home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Casigatorii editiei a doua a G3P

modificat luni, 27 septembrie 2010

Despre toate proiectele castigatoare la Gala Premiilor Participarii Publice - G3P 2010 - puteti citi in catalogul Randul din fata

Scurte rezumate insotite de desenul-premiu:

Partida Romilor, Sucursala Braila pentru proiectul "Luati-ne gunoiul! Dati-ne un parc!" - Premiul pentru (Re)Generarea spatiului public, Jos Palaria!

partida romilor

 

Un copilas se legana pe un maldar de gunoaie. Drept care Asociatia Partida Romilor - Sucursala Braila a decis sa normalizeze situatia: leaganul ramane, gunoiul trebuie inlocuit cu un parc de joaca. Parteneriate media, semnaturi ale cetatenilor pentru a le sustine cauza si un eveniment care a adunat administratia publica locala si cetatenii direct afectati.

 

Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa pentru proiectul "Velorutia" - Premiul Tineret in actiune, Da-i bice!

Geo bate saua

 

Biciclisti din tot Bucurestiul, partipati! Public, evident! Participarea publica poate avea multe forme si poate fi manifestata in multe feluri, insa cand o faci pedaland, prin mijlocul orasului, alaturi de membri ai administratiei publice, pentru a demonstra tocmai administratiei publice ca mijlocul de locomotie scuza scopul de a investi in infrastructura special destinata biciclistilor, parca toate isi au rost.

 

Asociatia locatarilor din blocul B23 bis, Ziarul Ring si Locatarii blocurilor din jurul Parcului Emil Garleanu pentru proiectele "Cruciada copacilor" si "Salvarea parcului Emil Garleanu" - Premiul De treci parcul de betoane...

De treci parcul de betoaneLocatarii din blocul B3bis din bulevardul Nicolae Grigorescu s-au aliat cu Ziarul Ring pentru a salva 221 de copaci din cartierul Titan. Ziarul Ring a luptat cum stie mai bine: in cuvinte. Locuitorii, insufletiti si plini de speranta au trecut mai apoi la masuri directe, au adoptat fiecare copac amenintat cu defrisarea si au format un lant uman in jurul copacilor. Au facut asta si vor face mult mai multe, daca va fi cazul. Nu este o amenintare, este participare publica generata de lipsa de transparenta si de incalcarea legilor. 

 

betUna dintre axiomele tipice pentru noi este aceea ca romanii se ataseaza locului. Indiferent ca este unul urban sau rural, ca este un spatiu construit sau codrul verde, romanului se pare ca ii este drag locul in care traieste. Dar cand acest loc este unul dintre putinele spatii verzi dintr-un oras construit fara consideratie pentru mediu, iar cetatenii sunt mai mult decat atasati de acel loc, ci determinati sa lupte pentru el, avem de-a face cu salvarea parcului Emil Garleanu. Locuitorii limitrofi parcului, sprijiniti de organizatia Eco Civica, s-au specializat in documente specifice avizarii unor constructii, in instante, in practici ale administratiei publice nu tocmai conforme cu legalitatea, totul pentru a salva oaza de spatiu verde dintre blocurile de ciment, loc de trecute si viitoare amintiri.

Asociatia Bucuresti pentru proiectul "Salvati Cismigiul" - Premiul Cetateanul fata cu reactiunea

cismigiuCand Cismigiul devine prea complicat, speculatorul imobiliar face ce stie mai bine: ajuta cetateanul, ghidandu-l in parc, cu ajutorul a patru cladiri ce nu respecta intocmai regimul de constructie din zona. si daca cetateanul refuza politicos, printr-o ampla campanie de lobby, cele patru cladiri, speculatorul insista sa vina in sprijinul cetateanului si reface proiectul: mai la stanga si mai putin amplu. Asociatia Bucuresti, alaturi de alte 34 de organizatii, a informat publicul cu privire la planurile investitorului si a reusit sa stranga o masa critica de cetateni care se simt destul de bine orientati si fara aceste turnuri. Orientarea este o chestiune intima, pe cand abuzul una ilegala.

Mihaela Mihalache - Centrul Liesti pentru proiectul "Acces la servicii pentru copiii cu dizabilitati" - Premiul Pana in panzele albe

liesti"Am avut norocul sa am doi copii cu dizabilitati severe" - absurda alaturare de cuvinte, insa una cat se poate de fireasca in contextul unui exercitiu particiativ in spirijinul si directul folos al comunitatii. Mama care a inteles dizabilitatile fiilor ei ca fiind sansa de a fi de ajutor pentru parinti cu o situatie similara si pretext pentru perseverenta si gingasa incapatanare. O campanie de advocacy manata de astfel de rationamente si emotii, campanie care a convertit o dizabilitate in "noroc" si intr-un rezultat direct - centrul de zi destinat acestor persoane, transforma mama in erou si comunitatea per ansamblu, in beneficiar.

Asociatia Salveaza Vieti pentru proiectul "Ordinul mortii nu poate salva vieti" - Premiul Salveaza vieti ucide birocratia;

salveaza vietiDecenta actului medical incepe in camera de garda si sfarseste in proiecte de lege. Cand exista o disfunctionalitate de viziune de la un capat la celalalt, e loc de revolta. si cum revolta nu produce efecte decat in contexte organizate, organizatia Salveaza Vieti a demarat o campanie de instituire a demnitatii potentialilor si actualilor pacienti, precum si de solicitare a unei legaturi directe intre plata unor taxe si serviciile pe care aceste taxe trebuie sa le asigure. Mai mult decat protectie sociala, discutam despre capitalism si legatura directa dintre plata unor servicii si efectuarea lor in conditii optime si nediscriminatorii.

Asociatia Agent Green pentru proiectul "Revolutia ONG - Stop DN66A" - Premiul Pe aici nu se trece!

AgentCand glasul naturii este imperceptibil, lasam metafizica de-o parte si ne apucam sa glasuim noi in locul ei. Asociatia Agent Green, de-aici si pana in Scotia, a strans o gasca de oameni cu vrere si putinta de a salva peisajul din muntii Retezat - Godeanu - Tarcu - Vilcan pe care se doreste suprapus un alt peisaj, un pic mai antropizat si cu ceva lipsa de consideratie pentru vietuitoarele din zona. Au facut toate cele ce trebuiau facute: campanie in strada, in padure, in ziare, la televizor. Iar de cand cu aceasta campanie, nu s-a mai inaintat cu asfaltul in padure.

 

Primaria Municipiului Iasi pentru proiectul "Planul Integrat de Dezvoltare Urbana" - Premiul Ca la carte

iasiUn plan integrat de dezvoltare urbana este o strategie ampla, de durata, care descrie principalele directii de dezvoltare. Iar dezvoltarea unui oras se face coerent si simetric, deci la toate nivelurile. Astfel ca trebuie intrebat si mediul academic, si mediul administrativ si cetateanul. Dezvoltarea fara vrerea si stiinta acestor factori este o forma post-modernista de dictatura asa-zis luminata. insa Primaria Iasi si-a inteles cu modestie mandatul de administrator de oras si a documentat, conform cu normele de participare publica, directia de dezvoltare a orasului. Iar daca orasul se va dezvolta conform cu cele dorite de cetateni, avem de-a face cu un oras fericit. Iar un oras fericit nu poate avea decat cetateni fericiti, deci administratie, asa cum o cere teoria, in slujba cetateanului.

Asociatia SOS Infertilitatea pentru proiectul "Infertilitatea este o boala" - Premiul Somnul statului nu naste nimic!

infertilitateaNoi, in anul 2000, cand nu vom mai fi copii. si nu mai suntem si nici nu mai sunt foarte multi altii. Sporul natural in Romania este in scadere. Iar sporul natural este una dintre cauzele pentru care forta de munca scade, deci greu de alimentat statul cu taxe. Cinic. insa daca argumentele emotionale si umane nu functioneaza, apelam la cinism. Infertilitatea este o boala, iar tratamentul trebuie subventionat de stat in conditiile in care exista asigurari de sanatate obligatorii incheiate cu statul. Nu pare sa fie nici acesta un argument. Deci, cine va plati peste 20 de ani pentru pensiile actualilor guvernanti? Asociatia SOS infertilitatea a implicat in proiect administratie nationala, internationala si organizatii internationale. Poate asa sa convingem de necesitatea interventiei statului in acest domeniu.

Grupul de cetateni care a protestat impotriva modalitatii de impozitare a contractelor de drepturi de autor - Premiul special pentru proiectul "Luati-ne banii frumos!"

FlashInainte de 25 august (termenul limita pentru plata taxelor si depunerea declaratiilor), Hotnews si altii au scris extensiv despre subiect, prevazand haosul ce avea sa se produca. Pe 25 august, multi s-au infuriat. Unii s-au infuriat apoi s-au asezat la cozi, iar altii s-au infuriat si au hotarat ca nu vor accepta asa ceva: „Ba, statule, hai sictir! Eu am treaba, daca ai nevoie de bani, am lasat niste plicuri pe frigider, te astept cu drag sa-i incasezi!" - a spus Cristi Ghinea, primul pe care l-am vazut ca s-a enervat, acelasi care a facut un indemn la greva fiscala. Deci, asa a inceput: cu doua articole, unul aparut pe Hotnews, altul in Romania Libera, in care platitorii de taxe erau invitati sa zica hai sictir! si sa intre in greva fiscala. Au urmat Simona Tache, Vlad Mixich, Societatea Academica din Romania si multi altii. Au scris, au protestat si au cerut respect pentru platitorii de taxe, coerenta si eficienta din partea Guvernului. A urmat o petitie on-line care in 24 de ore a strans 2400 semnaturi si care pe 20 septembrie numara 5318 semnatari. A urmat un Flashmob al ziaristilor (si nu numai). Intr-un final, Guvernul a gasit o solutie prin care imbunatateste semnificativ situatia, prevazand posibilitatea ca taxele datorate sa fie retinute si platite de angajator/cesionar.

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate