home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Proiecte si activitati

modificat joi, 24 iulie 2014

Stiri Activitate | Despre Coalitie | Resurse | MediaContacte

 

Debutul proiectului "112 pentru Fonduri Structurale", la inceputul anului 2009, a insemnat pentru Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale relansarea activitatilor de monitorizare atat a institutiilor responsabile de managementul fondurilor structurale in Romania, cat, mai ales, a gradului in care aceste fonduri sunt accesibile organizatiilor neguvernamentale. Pe scurt, ne-am concentrat pe acele mecanisme care, gresit gandite sau aplicate, impiedicau cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

In 2011, proiectul "112 pentru Fonduri Structurale" se continua cu finantare din partea Open Society Institute si Balkan Trust for Democracy. De acesta data insa ne indreptam atentia catre evaluarea programelor operationale si catre impactul real pe care acesti bani il au asupra societatii romanesti.

Ne-am propus cateva obiective ambitioase pentru 2011:

 • Marirea gradului de interventie al ONGurilor in procesul de luare a deciziei de catre autoritatile centrale in ceea ce priveste programarea si implementarea fondurilor structurale;
 • Cresterea nivelului de constientizare a rolului si impactului social detinut de ONGuri in absorbtia fondurilor structurale;
 • Identificarea unor solutii practice la problemele intampinate de benficiari in accesarea celor 6 programe operationale sectoriale.

Metode principale folosite pentru atingerea obiectivelor:

 • Sistemul de avertizare rapida (EWS) creat in cadrul proiectului 112 pentru fondurile structuale va fi in continuare promovat si utilizat pentru a colecta sesizarile ONGurilor si a le aduce in atentia Autoritatilor de Management.
 • O echipa de 4 experti ce va constitui grupul de lucru/sinteza/reflectie al proiectului va asigura expertiza tehnica necesara propunerilor coalitiei.
 • Pe baza informatiei colectate de la beneficiari si analizand documente relevante (rapoarte de evaluare si audit, documente de programare etc.), Coalitia va alcatui documente de pozitie si va pleda pentru imbunatatiri.
 • Grupuri de lucru permanente. Au fost reunite trei grupuri care lucreaza cu Autoritatea de Management din cadrul POSDRU, existand deja o serie de intalniri care s-au dovedit a fi extrem de utile. Coalitia va continua sa lucreze cu aceleasi trei grupuri pentru POSDRU, iar pentru fiecare din celelalte programe operationale se vor constitui grupuri noi formate din reprezentanti ai ONGurilor de marca din zonele de actiune ale programelor respective.
 • Pentru a putea invata din experienta unei alte tari, se vor organiza vizite de studiu la care vor participa doi membri ai Coalitiei cu scopul de a asimila bune practici care sa faciliteze accesul ONGurilor la fondurile europene.
 • Se va desfasura o campanie de constientizare in randul beneficiarilor guvernamentali asupra sectorului ONGistic ca actor relevant pe scena dezvoltarii nationale, precum si posibilitatea acestuia de a-si aduce o contributie cu atat mai mare in conditiile unei imbunatatiri a accesului la fondurile structurale.

In perioada 2009-2010, proiectul "112 pentru Fonduri Structurale" a avut urmatoarele obiective:

 • Evaluarea transparentei institutiilor responsabile cu implementarea programelor finantate prin instrumentele structurale, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit si a accesului ONG-urilor la aceste programe la 2 ani si jumatate de la integrare. Evaluarea a vizat PO DCA (Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative), POS DRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), POS Mediu (Programul Operational Sectorial Mediu), POR (Programul Operational Regional), PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala) si POP (Programul operational Pescuit) si a inclus Autoritatile de Management si 32 dintre Organismele Intermediare.
 • Construirea unui sistem de avertizare care sa permita colectarea dificultatilor intalnite de ONG-uri si alti beneficiari in fazele de aplicare, evaluare, contractare si implementare a proiectelor finantate din fonduri structurale si din celelalte doua programe, FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) si FEP (Fondul European pentru Pescuit).
 • Intarirea capacitatii de actiune colectiva a ONG-urilor in ceea ce priveste implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale.

Printre cele mai importante rezultate din parioada 2009 – 2010:

 • Am organizat problemele semnalate de beneficiari pe categorii si am identificat masuri necesare pentru rezolvarea lor. Cititi aici.
 • Am trimis o scrisoare deschisa premierului si ministrilor de resort, semnata de mai bine de 120 de organizatii neguvernamentale si sindicate, in care am cerut luarea de masuri urgente de deblocare a situatiei de la POS DRU.
 • Am organizat intalniri si evenimente la care au participat persoane cu putere de decizie in institutiile publice cu rol in accesarea FS. Ex. : Masa rotunda ’Accesarea FSE - piedici si solutii’. Cititi mai multe aici.
 • Am prezentat sesizarile beneficiarilor si masurile pe care le-am solicitat si in intalnirea directa cu Premierul Emil Boc din 8 aprilie a.c. Mai multe aici.
 • AM POS DRU a fost de acord cu organizarea unei intalniri regulate in care discutam sesizarile pe care ni le trimiteti. In plus, organizam impreuna cu AM POS DRU patru grupuri de lucru pe urmatoarele teme: selectie si contractare, implementare - financiar, implementare - tehnic, programare. Va vom prezenta aici toate minutele acestor grupuri de lucru.

"112 pentru Fonduri Structurale" este un proiect initiat de Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, prin intermediul Centrului de Resurse pentru participare publica (CeRe).

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate