Fast Forward – din realitatea unei sedinte de consiliu local

 

Pe 31 Mai 2011 mare adunare, mare, la sediul Primariei sectorului 6. Se anuntau 30 de hotarari pe ordinea de zi si 27 de consilieri care sa-si exercite dreptul la vot in cadrul unei sedinte de consiliu local.
Noi, mai modesti din fire, ne anuntaseram o interpelare si 14 cetateni care sustineau si inca sustin cauza cinematografului Favorit.  Ne-am infiintat in fata sediului primariei la 16 30, cu 30 de minute mai devreme decat ora la care era anuntata sedinta de consiliu si ne repetam discursul ca niste scolari sarguinciosi punand la punct ultimele detalii. La 16 50 intram cu nerabdare in cladirea primariei. Poate ca unii dintre noi se asteptau sa fim luati la intrebari, sa argumentam, sa ducem o lupta de convingere, ne asteptam chiar sa nu ne primeasca pe toti, desi inregistraseram interpelarea la primarie cu o zi inainte, deci ne anuntaseram in mod oficial venirea. Ei bine, aproape ca am trecut neobservati, prezenta noastra acolo cantarea cat o gamalie de ac in comparatie cu zarva de pe holul care ducea catre sala de sedinte, unde se aflau ingramaditi si agitati vreo 20 de copii de la Directia de asistenta sociala sector 6, cum ne-au fost prezentati ulterior.
Ne-am strecurat prin marea de oameni si am ajuns in sala de sedinte, unde am reperat cu usurinta locurile fara microfon destinate cetatenilor mai bagaciosi care, in loc sa presteze in campul muncii pana la 18 00 seara, isi fac timp sa ajunga la sedintele de la ora 17 00.
Reperat si alocat, ne-am asezat pe scaune si asteptam cuminti inceperea sedintei, care a inceput „pe gustul nostru”, cu o mica pauza de 20 de minute- cam cat ii ia unui consilier grabit sa fumeze o tigara in hol, in timp ce mai discuta cu un bun coleg sau mai saluta unul intarziat.
De mentionat ca pauza a fost un bun prilej sa reperam Presedintele sedintei si sa cerem permisiunea ca la sfarsit sa luam si noi cuvantul pe problema care ne ardea atat de tare, cinematograful Favorit. Am reperat, am discutat, ne-a refuzat, dar cu mare gratie s-a oferit sa citeasca dumneaei interpelarea noastra. Am acceptat.
Odata incheiata pauza, am numarat 23 de consilieri prezenti, 3 absenti motivat (2 plecati din tara in interes de serviciu, unul internat in spital) si un consilier ratacit/intarziat, caruia i s-a oferit o perioada de gratie pentru a ajunge si a semna in condica de prezenta.
Strigat, semnat, consilierii s-au asezat cuminti pe locurile dotate cu microfon si Presedintele a anuntat inceperea sedintei. La momentul respectiv deja renuntaseram sa ne mai uitam la ceas, sala devenise familiara si noi eram tot mai confortabili in scaunele noastre fara microfon.

Toate bune, sa incepem. Domnul primar Poteras care a participat la aceasta sedinta a intrat in sala si ne-a anuntat fugitiv si neclar ca urma un moment sustinut de copilasii emotionati din holul zumzaitor. Zis si facut, copiii s-au urcat pe podium ne-au cantat si incantat, au primit o cutie de prajiturele Magura si au iesit la fel de emotionati cum au intrat, nu inainte de a distribui in sala CD-uri cu cantecele lor inregistrate.
Sala si-a reluat aerul serios si doamna Presedinte a preluat legatura:
Punctul 1: Aprobarea procesului verbal al sedintei ordinare din data de 19.04.2011.
Scurt moment de zumzet in sala, pauza, apoi vocea Presedintei inşirand dintr-o suflare: Impotriva? Abtineri? Adoptat cu 23 de voturi PENTRU.
Punctul 2: Proiect de hotarare privind aprobarea rectificarii bugetului consolidat cu venituri si cheltuieli al sectorului 6 al municipiului Bucuresti pe anul 2011.
In momentul asta noi aveam deja sprancenele usor incruntate, nu intelegeam rapiditatea cu care s-a votat, sau mai bine zis,  nu s-a votat impotriva, nici nu s-a anuntat vreo abtinere, deci s-a votat subinteles pentru.
Ne adunam gandurile incercand sa fim atenti la acest al doilea punct, in timp ce mijeam ochii la proiectia cu proiectele de hotarari (nu vedeam, nu intelegeam mai nimic), cand am auzit aceeasi voce, cu aceeasi dictie desavarsita si rapiditate greu de internalizat: Impotriva? Abtineri? Adoptat cu 23 de voturi PENTRU.
A doua oara, aceeasi viteza, acelasi non-raspuns atat de convenabil: PENTRU.

Simteam ca luam parte la non-actiune, in timp ce deja era citit punctul 3, cu aceeasi dictie, rapiditate: impotriva, abtineri, adoptat cu 23 de voturi PENTRU.
Timpul devenise relativ, eram prinsi intre ceea ce experimentam si ceea ce ne doream sau speram sau credeam ca vom experimenta. Asistam neputinciosi la … Impotriva?Abtineri?Adoptat cu 23 de voturi PENTRU.
La un moment dat s-a nascut o polemica intre cativa dintre cei 23 de consilieri. La una dintre hotarari se facuse o mica observatie cu privire la terminologia folosita, prin care se propunea folosirea expresiei  „model de contract” in loc de „contract”, pe motiv ca obiectul denumit in hotarare nu era un contract propriu zis, ci un model de contract. O alta parere a spus ca e de acord cu aceasta observatie pertinenta, considerand ca acela e un „draft de contract”. O persoana vine cu propunerea „contract cadru”, in timp ce o alta voce protesteaza, pentru simplul motiv ca un contract cadru contine elemente pe care obiectul denumit nu le detine, deci ar trebui numit „model de contract”. Ne punem de acord cu totii, apoi un intarziat spune ca nu exista model de contract decat la scoala sau la facultate, obiectul denumit in hotarare asa cum se facea referire la el, era de fapt un „contract cadru”. Brusc, microfoanele consilierilor devenisera aproape utile.
Depasim momentul, doamna Presedinte, usor incurcata incearca sa scoata un sens din polemica demna de absolventi ai facultatii de litere, concluzioneaza si cu aceeasi rapiditate, sigileaza hotararea: Impotriva?Abtineri? Adoptat cu 23 de voturi PENTRU.
Cu mici abateri de la sunetul aproape cantat al vocii care citea cu repeziciune titlurile hotararilor, ascultam cum ni se scurge timpul in sala: Impotriva? Abtineri? Adoptat cu 23 de voturi PENTRU.
La un anumit moment al sedintei, deja irelevant ca pozitionare in timp, a aparut si cel de-al 24 lea consilier intarziat/ratacit. Semnat, luat loc, impotriva, abtineri, adoptat cu…. 24 de voturi PENTRU.
La momentul cu pricina, timpul devenise deja greoi, lumea din sala se foia, consilierii nu mai aveau stare si unul cate unul, au inceput sa iasa, prin rotatie, la o pauza mica de o tigara pe acelasi hol in care incepuse totul.
Sedinta a continuat, cu aceleasi 2 intrebari urmate de aceeasi concluzie, noi eram tot mai obositi, frustrati, dezamagiti si coplesiti. Am urmat si noi exemplul consilierilor, am iesit la o mica pauza, desi sedinta continua in sala in acelasi ritm sacadat.
Si asa s-au scurs 2 ore din timpul lor si vreo 2 ani din timpul nostru, cand, in cele din urma, momentul atat de mult asteptat parea ca se anunta. Nu ne era foarte clar daca era cazul ca cei insarcinati sa livreze materialele care ne sustineau cauza (peste 1000  de semnaturi, alaturi de 75 de carti postale cu mesaje de la cetatenii din Favorit si de unul din tablourile expuse in cadrul procesului de PhotoVoice derulat tot in cartier)ar fi trebuit sa treaca la actiune, dar la fel de neradatori ca la inceput am decis ca da. Ei bine, nu. Mai aveam putin de asteptat, asa incat ne-am foit, unul dintre noi a ajuns la 2 consilieri cu care discuta in particular, doamna Presedinte urmarea un schimb de replici intre alti 2 consilieri si pentru prima data, asteptam cu nerabdare semnalul ca discutia s-a incheiat: Impotriva?  Abtineri? Adoptat cu 24 de voturi PENTRU.

Iata ca a sosit si momentul nostru. Doamna Presedinte a inceput sa citeasca interpelarea noastra. Ce-i drept, dictia scazuse, rapiditatea crescuse, iar pe final totul suna ca o serie de cuvinte insirate fara sens. Aveam o serie de intrebari clare si specifice:
1. Exista un proiect tehnic (plan) pentru restaurarea cinematografului Favorit?
2. Care este bugetul estimat pentru acest proiect? Ce surse de finantare ati identificat?
3. Care este calendarul proiectului? Va rugam sa ne comunicati: Termenul pentru licitatie, Termenul pentru proiectare, Termenul estimat pentru inceperea lucrarilor, Termenul estimat pentru finalizarea lucrarilor
4. Conform ORDINului nr. 2701 din 30 decembrie 2010, intrat in vigoare la 19 ianuarie 2011,consiliul local este obligat sa informeze si sa consulte publicul in deciziile de amenajare a teritoriului si urbanism, mai exact in :
a) etapa pregătitoare – anunţarea intenţiei de elaborare;
b) etapa de documentare şi elaborare a studiilor de fundamentare;
c) etapa elaborării propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare;
d) elaborarea propunerii finale, care include toate observaţiile
avizatorilor şi care se supune procedurii de transparenţă decizională.
Cum intentionati sa faceti asta concret?

Cele doua domnisoare si doamna insarcinate sa livreze materialele care atestau sustinerea cauzei noastre de catre locuitorii din zona Favorit au pornit catre podium, unde i-au inmanat domnului Primar Poteras cele mai de pret averi ale noastre – dovezile ca cetatenii din Favorit participa activ.
Momentul s-a prelungit un pic si spre neplacerea noastra, mesajul transmis de cele 3 reprezentante a devenit unul particular pe masura ce microfonul intarzia sa ajunga la ele. Parea o discutie despre vreme intre Primar si 3 cetateni. In cele din urma ajunge si microfonul la vorbitori, iar Primarul ia cuvantul pentru a raspunde la intrebarile noastre. Asteptam cu totii un raspuns specific, pentru fiecare punct adresat in interpelarea noastra. Ei bine, raspunsul a fost la fel de taraganat ca si celelalte de pana atunci: Va asigur ca intentia mea este una serioasa, nu as fi venit cu aceasta initiativa (initiativa si idee care de fapt pornise din cartier, de la oameni, cu cateva luni inainte de a fi anuntata pompos de Primarie) daca nu-mi doream cu adevarat sa fac ceva pentru cinematograful Favorit. Nu faceam acea conferinta de presa daca nu aveam intentii serioase in acest sens. Si tot asa, asigurari diluate, vagi si pline de neinsemnatate pentru noi.
S-a trecut foarte repede peste interpelarea noastra pentru ca unul dintre consilieri avea propria lui interpelare de citit pe un ton gutural, inflacarat, in timp ce noua ne rasunau in cap pe fondul unei enorme dezamagiri cuvintele Primarului: In primul rand as vrea sa-i multumesc grupului din Favorit pentru rabdarea de a sta pana la sfarsitul acestei sedinte de 2 ore….
S-a facut o revenire la subiectul nostru, gratie bunavointei unuia dintre consilieri, fara insa vreun rezultat concret.
Incheierea sedintei a fost anuntata de domna Presedinte, iar noi am ramas la fel de dezamagiti in sala pentru a schimba doua vorbe cu acelasi consilier care facuse revenirea la subiectul nostru. Am discutat, ni s-au promis raspunsuri la o parte din intrebari, ni s-au clarificat cateva dintre nelamuriri. Daca ar fi sa facem o balanta, am spune cu siguranta ca cele 20 de minute in care ne-am conversat cu domnul consilier au adus mai multa informatie decat cele 2 ore petrecute in sala de consiliu si clar mai multa concretete decat raspunsul de 5 minute al primarului.

Nota de subsol:
A se retine ca eram cu totii imbracati in alb si aveam etichete pe care scria Favorit, lucru care a starnit o reactie din partea unuia dintre consilieri: Ce v-ati imbracat toti in alb? spuse dumnealui pe un ton sfidator.
A se mentiona ca toate cele 30 de proiecte de hotarare au fost adoptate in decursul a celor 2 ore de sedinta.

Iustina Neagu, organizator comunitar CeRe

Tags: , , , ,

4 Responses to “Fast Forward – din realitatea unei sedinte de consiliu local”

  1. […] ferciţi care vor avea “Centru Cultural European din Mărgăritar, Placat cu Cristale Swarovski şi […]

  2. […] ferciţi care vor avea “Centru Cultural European din Mărgăritar, Placat cu Cristale Swarovski şi […]

  3. […] bucureşteni, dragi locuitori ai cartierului Drumul Taberei… bucuraţi-vă că i-aţi dat votul. Sper că vă […]

  4. […] ferciţi care vor avea “Centru Cultural European din Mărgăritar, Placat cu Cristale Swarovski şi […]

Leave a Reply