Despre strategie şi pasiune în organizare comunitară

 
“Welcome, nice to meet you, let’s get your bags! This is the size of coffee that I’m drinking!” Astea au fost primele cuvinte adresate mie de către mentorul Gustavo atunci când am aterizat la locul internship-ului meu în SUA. Cu o zi înainte, organizase un marş pentru Reforma Imigraţiei, în Washington DC. La marş au participat 10 000 de oameni, dintre care 211 au fost arestaţi pentru nesupunere civică, dintre care 8 erau congresmeni democraţi care susţin Reforma Imigraţiei (reforma presupune întocmirea de acte pentru aproximativ 11 milioane de imigranţi nedocumentaţi care se află acum în Statele Unite). Gustavo îşi petrecuse toată noaptea în faţa închisorii, aşteptând cu ceai cald, sandwich-uri şi bani de taxi să fie “procesaţi” şi eliberaţi arestaţii.


Gustavo este Directorul Departamentului de Organizare Comunitară la CASA de Maryland, o organizaţie comunitară care lucrează cu imigranţi. În statul Maryland este concentrată o comunitate foarte mare de imigranţi, mai ales din America Latină. CASA există din 1985, a început în jurul bisericii din Takoma Park oferind mâncare şi haine imigranţilor, dar şi-a dezvoltat treptat serviciile şi a creat noi programe pe măsură ce nevoile oamenilor s-au schimbat şi puterea organizaţiei a crescut.

 

În prezent CASA are 40 000 de membri care plătesc câte 25$ pe an (asta înseamnă 1 milion de dolari anual numai din cotizaţia de membru). CASA are 10 departamente, 170 de angajaţi şi a găsit o cale prin care îmbină serviciile sociale cu organizarea comunitară. 98% din angajaţii lor sunt imigranţi, unii foşti imigranţi nedocumentaţi. Au 14 organizatori comunitari care lucrează cu 10 comitete atât pe probleme locale cât şi la nivel de county sau stat, şi, desigur la nivel naţional, pe Reforma Imigraţiei.
 

Bugetul lor anual este de 7 milioane de dolari, primesc fonduri de la Guvern, de la diverse fundaţii, de la diverse corporaţii, primesc inkind-uri (sponsorizări în natură) de la mici afaceri şi donaţii de la cei 600 de donatori individuali pe care îi au în momentul de faţă.
 

CASA lucrează pe două fronturi – servicii şi organizare. De aceea, CASA de Maryland are o organizaţie soră – CASA in Action. CASA de Maryland livrează serviciile, CASA in Action livrează marşurile, protestele, face organizare electorală, advocacy, nesupunere civică. CASA de Maryland adună oamenii, construieşte baza, membership-ul sau constituency-ul, CASA in Action mobilizează oamenii.
 
CASA are în prezent 5 Welcome Centers care facilitează relaţia dintre lucrătorii cu ziua (zilieri) şi angajatori. Un Welcome Center oferă un contract între un membru CASA şi un angajator, oferă asistenţă medicală şi legală, cursuri de limba engleză şi cursuri de calificare profesională.

 
CASA este un fel de “acasă” în jurul căreia gravitează 40 000 de “stăpâni” ai casei, care pot influenţa modul în care se dezvoltă organizaţia, în funcţie de nevoile lor.
 
CASA de Maryland este un loc în care convieţuiesc strategia cu pasiunea; pe de o parte îşi îngrijeşte stăpânii dar îi şi provoacă deopotrivă şi îi face să-şi depăşească propriile limite.
Sau, aşa cum mi-a spus mentorul Gustavo la un prânz: First you have to change here (a indicat inima), then you have to change here (a indicat fruntea) and then, you can change the world.
CASA pare ceva ce a fost posibil cu un strop de ştiinţă, unul de pasiune, unul de noroc şi just a little bit of magic.
 
Autor: Iustina
 
Iustina Neagu, colega noastră care s-a întors recent din SUA, a povestit în articolul de mai sus despre internship-ul ei în cadrul proiectului “Building Grassroots Democracy in Minority Communities”. Iustina, împreună cu alți 5 români, a plecat în SUA să învețe cum se face organizarea comunitară într-o societate obișnuită de mulți ani cu această metodă.

One Response to “Despre strategie şi pasiune în organizare comunitară”

  1. Thekgo says:

    Taticii sunt cele mai bune mame. Asta ti-o spune handralaul meu la 20 de ani. Adica acum. Adica acum ceva timp. Cand mi-a spus asta. Si s-a rohsit, shi m-a imbratzishat. M-am simtzit mandru de mine. Shi de el. 🙂

Leave a Reply