home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat vineri, 07 octombrie 2011

Proiect CeRe
CeRe Altfel!
vezi toate

Ce si-a propus proiectul
Sa dezvolte capacitatea CeRe de a promova si oferi asistenta pentru folosirea a doua metode de participare publica inovatoare pentru Romania: Juriul cetatenesc si Photovoice.

Problema abordata
Ca sa vorbim de participare publica, exista 4 premise care trebuie indeplinite: cetateni cu spirit civic, cadru legislativ favorabil, vointa politica, bun management al proceselor participative. In Romania, in afara de un cadru legislativ favorabil (dar inca perfectibil), la celelalte capitole stam prost. 

Spiritul civic este slab dezvoltat. Cadrul legislativ este favorabil participarii, dar diferenta dintre discurs si practica institutiilor este majora. Legat de managementul proceselor de participare, studiul CeRe arata deficiente care fac ca intentiile bune sa sfarseasca cu frustrarea cetatenilor si a autoritatilor.

In acest context CeRe Altfel propune doua metode de participare publica inovatoare pentru Romania.

 

Photovoice-ul este o metoda prin care publicul implicat in procesul de consultare foloseste aparatul de fotografiat pentru a surprinde imagini care sa ilustreze problema supusa dezbaterii. Fiecare fotografie este insotita de o poveste, care ii da sensul pe care autorul l-a vazut in ea. Photovoice-ul poate fi folosit cu grupuri pentru carora nu este la indemana sa se exprime in public, in scris, sa sustina argumente in intalniri publice - cu abilitati de prezentare si de comunicare reduse sau cu un nivel de educatie redus sau cu un acces redus la tehnologiile moderne - sau care au nevoie de confidentialitate, cum ar fi persoanele cu dizabilitati, persoanele afectate de HIV/SIDA, copiii si oamenii ai strazii, romii, victimele violentei domestice sau ale traficului, delicventii juvenili, someri de lunga durata etc.. Photovoice-ul are un impact puternic asupra publicului si factorilor interesati prin combinarea imaginii cu mesajul scris.

Juriul cetatenesc, asemanator proceselor cu jurati din tarile care folosesc acest sistem, reprezinta un grup de cetateni care devin „jurati" in procesul decizional cu privire la o problema publica. Dupa ce audiaza martori (parti interesate), pune intrebari si delibereaza, Juriul propune administratiei un "verdict" cu privire la modul in care problema respectiva trebuie rezolvata. Un asemenea proces umanizeaza ideea de participare si valorizeaza cetateanul. Juriul cetatenesc reprezinta o solutie pentru problemele delicate care au nevoie nu de o solutie de expert, ci de o solutie care fara suportul cetatenilor nu este decat o hartie prafuita intr-un sertar. De exemplu rezolvarea problemei cainilor vagabonzi.

Proiectul pe scurt
CeRe a lucrat cu doi parteneri din Marea Britanie pentru a se instrui cu privire la cele doua metode: despre juriul cetatenesc am invatat de la Office for Public Management, despre photovoice am invatat de la PhotoVoice. 

In Romania, CeRe si-a ales doi parteneri cu care sa aplice metodele: 

Primaria Municipiului Medias a fost gazda primului juriu cetatenesc din Romania in perioada 17-20 iunie 2009. Tema: cum sa punem in valoare centrul istoric al orasului? Raportul dezbaterilor se afla in josul paginii. 

Asociatia de Servicii Sociale SCUT din Brasov a organizat alaturi de CeRe un proces photovoice cu participarea beneficiarilor sai - persoane diagnosticate cu schizofrenie. Cele 29 de ateliere au avut loc pe durata mai multor luni, intre martie si august 2009. Photovoice-ul a aratat care sunt problemele cu care acestia se confrunta si ce si-ar dori din partea comunitatii sau factorilor de decizie ca sprijin. 

La sfarsitul proiectului, CeRe a organizat un eveniment de prezentare a rezultatelor in Bucuresti.

 

Rezultatele proiectului

  1. Photovoice si juriul cetatenesc sunt introduse ca metode de advocacy si consultare intre metodele de participare publica din Romania 
  2. Echipa CeRe este instruita si are experienta in organizarea de jurii cetatenesti si photovoice, intr-un format adaptat pentru Romania. CeRe are capacitatea de a furniza asistenta pentru alte procese si de a instrui in aplicarea metodei, dispunand de un manual propriu. 
  3. Alaturi de ea, echipele de la Primaria Municipiului Medias si de la Asociatia de Servicii Sociale SCUT au organizat primul juriu cetatenesc din Romania, respectiv un proces de photovoice. 
  4. Cele doua metode au fost mediatizate in Romania. CeRe dispune de materiale de prezentare si de filmulete documentare cu experienta romaneasca.

 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la e-mail: cere@ce-re.ro, persoana de contact: Sinziana Dobre.

In cadrul acestui proiect s-au realizat urmatoarele: brosura Photovoice, brosura juriu cetatenesc, doua manuale pe cele doua metode, doua filmulete, cate unul pentru fiecare metoda.

Documente disponibilie:

  • Material de prezentare a metodei photovoice
  • Material de prezentare a metodei juriului cetatenesc
  • Raportul Juriului Cetatenesc din Medias
  • Galeria photovoice SCUT. O galerie photovoice realizata in cadrul altui proeict realizat de CeRe in parteneriat cu Asociatia Partener pentru Tine se gaseste aici.


Proiectul „CeRe Altfel!" a fost finantat prin programul Phare 2006/018-147.01.02/02 Cresterea rolului societatii civile in procesul de integrare a Romaniei. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor prezentului material. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati cfcu.PHARE@mfinante.ro

 

 

Galerie

Atelier PhotoVoice - Londra Atelier PhotoVoice - Londra Training PhotoVoice Training PhotoVoice Training PhotoVoice Training PhotoVoice
Vizita de studiu Londra - Zoom In Vizita de studiu Londra - Zoom In
RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate