home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Campanii in desfasurare

modificat marţi, 26 mai 2015

Acțiuni și campanii sprijinite în cadrul Programului de Asistență în Advocacy - PAS

Oprirea construcțiilor ilegale din Aleea Lungulețu

Grupul civic "Luptăm pentru Aleea Lungulețu"
București, Sector 2

Un grup de cetățeni din zona Piaţa Iancului, Aleea Lunguleţu, Sector 2 reclamă construcția nedorită a unei clădiri de 8 etaje în imediata lor vecinătate. Clădirea cu autorizaţia de construcţie nr. 1049/52D se va face într-un spatiu mic, aglomerat și în vecinatatea unor blocuri cu o structura de rezistență precară, la distanțe foarte mici de construcțiile existente ( 3-4 m), oamenii nefiind consultați.

Grupul cere Primăriei Sector 2, Inspectoratului de Stat în Construcții și celorlate instituții responsabile să retragă autorizația de construcție și să oprească această construcția acestei clădiri nedorită. CeRe îi sprijină prin programul PAS să solicite autorităților publice responsabile rezolvarea situației. 

Victorie! Grupul de cetățeni a pus la treabă instituțiile publice responsabile pentru construcțiile neoportune și de cele mai multe ori ilegale din Sectorul 2. S-au mobilizat atât de bine încât într-o singură lună au reușit să determine Primăria Sectorului 2 să își recunoască greșeala și să suspende autorizația de construire pentru clădirea ilegală de 8 etaje. Advocacy blitzkrieg!

 

Luptă pentru strada ta

Grupul civic Luptă pentru strada ta
București, Sector 2      

Aprilie, 2014: Într-o dimineaţă, un părculeţ de pe Aleea Luncșoara 2 B (Sector 2) şi parcarea alăturată (aproximativ 30 de locuri) sunt distruse. Locatarii nu au înţeles ce se întâmplă, pentru că nimeni nu i-a informat. Cu puţin timp înainte, leagănele din părculeţ fuseseră înlocuite cu unele noi, cei careaveau locuri de parcare în spaţiul alăturat tocmai plătiseră pentru încă un an. A venit poliţia şi a cerut oamenilor să îşi mute maşinile de acolo.  

Încep lucrările la fundația unui bloc de 10 etaje. Distanţă faţă de celelalte blocuri este foarte mică. Şantierul nu este îngrădit, groapă imensă afundaţiei pune copiii în pericol, nu există un panou cu informaţii legate de beneficiar, autorizaţie etc.  

Apare Lupta Pentru Stradă Ta, un grup de cetățeni care îşi propune să arate ce se întâmplă şi să sprijine oamenii din zona în efortul de a opri lucrările la noul bloc. Cetățenii reușesc să determine autoritățile locale ale sectorului 2 să oprească construirea ilegală a clădirii determinând Inspectoratul de Stat în Construcții să verifice situația, iar după derularea investigațiilor, Inspectoratul declară atât autorizația de construire, cât și certificatul de urbanism ilegale. La solicitarea cetățenilor, Prefectul Bucureștiului a cerut chemarea în judecată și suspendarea executării construcției.

 

Ieșenii sădesc spirit civic

Iașul iubește teii
Iași


Iașul iubește teii este un grup de initiativă civică din Iaşi, creat spontan în februarie 2013. Mobilizarea cetățenilor a plecat de la decizia Primăriei Municipiului Iași de a tăia teii de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Grupul consideră acțiunea autorităților locale abuzivă, iar acum luptă pentru ca situația să fie remediată, iar „generaţiile următoare se se bucure din nou de tei în centrul oraşului". Cetățenii solicită Primarului Gheorghe Nichita să replanteze tei, în loc de salcâmi, pe Blvd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Istoricul de campanile al grupului este unul intens.

Au organizat proteste publice, au atras susținători locali, naționali și chiar internaționali, au organizat evenimente mediatice şi acţiuni legale împotriva primăriei ieșene. De asemenea, au iniţiat proiecte de monitorizare, colaborare şi dialog public în interesul transparentizării modului în care este administrat oraşul, cu scopul de a promova consultările publice şi implicarea specialiştilor independenţi în articularea proiectelor cu impact semnificativ asupra comunităţii. 

În timp ce încearcă să determine primăria să asculte de cetățeni, Iașul iubește teii a coalizat un număr impresionant de susținători (peste 20.000), a dat avânt unui spirit civic consistent în Iași și a avut 3 victorii importante: a oprit tăierea ilegală a peste 500 de copaci din Copou, a pus pe masa primăriei un regulament corect de toaletare a copacilor și a reușit să oprească proiectul de realizare a unei parcări ce distrugea parcul din centrul orașului. Iașul e pe mâini foarte bune.

 

Drumuri pentru comunități


Grupul de Inițiativă al cetățenilor din Prelungirea Ghencea

București, Sector 6

Grupul luptă pentru lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea din București, crearea de trotuare, piste de bicicliști și pasaj peste Centură la Domnești. După 3 proteste, peste 600 de oameni ieșiți în stradă, zeci de cereri de informații și cereri de audiență la Primarul Sorin Oprescu și numeroase întâlniri cu decidenții, au obținut promisiunea Primarului General Sorin Oprescu de a reface proiectul de lărgire a bulevardului, iar CNADNR a început partea sa de proiect pentru crearea pasajului peste Centură.

 

Cruciada Locatarilor

Cetăţenii din cartierul Titan, blocul B3bis
Bucureşti, cartierul Titan, B-dul Nicolae Grigorescu, blocul B3bis   

 

Cruciada Locatarilor este un grup de locatari din B-dul Nicolae Grigorescu nr. 18 care luptă pentru a salva 8.000 mp de spațiu verde și parcări din fața blocului lor. Între timp ei organizează periodic și plimbări la pas prin cartier cu consilieri locali și deputați pentru a discuta despre problemele comunității.  

În anul 2009, un grup de locatari din blocul B3bis din B-dul Nicolae Grigorescu nr. 18, din București, a reușit să determine autoritățile locale să pună în scris că decizia de construire a unui spațiu comercial și schimbarea destinației spațiului de 8321 m2 din fața blocului "este lovită de nulitate".

Până în ianuarie 2013 cetățenii au stat liniștiți și s-au bucurat de spațiul salvat. Însă un anunț avea să îi activeze din nou. Într-o zi posesorii de autoturisme au găsit un bilet care îi anunța că spațiul de 8321 m2 ce cuprinde 300 de arbori, locuri de joacă pentru copii și aproximativ 80 de locuri de parcare a fost trecut în proprietate privată și că autorizațiile de parcare au fost reziliate. Imediat, locuitorii, în frunte cu doamna Cornelia Mihail, s-au sesizat și ne-au contactat cerându-ne ajutorul prin programul PAS. Așa a început "Cruciada Locatarilor".  

Următorul pas a fost o întâlnire cu autoritățile chiar la fața locului. După ce au captat atenția media și implicit a autorităților, au urmat diverse întâlniri cu reprezentanți ai Consiliului Local al Sectorului 3 și cu alesul din Colegiului Electora din zonă pentru Camera Deputaților. Și au început să vină și răspunsurile mult așteptate din partea Primăriei.      

 

Cetățenii contra proiectelor inutile și ilegale

Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere - Ciurel - A1"
București 

În vara anului 2011, cetăţenii din strada Piatra Craiului colţ cu Splaiul Independenţei (Regie) s-au trezit că strada lor este închisă peste noapte cu buldozere, excavatoare şi alte utilaje de construcţii - fără să aibă nicio informaţie din partea cuiva despre ceea ce se întâmpla - deoarece Primăria Municipiului Bucureşti a început să lucreze la străpungerea „Drumul expres Ciurel - Splaiul Independenţei - Autostrada A1 Bucureşti Piteşti" (inclusă ulterior în PUZ-ul aprobat prin Hotărârea Consiliului General Municipiul Bucureşti 131/30 August 2012). Astfel, cetăţenii din Piatra Craiului s-au aliat cu cetăţenii din zona Lacului Morii, oameni afectaţi la rândul lor de noile planuri ale Primăriei Bucureşti şi împreună au decis să se opună proiectului.
Cetăţenii au identificat şi alternative la acest proiect, alternative ce ar costa mult mai puţin, ar fi mult mai eficiente în a fluidiza traficul (folosind infrastructura deja existentă), nu ar necesita despăgubiri şi exproprieri, şi ar fi mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.


În consecinţă cetăţenii din „Grupului de Iniţiativă care se opune Penetraţiei Splaiul Independenţei - Ciurel - A1" doresc:
1. Să se anuleze HCGMB 131/30.08.2012;
2. PMB şi CGMB să facă o planificare şi alocare de resurse financiare pentru proiectele de prioritate maximă: Centura Bucureşti, Metrou Drumul Taberei, Metrou Aeroport Henri Coandă (Otopeni), Penetraţii Simple Centura Bucureşti (Ghencea, Timişoarei, Preciziei, Giuleşti), Metrou Platforma Comerciala Militari;
3. PMB să facă o planificare urbană şi propuneri de optimizare trafic pe termen lung pentru o capitală modernă, atât cu partea de spaţii verde (de exemplu, Lacul Morii), cât şi cu echilibru cât mai bun între transport individual şi transport public.

 

Reducerea riscurilor asociate cu consumul de droguri

Asociația Carusel
București

Carusel îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor consumatoare de droguri şi alcool, a celor care practică sexul comercial sau care au parteneri sexuali multipli, persoanelor care trăiesc pe stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, şi a tuturor celor care sunt la risc de îmbolnăvire, marginalizare şi excluziune socială. Misiunea Asociaţiei Carusel este crearea unui mediu social activ, proactiv şi reactiv în vederea promovării şi apărării drepturilor şi libertăţilor omului.

Campania celor de la Carusel se centrează pe dezvoltarea unui cadru legal care să faciliteze deschiderea unei camere de consum de droguri pilot. Riscurile cele mai mari cu care se confruntă consumatorii de droguri injectabile, precum și comunitățile locale sunt cele ce țin de supradoză, infectare cu HIV, HVC, HVB. Serviciile de reducere a riscurilor sunt cele care duc la diminuarea semnificativă a efectelor negative ce țin de consumul de droguri. O metodă eficientă de reducere a riscurilor care acoperă nevoi precum: consumul de substanţe ilegale în locuri publice, lipsa intervenţiilor rapide în caz de supradoză şi vulnerabilităţi asociate cu violenţa şi criminalitatea, s-a dovedit a fi inființarea camerelor de consum sub supraveghere, iar mai mult de 90 de camere de consum au fost deschise în Elveția, Olanda, Gemania, Spania, Luxemburg, Norvegia, Canada și Australia. Camerele de consum sunt locații amenajate special în care persoanele dependente pot consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de profesionişti. 

Campanie încă în desfășurare, în cadrul proiectului: http://www.ce-re.ro/in-pas-cu-justitia-socia 

Resurse: Povestea "De ce o cameră de consum?" și Studiu de fezabilitate - Camerele de consum de droguri

 

Pietruirea străzilor

Asociaţia pentru Promovare Drepturilor Femeilor Rome - E-Romnja
Cartierul "Cartier", Mizil, județul Prahova   

E-Romnja este o organizație tânără (înființată în 2012), formată dintr-un grup de activiste și activiști care promovează interesele femeilor rome pe agenda publică. Misiunea organizației este de a lupta pentru afirmarea, promovarea și creșterea implicării femeilor rome în spațiul societății și al comunității. 

Comunitatea Cartier din localitatea Mizil, cei cu care lucrează Asociația E-Romnja, are o infrastructură deficitară, care îi afectează negativ pe cei 5600 de locuitori. Succint, problemele principale sunt: 13 străzi nepietruite şi 0 străzi asfaltate, 6 străzi fără sistem de canalizare, 6 străzi fără iluminare, doar 3 pompe de apă care deservesc comunitatea.

Pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din Mizil și pentru a responsabiliza autoritățile locale, Asociaţia E-Romnja împreună cu cetăţenii comunităţii din Cartier solicită Primăriei Mizil să aloce bani din bugetul local pentru pietruirea a 13 străzi care nu sunt încă pietruite. Pe vreme ploioasă şi iarna este dificil de deplasat, ambulanţele nu pot ajunge, nu se pot dezăpezi drumurile iarna, se produc inundaţii şi este îngrunată aprovizioanarea cu alimente de bază a magazinelor din zonă.

În luna iulie a acestui an, E-Romnja și Grupul de Inițiativă al femeilor rome din Mizil au strâns peste 500 de semnături prin care se cerea pietruirea străzilor din comunitatea Cartier. În cadrul ședinței de consiliu local de la finalul lunii iulie, grupul a avut o primă victorie, reușind să pună pe lista de străzi ce urmează a fi reabilitate 10 din cele 13 străzi nepietruite.

Victorie! În 2015 primăria a început pietruirea străzilor.


Campanie încă în desfășurare, în cadrul proiectului: http://www.ce-re.ro/in-pas-cu-justitia-socia

 

Școală după Școală

Asociația Human Catalyst
Campanie națională   

Asociaţia pentru Educaţie și Justiţie Socială "HUMAN CATALYST" a fost constituită în octombrie 2014 cu scopul de a coagula energiile necesare combaterii disparităților din societate și de a facilita accesul echitabil la resurse, în special în interesul persoanelor din categorii / comunități expuse discriminării, excluziunii și sărăciei. Intervențiile Asociației cuprind trei paliere simultan: cercetare, activități directe cu și pentru beneficiari, advocacy.

Asociația luptă pentru ca Programul Școală după Școală - SdS să devină o politică educațională accesibilă școlilor cu elevi romi din zone rurale defavorizate, școlile de acest tip să acceseze programul finanțat de la bugetul de stat, iar pachetele educaționale furnizate (prevăzute în Anexa la O.M.E.C.T.S.  5349/07.09.2011 Programul SdS) să adreseze cu prioritate acele elemente ce constituie risc educațional și pot fi reglate prin intermediul școlii.

Organizația a derulat un studiu ce a cuprins 164 școli cu elevi romi, din toată țara, unități care prezintă diverse combinații de factori de risc educațional, în diverse grade de profunzime, iar rezultatele studiului au arătat că:

  • Școlile cu elevi romi se află în zone defavorizate din mediul rural 50 - 87,71%;
  • Din totalul școlilor cu romi investigate, doar 21% au beneficiat de programe de tip SdS in ultimii 5 ani școlari;
  • La data aplicării instrumentelor de cercetare (februarie-iunie 2014), din totalul școlilor investigate, doar 15% implementau programe de tip SdS;
  • Principalul obstacol identificat atât de directorii școlilor, cât și inspectorii școlari a fost lipsa finanțării programulu SdS, mai specific inexistența unui mecanism clar de finanțare a acestuia.

Resurse: Policy Brief - Programul Școală după Școală și perpetuarea inegalității în educație

Campanie încă în desfășurare, în cadrul proiectului: http://www.ce-re.ro/in-pas-cu-justitia-socia.

Citește și Școala după școală. Cronica unei agonii anunțate.

 

Stop evacuării!

Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities Clubul Mamelor
Cartierul Ferentari, București   

Policy Center for Roma and Minorities este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, de tip think-tank, înfiinţată în România în anul 2008, care acţionează în vederea soluţionării problemelor legate de incluziunea socială a romilor şi a celorlalte minorităţi etnice. Clubul Mamelor - grup de inițiativă ce aduce împreună aproximativ 20 de mame rome și ne-rome care luptă pentru o comunitate mai bună.  

Policy Center desfășoară o campanie de advocacy prin care se urmărește evitarea evacuării a aproximativ 1000 de oameni din comunitatea dezavantajată de pe Strada Iacob Andrei, cartier Ferentari, sector 5. În prezent, 156 de familii din cele 18 blocuri de pe Strada Iacob Andrei au primit notificări de la firma SC Administrare Cazare Cantine Sa privind încetarea contractelor de închiriere, ceea ce forțează aproximativ 1000 de persoane care locuiesc în sărăcie extremă să ajungă în stradă. Întrucât firma se află într-un proces de reorganizare juridică, cele 150 de garsoniere și 6 apartamente cu 2 camere din Strada Iacob Andrei aflate în proprietatea societății falimentare ACC SA trebuie valorificate de către lichidator cât mai repede și la un preț cât mai bun (prețul mediu de 5000 Euro). Prețul real este însă unul social de amploare: sute de copii care nu mai pot merge la școală, sute de persoane care nu mai pot merge la serviciu pentru a supraviețui, sute de persoane în stradă expuse la riscul îmbolnăvirii.  

Cu multă perseverență, în 2015 au reușit să obțină promisiunea fermă a Primarului General Sorin Oprescu și a Consilierilor Generali ai Municipiului București că locuințele în care stau oamenii în pericol de evacuare vor fi achiziționate de primărie și se vor transforma în locuințe sociale.  

Campanie încă în desfășurare, în cadrul proiectului: http://www.ce-re.ro/in-pas-cu-justitia-socia

Resurse: Evacuările din Iacob Andrei (Ferentari) - efecte și soluții - în cifre

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate