home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

CeRe Newsletter, octombrie 2013

modificat luni, 07 octombrie 2013

 

 

Am asisat în prima jumătate a lui septembrie 2013 la un fenomen la care puteam doar spera în anul 2006 când a luat naștere Centrul de Resurse pentru participare publică. S-a ieșit în stradă masiv pentru a amenda lipsa de transparență decizională; pentru a sancționa politicieni care nu numai că nu permit accesul factorilor interesați la luarea deciziilor, dar îl și împiedică; pentru a-și exercita dreptul lor la protest împotriva unei legi pe care nu o vor a fi adoptată.

CeRe este și acum alături de toți cei care aleg să nu rămână indiferenți în fața a ceea ce li se pare a fi un abuz al autorităților și al clasei politice în general, așa cum este alături dintotdeauna de organizații și grupuri de cetățeni care se implică activ în schimbare deciziilor publice. Vom continua să sprijinim și să punem la dispoziție resurse și informații celor care au nevoie de ele pentru a-și recăpăta dreptul de a fi parte din procesul decizional.

 

Revendică-ți strada, orașul, județul, țara! Strigă tare ce te doare!

 

 
 

Problema secării lacului din Parcul Circului, în continuare pe agenda cetățenilor

Cetățenii din grupul de inițiativă „Lacul Tei” solicită autorităților măsuri pe termen lung pentru conservarea lacului din Parcul Circului. În urma protestului organizat de cetățeni pe 28 iulie 2013, autoritățile au acționat prin soluții temporare pentru prevenirea secării lacului, însă reprezentanții ALPAB nu le-au comunicat încă oamenilor cum se va rezolva definitiv problema conservării lacului. Citește mai multe aici.

Când cetățenia este despre „a face” - cine este domnul Militaru?

Domnul Militaru a văzut un afiș pe un stâlp despre activitățile grupului „Inițiativa Favorit”. S-a întâlnit apoi cu cetățenii acestui grup. Timp de 4 luni a învățat de la aceștia despre ce presupune organizarea comunitară și a urmărit în detaliu povestea de succes a grupului – după 3 ani de lupte cu Primăria sectorului 6, locuitorii din Drumul Taberei conving primăria să le transforme vechiul cinematograf Favorit într-un centru cultural pentru comunitate. Povestea cetățenească a domnului Militaru începe aici.

În presă, despre programul de organizare comunitară și efortul CeRe de a coagula cetățenii din cartierele bucureștene: link

 

 
 

Advocacy pentru reforma pensiilor si protecția mediului

CeRe va dezvolta începând cu această toamnă două proiecte finanțate în cadrul programului de Cooperare Elvețiano Român. Prin proiectul „Comunităţi active pentru mediu", alături de partenerul de proiect Fundația Pentru Politici Durabile Ecopolis, se va dezvolta capacitatea organizaţiilor neguvernamentale de mediu care activează la nivel local de a derula campanii de advocacy cu implicarea activă a membrilor comunităţii în procesul decizional. Citește mai multe aici. Cel de-al doilea proiect , „Reforma Pensiilor – de la experți la public” va fi dezvoltat în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE). Obiectivul general al proiectului este implicarea actorilor sociali (experţi, reprezentanţi ai administraţiei, politicieni, mediu de afaceri, cetăţeni şi organizaţii ale societăţii civile) într-un proces deliberativ de elaborare a unei propuneri de politică publică privind reforma sistemului de pensii în România. Citește mai multe aici.

UNICEF finanțează CeRe pentru elaborarea “Raportul asupra mecanismelor de finanțare 2007-2013”

În plin proces de elaborare a documentelor strategice ale României pentru perioada 2014-2020, Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale demarează o analiză a funcționalității mecanismelor de finanțare utilizate în cheltuirea banilor europeni în perioada actuală. Analiza va avea la bază o serie de consultări locale cu stakeholderi publici și privați, iar concluziile vor fi însoțite de recomandări practice pentru instituțiile responsabile de gestionarea procesului de programare 2014 -2020. Citește mai multe aici.

 

 
 

Cei 5 interni romani (Laura Stefanut, Iustina Neagu, Oana Botezan, Lia Gaudi si Elena Carbunaru) au ajuns in Statele Unite ale Americii. Vizita lor se desfasoara in cadrul programului de schimb “Building Grassroots Democracry in Minority Communities” (2012-2014), finanţat de US State Departement, in perioada octombrie-noiembrie 2013. Vă invităm să citiți și despre două exemple de proiecte de succes născute ca urmare a experienței americane: Youth Voice România și Clubul Mamelor din Ferentari. Citește mai multe link: http://www.ce-re.ro/new/ultima-serie-de-interni-

 

 
 

“PAȘi” este o colecție de povești, marca CeRe, despre advocacy (40%) și oameni (60%). Poveștile s-au petrecut în cadrul programului PAS (Serviciul Permanent de Asistență in Advocacy link http://www.ce-re.ro/pas), prin care CeRe stă alături de oameni curajoși și sprijină eforturile lor de a schimba sau influența decizii publice, spre binele comunităților din care fac parte. O puteți citi aici.

 

 
 

Ministerul Finanțelor Publice a răspuns afirmativ solicitării de dezbatere publică transmise de Funky Citizens pe marginea propunerii de rectificare bugetară. Citește mai multe aici.

Ne place aplicația „Fii un erou urban!”, lansată de Urban Hero. Este o este o aplicație care ajută utilizatorii să raporteze probleme din mediul urban, începând de la gunoi depozitat in locuri necorespunzătoare, gropi in asfalt, si pana la câini vagabonzi, acte de vandalism. Citește mai multe aici.

 

 
 

Florina Presadă, despre protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Citește mai multe aici.

 

 
 

„Ce aș schimba dacă aș avea o baghetă magică” - Colega Flavia Preda (Manager de Proiecte la CeRe, se ocupă de Coaliția ONG-uri pentru Fonduri Structurale și coordonează programul de fundraising)

„Ce-ar fi dacă aș trăi într-o țară în care ar exista o cultură a evaluării? Parcă și văd cum s-ar scrie aproape singure diversele strategii locale, naționale, verticale, orizontale, rotunde sau pătrate. Oamenii n-ar face analizele de nevoi doar pentru că e un capitol pe care nu îl pot lăsa necompletat deși ei știu deja care sunt obiectivele sau prioritățile de finanțare. Și cât de ciudat ar fi să văd că la finalul unui proiect strategic (ce-o mai fi însemnând și asta) se face o evaluare cantitativă și calitativă și pe ea se dezbat acțiuni viitoare. Parca mă și văd solicitând în diversele comisii și comitete în care am intrat (uneori voit, alteori forțat) să nu mai fie finanțate proiecte de milioane de euro fără o evaluare profesionistă și publică la final.

Și dacă nu s-ar mai confunda evaluarea cu auditul... ar fi așa de bine! "

 

 
RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate