Scoala Centrala e abuzata!

Azi am aflat o veste incredibila: directoarea Scolii Centrale, Norocica Cojescu, a fost demisa de Inspectorat. Cum s-a produs evenimentul? Ieri dup-amiaza un inspector a intrat in cabinetul dansei insotit de o tanara doamna si i-a spus: “Iaca hartia prin care sunteti demisa. Dansa este inlocuitorul dvs”. Si gata! Asta a fost tot!

Eu sunt fosta eleva a Scolii Centrale. Mama mea este profesoara acolo.  Mi se pare un afront incredibil! Nu cunosc legislatia, dar nu cred ca poti demite un director asa, pur si simplu – nu a fost invocat nici un motiv! Nu a fost nici o discutie prealabila ca ar fi vreo problema (de pilda sa anunte consiliul de adminitratie al scolii). Inspectorii care au aparut in momentul in care profesorii si elevii au protestat au dat din colt in colt ca “demiterea nu e sanctiune” (o fi o recunoastere a meritelor?), ca “fosta-doamna director nu e incompetenta” (daca e competenta, atunci de  ce o demiti?), ca e nevoie de “sange proaspat” (da, doamna propusa nu e din scoala, este tanara – are cam ca mine, vreo 30 de ani…mi se pare un argument imbatabil!)… deci, o bataie de joc!

Cu noua directoare – al carei nume nici macar nu il cunosc – nu am nimic, desi ma intreb daca ea insasi nu ar fi trebuit sa isi dea seama de penibilul si abuzul situatiei!

Ma intreb, in fata unor astfel de cazuri in care se vede clar domnia bunului plac, incalcarea regulilor, bagarea picioarelor intr-o institutie de invatamant (azi a fost si simulare nationala la ceva test de informatica si, sa nu uitam, este mijlocul anului scolar!), lipsa transparentei, incompetenta Inspectoratului si nici nu stiu cate as putea sa mai insir, ma intreb, asadar, cum ar putea profesori care suporta un astfel de sistem sa formeze din elevi niste cetateni cu simt civic! Cand ei sunt calcati in picioare, cum ar putea sa ii mai dea incredere unui elev ca are drepturi care ii vor fi respectate si  ca merita sa isi indeplineasca si propriile obligatii de cetatean? Impresia mea este ca e ca pe timpul fanariotilor: vine de la Poarta si spune cine tre’ sa fie!

Imi manifest sustinerea personala pentru demersurile facute de elevi si profesori pentru a rezolva aceasta situatie. Eu vad ca rezolvare revenirea la doamna Cojescu. Vroiam sa scriu ca daca ar fi aduse dovezi imbatabile de incompetenta, coruptie, trafic as fi de acord, desigur, cu gasirea altei solutii. Dar, de fapt, sunt atat de sigura ca e doar un abuz,incat nici nu mai las loc de alternativa!

Ii rog pe cei care sunt sau au fost elevi ai Scolii Centrale, dar si pe alti cititori, sa sustina aceasta cauza. Probabil ar fi util cineva care sa cunoasca legislatia din domeniul educatiei (numiri/demiteri director),  un avocat (eu as da in judecata Inspectoratul), cineva din presa care sa faca valva sau pur si simplu de oameni care sunt dispusi sa semenze o scrisoare de sustinere si sa o trimita Inspectoratului (in caz ca cineva va decide ca aceasta este o idee buna). Daca vreti sa va implicati – accept si alte sugestii – va rog sa imi trimiteti un email la sinziana@ce-re.ro.

Centralista indignata,  Sinziana

Tags: , , , ,

8 Responses to “Scoala Centrala e abuzata!”

 1. Ovidiu says:

  Am mai intalnit acest timp de problema in urma cu vreo patru ani, cand am facut o cercetare calitativa prin licee din mai multe judete. Sunt mai multe versiuni ale povestii, dar cautand un numitor comun reducem la o intrebare fundamentala: directorul/directoarea este numita in urma unui concurs sau prin mandatare (delegatie de conducere) de catre inspectorat?

  In primul caz, demiterea se poate face numai in baza unei investigatii care sa arate ca directorul a incalcat legile sau a adus prejudicii de orice fel scolii prin neglijenta sau reavointa. Investigatia se face de catre o comisie de cercetare. Fara comisie si investigatie, decizia poate fi atacata cu succes garantat in instanta.

  In al doilea caz suntem de la inceput in zona gri. In mod normal, mandatarea e un procedeu exceptional, dar in Romania se practica pe scara larga, pentru control politic. Problema esentiala apare atunci cand elevii, parintii, profesorii si insusi directorul accepta prelungirea situatiei provizorii, adica numirea prin delegatie. Asa sunt la mana inspectorului. In 90% din cazurile de care am auzit este vorba de o succesiune de numiri politice acceptate tacit si de cel demis si de cel numit.

  Nu stiu care e situatia la Scoala Centrala si nu stiu exact ce schimbari au adus hotararile alambicate ale Ecaterinei Andronescu de anul trecut. Dar daca e vorba de o numire prin mandatare, nu cred ca exista solutie juridica, pentru simplul motiv ca insasi numirea initiala e chestionabila.

 2. Sinziana says:

  Multumesc frumos de explicatie. O sa cautam sa vedem care este situatia – din cate stiu, dar informatii de mana a paispea, nu este vorba de delegarea aceea de timp prelungire de mandat.

 3. Sinziana says:

  Adaug ca informatii suplimentare se mai gasesc la o asociatie a fostilor elevi ai liceului: http://scoalacentrala.wordpress.com/

 4. Sinziana says:

  Din pacate, tocmai am aflat ca doamna Cojescu era numita “prin detasare”….

 5. Ovidiu says:

  Probabil ca si noul director tot asa este, ceea ce il face vulnerabil la orice schimbare politica. Daca tot s-a format un grup de initiativa, poate ca ar putea sa puna presiune asupra inspectoratului sa organizeze un concurs pentru numirea unui director, in conditii de transparenta. Pe langa respectarea legii, avantajul este ca un director numit prin concurs are patru ani de (relativa) stabilitate, timp in care poate gandi si pune in practica un plan coerent de management al scolii, in colaborare cu cei interesati.

  Nu stiu exact care este legislatia, daca sunt date fixe la care se organizeaza concursuri sau se poate face cand este nevoie. Ar fi cu siguranta un precedent ca parintii, profesorii si elevii sa oblige inspectoratul sa respecte spiritul legii, nu exceptiile ei, un precedent ce ar putea chiar sa fie folosit si de alte scoli. Ar fi si o mandrie pentru Scoala Centrala, exemplu de initiativa cetateneasca 🙂

 6. Vanda says:

  http://www.petitieonline.ro/petitie-p68925055.html va rog,semnati petitia pt dna DIRECTOARE COJESCU !!

 7. vanda says:

  Datorita faptului ca in ciuda reactiei profesorilor s-a decis ramanerea in functie a doamnei coman pana la sfarsitul anului ne-am hotarat ca luni la ora 12 sa mergem la inspectorul general si sa cerem demisia inspectorului general si a doamnei Coman.Daca ne am bagat in ceva sa ducem pana la capat.Trebuie sa fie cel mai… mare protest de pana acum.Aduceti fiecare afise,pancarte etc Va rog,actuali si fosti elevi ai scolii sa ne sustineti pentru ca DOAMNA DIRECTOARE COJESCU sa ramana in functie.

 8. I couldnt think you are more right

Leave a Reply