home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?
Newsletter CeRe
Sunt de acord sa primesc mailuri CeRe

Campania OPRITI CODURILE

modificat sâmbătă, 22 august 2009

Campania "Opriti codurile!" este o reactie a unor organizatii civice si de presa la absenta unei reale dezbateri publice premergatoare aprobarii codurilor de catre Guvernul Romaniei, in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala.


Bucuresti, 30 martie 2009

SCRISOARE DESCHISA


Coalitia „Opriti Codurile!", formata din organizatii ale societatii civile, va solicita oprirea procedurilor parlamentare privind dezbaterea proiectelor codurilor penal, de procedura penala, civil si de procedura civila. Solicitam astfel Biroului permanent reunit al celor doua camere sa adopte o hotarare de retrimitere a acestor initiative legislative la guvern, pentru a fi dezbatute in cadrul unui proces onest si deschis de consultare.

Nu este deloc surprinzator ca organizatiile societatii civile, structurile profesionale de media si mediul de afaceri deopotriva, reclama ca nu a existat un proces real de consultare. Ministerul Justitiei nu a supus spre dezbatere publica nici unul dintre coduri, asa cum prevede legea transparentei. Codurile reprezinta legile fundamentale care apara cetatenii si statul de drept. Ele nu pot fi promovate discretionar, fara o consultare publica, chiar in conditiile unei majoritati zdrobitoare in Parlament.

Atragem atentia ca un simplu act de amendare a proiectelor intr-un calendar scurt si condensat reprezinta un act de desconsiderare a parlamentul ca institutie, poate conduce la superficialitate in actul de legiferare, incalca dreptul societatii civile de a participa la dezbateri, precum si dreptul parlamentarilor alesi uninominal de a se consulta, in colegiile lor, cu cetatenii si de a le reprezenta interesele in parlament.

55,7% dintre parlamentari sunt la primul mandat. Facem un apel la acesti politicieni sa nu isi inceapa cariera de legiuitori legandu-si numele de o opera legislativa pe cale sa devina cel mai usturator esec al actului de legiferare din Romania postcomunista. Consecintele grave ale aplicarii unor coduri adoptate in graba vor greva societatea romaneasca pentru multi ani de aici inainte si se vor rasfrange inclusiv asupra reputatiei celor care le-au adoptat intr-o maniera lipsita de transparenta.

Exista grave erori de conceptie si de redactare. Acest proces legislativ stahanovist nu va putea sa abordeze erorile de conceptie ale codurilor si nici sa corecteze erorile de redactare. Asa incat chiar si daca Parlamentul ar decide sa adopte aceeasi atitudine de desconsiderare a opiniei publice in acest proces de constructie a infrastructurii legislative a tarii, ar fi un demers lipsit de eficienta si de valoare adaugata, ar fi doar un cincinal in 2 luni si jumatate, insa efectul toxic pentru Romania se va intinde pe zeci de ani.

Noi, organizatiile semnatare, consideram ca proiectele de coduri trebuie oprite si va solicitam, prin prezenta scrisoare deschisa urmatoarele chestiuni punctuale:

  • oprirea procedurii existente 
  • retrimiterea codurilor la Guvern, pentru a se face reale dezbateri publice pe acestea
  • precizarea explicita a punctului de vedere asupra procedurii in care s-a lucrat si asupra solicitarilor, ca un gest de transparenta, responsabilitate si asumare politica 
  • stabilirea procedurilor prin care sa se acorde vot nominal si transparent, atat in comisii, cat si in plen, pentru fiecare articol, la momentul la care aceste coduri se vor intoarce in proces parlamentar, astfel incat societatea sa stie care a fost votul reprezentantilor ei. 


Va cerem astfel ca, in calitate de presedinti ai camerelor si lideri ai formatiunilor politice parlamentare, sa aratati respect pentru: dreptul la opinie al cetateanului, valorile democratiei deschise si participative, responsabilitatea de a reforma si cladi o noua societate, rolul parlamentului in sistemul democratic, pentru votul acordat de alegatori, si sa dovediti acest respect prin asumarea publica a pozitiei dumneavoastra, oricare ar fi aceasta.

Nimeni nu mai poate hotari discretionar ce le trebuie romanilor, fara sa-i intrebe inainte ce nevoi au. In speranta ca ratiunea va izbandi si ca statul de drept nu va fi doar un platou cu delicatese pentru invartitii tranzitiei, va cerem: „Opriti Codurile!"


Coalitia „Opriti Codurile !"

 

RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate