consiliere si Centrul pentru Dezvoltare Sociala CEDES au dezvoltat si pus in practica o metodologie de monitorizare a activitatii consiliilor locale. Pe langa monitorizarea activitatii consiliilor locale, ne-am straduit sa stimulam si interesul cetatenilor pentru politica locala si pentru administrarea localitatilor lor.

In cadrul proiectului Consiliul la Rampa noi am lucrat in 5 localitati - Merisani, Stefanesti, Catina, Nadlac si Sighisoara. Metodologia folosita poate fi insa preluata de orice organizatie interesata si folosita in orice tip de localitate.

Activitati si rezultate

Pasii pe care i-am urmarit in proiectul nostru au fost urmatorii:

  • am colectat informatii despre activitatea consilierilor locali. Principalele metode pe care le-am folosit au fost - participarea la sedintele consiliilor locale, solicitarea de informatii de interes public - procese verbale ale sedintelor de consiliu, hotarari ale consiliilor locale, program de audiente oferite de consilierii locali, etc.
  • informatiile despre activitatea consilierilor locali au fost prezentate in doua editii ale raportului Consiliul la rampa. Cetatenii din cele 5 localitati au primit astfel informatii despre cine sunt, ce fac si cum discuta si voteaza consilierii lor locali.
  • am promovat sedintele consiliilor locale in asa fel incat cetatenii sa cunoasca ce se afla, luna de luna, pe agenda sedintelor alesilor lor si sa participe la aceste sedinte.
  • am organizat dezbateri publice pe o multime de teme de interes local - salubrizare, protectia mediului, paza si protectie, venitul minim garantat, pasunat, administrarea domeniului public. In cadrul acestor intalniri oamenii au aratat alesilor lor cum vad ei rezolvarea problemelor in discutie.
  • am solicitat unora dintre primarii si consilii locale organizarea de dezbateri publice pe baza legii 52/2003 privind transparenta procesului decizional.

 

In urma demersurilor pe care CeRe si partenerii sai locali le-au facut:

  • cetatenii au primit informatii despre cine sunt, ce fac, ce nu fac si ce ar trebui sa faca consilierii locali;
  • in premiera pentru unele localitati, sedintele consiliilor locale s-au tinut sub ochii cetatenilor;
  • prezenta partenerilor locali si a cetatenilor la sedintele consiliilor locale, precum si recomandarile ce le-au fost adresate pe parcursul proiectului i-a incurajat pe consilierii locali sa fie mai activi, macar la nivelul dezbaterilor - de exemplu, de la sedinte de 20 de minute in care proiectele de hotarari se votau „in bloc" am ajuns la sedinte de 2-3, chiar 4 ore in care punctele de pe agenda se dezbat amanuntit; au existat, in premiera pentru unele localitati, proiecte de hotarare initiate de consilieri locali si nu de primar; tot in premiera pentru unele localitati am avut proiecte de hotarare respinse in consiliul local ca urmare a opiniilor exprimate, etc.
  • in unele localitati, consilierii locali si-au facut rapoarte de activitate numai pentru ca le fusesera solicitate;
  • ca urmare a participarii cetatenilor la sedintele consiliilor locale si la diferite dezbateri organizate, cetatenii au vazut rezolvate probleme punctuale (salubrizare, pasunat, iluminat public, etc).

Din pacate, proiectul a starnit si reactii care ne-au infuriat. Detalii aici si aici.

 

Aici puteti descarca rapoartele de monitorizare a activitatii consilierilor locali.

 

Proiectul Consiliul la rampa a fost finantat prin programul Phare 2006/018-147.01.02/02 Cresterea rolului societatii civile in procesul de integrare a Romaniei. Continutul acestei prezentari nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor prezentului material.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati: cfcu.PHARE@mfinante.ro

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate