home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Despre Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale

modificat marţi, 03 martie 2015

Stiri Activitate | Despre Coalitie | Resurse | MediaContacte

Membri

Din Coalitie fac parte urmatoarele organizatii

 1. ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
 2. Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
 3. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţesti din România
 4. Asociaţia Alma-Ro
 5. Asociaţia Alternative Sociale Iaşi
 6. Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural
 7. Asociația Four Change
 8. Asociaţia Mereu pentru Europa
 9. Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni
 10. Asociația pentru Dezvoltarea Organizației – SAH ROM (ADO SAH ROM)
 11. Asociaţia Pro Democraţia
 12. Asociaţia Reper21
 13. Asociatia Romano ButiQ
 14. Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
 15. Centrul de Analiză şi Inovare Economico-Socială
 16. Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale
 17. Centrul de Resurse pentru participare publică
 18. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 19. Centrul Român de Politici Europene
 20. Fundaţia Alături de Voi România
 21. Fundaţia Alpha Transilvană
 22. Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor
 23. Fundaţia Estuar
 24. Fundaţia Motivation Romania
 25. Fundaţia PACT
 26. Fundaţia pentru o Societate Deschisă
 27. Fundația pentru Tineri și Femei
 28. Fundaţia Secretariatul Romilor
 29. Fundaţia Terra Mileniul III
 30. Fundația Tineri pentru Tineri
 31. Institutul pentru Politici Publice
 32. Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România
 33. Roma Education Fund Romania
 34. Salvaţi Copiii România
 35. World Vision Romania

Istoric

Scurt istoric al Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale

Incepand din ianuarie 2006, Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale militeaza pentru luarea in considerare a cerintelor organizatiilor neguvernamentale in procesele de planificare, implementare si evaluare a programelor si proiectelor derulate din fonduri europene.

Viziune: Un parteneriat real si orientat pe rezultate intre institutiile statului implicate in procesul de absorbtie a fondurilor structurale si entitatile care acceseaza aceste fonduri, dar si pe fluidizarea proceselor de contractare si implementare a proiectelor aferente.

Prioritate: Orientarea spre beneficiar a sistemului de administrare a instrumentelor structurale in Romania, recunoscandu-i acestuia rolul esential in procesul de absorbtie a fondurilor alocate. Vrem sa facem inteles faptul ca entitatile care acceseaza fondurile sunt actorii principali ai procesului, restul institutiilor implicate fiind practic facilitatori, a caror existenta depinde de primii.

Inceputurile Coalitiei: Coalitia si-a inceput activitatea printr-o scrisoare deschisa catre ministerele de resort prin care explica importanta implicarii ONGurilor in procesul de administrare a programelor derulate din fonduri structurale.

Dupa o prima etapa de intalniri cu diferite ministere, Coalitia a lansat un raport privind deschiderea autoritatilor implicate in gestionarea fondurilor structurale fata de ONGuri. Plecand de la modelul Comisiei Europene, Coalitia a acordat stegulete rosii, galbene si verzi fiecarui minister. Ulterior, colaborarea intre Coalitie si cele mai relevante ministere a continuat in cadrul unor grupuri de lucru mici. Evident, experientele de lucru au variat de la un minister la altul.

De exemplu, Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei s-a dovedit a fi foarte deschis si receptiv la recomandarile ONGurilor privind Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Mare parte a recomandarilor organizatiilor au fost incluse in documentul final, iar altele au fost incluse in Documentul Cadru de Implementare.
In acelasi timp, Ministerul Administratiei, Internelor si Reformei Administrative (cum se numea in 2006) a fost mai putin dispus sa colaboreze cu organizatiile. Doar o mica parte din recomandarile ONGurilor au fost incluse in Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Organizatiilor li s-a promis ca alte cateva recomandari vor fi incluse in Documentul Cadru de Implementare, lucru care s-a intamplat.
Cu toate acestea, la acel moment, cel mai putin receptiv s-a dovedit a fi Ministerul Finantelor.


Evolutie

Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale a relansat in 2009 activitatile de monitorizare a institutiilor responsabile de implementarea programelor finantate prin instrumentele structurale, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit si a accesului ONG-urilor la aceste programe. In urma cercetarii, s-a confirmat faptul ca ONG-urile nu sunt valorificate, ca nu au fost considerate o resursa importanta si ca experienta pe care organizatiile neguvernamentale o au in redactarea proiectelor si in atragerea finantarilor externe a fost ignorata, desi statisticile arata ca organizatiile neguvernamentale au absorbit 98% din totalul fondurilor de pre-aderare. De asemenea, au fost surprinse o serie de probleme importante aparute in procesul de implementare a Programelor Operationale, probleme pe larg exemplificate in raportul „112 pentru Fonduri Structurale", lansat in decembrie 2009.

Pentru a veni in sprijinul celor implicati in accesarea finantarilor europene - atat a institutiilor responsabile cat si a beneficiarilor, Coalitia a dezvoltat un Sistem de Avertizare Rapida (Early Warning System). Prin intermediul acestui serviciu, sunt colectate sesizari cu privire la dificultatile intalnite de ONG-uri si alti beneficiari in fazele de aplicare si evaluare, contractare si implementare a proiectelor finantate din fondurile post-aderare. Toate neregulile primite de la beneficiari prin intermediul Sistemului de Avertizare Rapida sunt cuprinse in rapoarte si trimise catre Autoritatile de Management si Organismele Intermediare vizate. Prin acest sistem dorim sa punem la dispozitia administratiei o imagine a problemelor asa cum sunt vazute acestea de beneficiari.

Din punct de vedere al Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale si al sustinatorilor sai, este esentiala asumarea activa de catre toti actorii institutionali implicati in proces a unei atitudini orientate spre sprijinirea promotorilor si implementatorilor de proiecte. Inlaturarea blocajelor procedurale la nivel national este esentiala pentru fluidizarea sistemului. In conditiile in care situatia prezenta se va perpetua, beneficiarii de fonduri atrase prin accesarea instrumentelor structurale, se vor confrunta cu probleme din ce in ce mai serioase, iar proiectele aflate in derulare vor intra in blocaj.

Daca doriti sa stiti care sunt reprezentantii ONG-urilor in comitetele de monitorizare pentru fondurile structurale, puteti vedea lista aici.

Finantatorii proiectelor Coalitiei

 • World Learning for International Development, programul Romania Civil Society Strengthening (WL/RCSS)
 • Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European
 • Open Society Institute, prin Local Government Initiative
 • Balkan Trust for Democracy.


Accesul organizatiilor in Coalitie

Orice organizatie neguvernamentala, beneficiara sau nu a unor proiecte cu finantare din Fonduri Structurale, poate solicita inscrierea in Coalitie printr-un simplu email la adresa flavia@ce-re.ro.

In email, va rugam sa faceti o scurta prezentare a organizatiei si sa ne spuneti care sunt motivele pentru care doriti sa va alaturati membrilor Coalitiei.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate