Un voluntar este hotărât să ne schimbe playlist-ul

 
Interviu cu Radu Andrei – voluntar CeRe
 

Radu Andrei este muzician în formaţia Omul cu şobolani, ascultă Arctic Monkeys, Blur şi Radiohead. Îi place la nebunie cu megafonul în braţe şi este hotărât să ne schimbe playlist-ul. Recent a devenit voluntar CeRe.

 
Ai fost implicat în protestele Uniţi Salvăm?
 
Am participat în fiecare duminică şi pe ici pe colo mi-am mai adus contribuţia în ceea ce ţine de logistica unora dintre acţiuni: am împărţit fluturaşi, am făcut informare la metrou, am participat la construcţia frunzei din faţa Guvernului, şi ca un activist ce mă doresc a fi, am pus mâna pe megafon şi am strigat din toţi rărunchii.
 
De ce ai făcut lucrurile astea?
 

De 3 luni mi se tot reaşează ideile… prima dată mi s-a părut scandalos momentul în care a venit guvernul cu propunerea de lege. Mi s-a părut că încalcă o grămadă de norme ce ţin de consultarea publică, proceduri ce ar fi trebuit urmate într-o astfel de situaţie, multe dintre articole concepute la limita constituţionalităţii… Şi sincer, m-a enervat teribil aroganţa cu care ni se băgau pe gât atât acest proiect minier cât şi proiectul de lege.
 

După aceea mi-am dat seama că ceea ce credeam eu în legătură cu spiritul nostru civic – pe cât de latent, pe atât de uşor de aprins cu cea mai mică scânteie – nu e doar o închipuire a mea; ba mai mult, dorinţa oamenilor de a se implica în construirea şi modelarea propriului viitor şi conştiinţa faptului că pot să facă asta e un fenomen în continuă creştere.
 
Drept urmare, eu fiind convins de puterea pe care noi o avem, de câtă nevoie avem să o conştientizăm şi ce important e momentul ăsta şi începerea folosirii acestei puteri, mi s-a părut normal şi de dorit să fiu acolo la orice acţiune.
 

În următoarele 3 luni a crescut inima-n mine. Am cunoscut foarte mulţi oameni pe care nu mă aşteptam să-i văd în stradă, deşi speram asta tot timpul. Oameni foarte inteligenţi, capabili, cu o viziune puternică despre cum ar trebui să stea raporturile dintre societate şi stat. Cu ei sunt dispus să fac oricând echipă pentru aceste deziderate.
 
A fost Roşia Montană momentul în care ai devenit activist?
 
Sămânţa de activist a fost sădită în mine în ultimii ani din momentul în care am hotărât să renunţ la plecarea din ţară şi să rămân. A venit ca o consecinţă normală: ia să încep să contribui şi eu la o Românie mai bună, cu ce pot eu. Am început să manifest mai mult interes pentru societatea civilă, ce înseamnă şi cum funcţionează statul, care sunt pârghiile prin care poţi controla şi influenţa deciziile. Dar şi grupul meu de prieteni era alcătuit din ONG-işti, ceea ce n-a făcut decât să-mi netezească drumul către stadiul actual.
 
Şi stadiul actual de activist cum se prezintă?
 
Eu sunt muzician. Drept urmare programul meu e flexibil, şi acumulând atât de multă energie am considerat că e bine să o folosesc, în acest mult timp liber pe care îl am, pentru ceva pozitiv. Am început prin a face voluntariat pentru Funky Citizens: am scris petiţii, am participat la dezbateri publice, am ajutat la scris propuneri de proiecte.
 
Primul meu contact cu fetele de la CeRe a fost la un protest pentru transparenţă în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti, iar de atunci am ţinut legătura cu organizaţia, am urmărit proiectele CeRe. Cred în multe dintre lucrurile pe care le face CeRe.
 
Mi se pare mişto că CeRe luptă pentru a aduce împreună nişte actori care trebuiau să lucreze împreună şi care din multe motive nu o fac. Trebuie ca cetăţenii şi instituţiile să lucreze împreună.
 
Iarăşi important, oamenii sunt atât de apatici, contextul post comunist ne-a făcut un popor care înghite multe din ce i se dă. A-i reînvăţa pe oameni care sunt mecanismele şi pârghiile lor şi unde anume îşi pot influenţa propria bunăstare e foarte important.
 
A fost important şi faptul că de fiecare dată când auzeam într-un context de fetele de la CeRe era întotdeauna de bine. A funcţionat ca o recomandare foarte bună – dacă atât de multă lume zice de bine, cel mai probabil chiar este.
 
La nivel personal, dacă îmi spuneai acum 5 ani că o să devin activ civic, aş fi fost destul de sceptic dar iată unde sunt acum. Voluntariatul la Cere şi Funky e o formă de a da înapoi şi de a da mai departe ceea ce am primit şi învăţat în materie de civism şi implicare în aceşti ultimi ani. Aş vrea ca din ce în ce mai multă lume să treacă de la faza – în care mă aflam şi eu – de “n-are sens, ăştia oricum fac ce vor, ce putere am eu în faţa lor, şi dacă depun o plângere/petiţie etc. ce”, la o atitudine mult mai proactivă şi mai responsabilă. Oricât de comune ar fi aceste clişee, adevărul este că sunt greşite. Şi în momentul în care suficient de mulţi oameni îşi dau seama de asta, şi “iau situaţia în mână”, atunci masa critică se atinge, iar schimbările substanţiale au şansa să apară şi să devină ireversibile.
 
—————————-
Radu e deocamdată implicat în campania “CeRe-ţi oraşul înapoi, nu aştepta supereroi!”, dă o mână de ajutor pe Campania Ciurel din programul PAS, se simte responsabil cu încărcatul copiatorului cu hârtie când e lângă el şi a devenit provider de playlist-uri în biroul CeRe.

Leave a Reply