Dialogul Piețelor 2

La începutul lunii mai (9-11 mai) a avut loc cea de-a doua întâlnire cu activiști din alte țări sub deviza Dialogue of the Squares (Dialogul Piețelor, proiect coordonat de CeRe în parteneriat cu Miliția Spirituală; detalii despre prima întâlnire din decembrie 2013 puteți găsi aici). De această dată am găzduit activiști din Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Rusia, și din nou, Spania. Am vrut să înțelegem ce se întâmplă cu mișcările sociale și civice din aceste țări și ce am avea noi de învățat din ele.

 

Mişcările de protest din Bosnia şi Herţegovina din februarie 2014 au fost o adevărată inspiraţie. După ce au băgat în sperieţi politicienii şi au provocat o serie de demisii de guverne la nivel federal şi cantonal, protestatarii s-au organizat în plenuri în mai multe orașe, depăşind diviziunile inter-etnice, şi au început să conceapă programe de guvernare, documente strategice şi revendicări pentru fiecare minister din guvernele cantonale în parte. Asta înseamnă că Bosnia și Herţegovina a fost împânzită de grupuri de cetăţeni care au deliberat asupra unor măsuri de guvernare pe fiecare domeniu de politică publică. Ulterior, protestatarii, astfel organizaţi, au forţat noii miniştri să accepte întâlniri regulate între grupuri de cetăţeni şi oficiali pentru a negocia priorităţi de politică publică.

La finalul acestei prezentări, puteţi găsi link-uri resursă despre această mişcare şi organizarea cetăţenească din interiorul acesteia.

 

Nina din Ucraina ne-a oferit detalii din interior despre Euromaidan, ea fiind una dintre participanții la acest protest încă din prima zi. Dincolo de detaliile oferite despre mobilizare și organizare, am avut ocazia să dezbatem: cât de pro-UE a fost această mişcare şi câţi dintre cei prezenţi erau fascişti sau infiltraţi ruşi? care sunt mizele geo-politice ale Euromaidanului şi cât se suprapun ele peste agenda (agendele) cetăţenilor ucraineni? poate spiritul Euromaidanului să dăinuie după alegerea unui nou președinte în Ucraina?

 

Participanţii din Rusia ne-au oferit informații despre mişcarea Occupy din Rusia; am aflat că ea s-a manifestat în spaţiul public în Moscova încă din 2011. Mişcarea a continuat să existe printr-o serie de adunări publice ce au avut loc aproape în fiecare an, când oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva celui de-al doilea mandate de preşedinte al lui Vladimir Puţin în 2012 şi împotriva războiului cu Ucraina în 2014. Totodată, am aflat despre mici acte de solidaritate între diverse grupuri sociale pentru a rezista în faţa gradului crescut de control al statului rus asupra mijloacelor de informare în masă şi a libertăţii de expresie (de exemplu, Guvernul rus a dat o lege conform căreia dacă un blog sau site are mai mult de 3000 de abonaţi, acesta este obligat să se înscrie într-un registru special; în aceste condiţii, multe platforme de hosting (găzduire online) nu afişează cifra reală a abonaţilor, menţionând doar cifra 2900+).

Daca vreți să înțelegeți mai multe despre situația socio-politică din Rusia, aici puteți citi un interviu cu Ilya, unul dintre participanții la întâlnirea noastră.

 

Cei de la 15M/Indignados din Spania ne-au vorbit de această dată despre iniţiative ale cetăţenilor cu scopul de a transparentiza bugetele localităţilor şi de a influenţa priorităţile de finanţare ale acestora. Cu ajutorul unui program (software) special, cetăţenii organizează datele obţinute de la autorităţile locale (o muncă ce poate fi uneori la fel de anevoioasă ca în România), operează analize pe baza lor şi apoi susţin cereri specifice în faţa decidenţilor locali.

 

Şi pentru că era ziua Europei și era și ONG Fest, am profitat pentru a deschide o dezbatere despre democrație și Europa şi către alţi participanţi, aşa că duminică ne-am întâlnit la unul din corturile din Parcul Herăstrău ca să discutăm deschis cu oamenii despre rolul Uniunii Europene în regiune, dincolo de graniţele sale.

 

Leave a Reply