Despre cetățenie, politicieni și lipsa de mize

 
Multă vreme am socotit că politica şi politicienii noştri sunt ca în Caragiale. Recent, însă, mi-am schimbat părerea, pentru că această viziune în care priveşti deopotrivă amuzat, blazat şi înduioşat cum şi ei şi noi ne complacem în nişte modele, are ceva lipsă: mizele. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când văd care sunt mizele acum (de la sufocarea Bucureştiului până la pânza de apă freatică sau cum vom plăti generaţii de acum înainte decizii părtinitoare de acum), îmi vine parcă să scot un topor, nu o batistuţă să îmi tamponez fruntea transpirată!

Şi da, fac şi eu haz de necaz citind unele din răspunsurile consilierilor generali care le explică cetăţenilor cât de neputincioşi sunt în faţa Primăriei (şi aici aş puncta că, în spirit mioritic, rar vorbeşte cineva de Sorin Oprescu, toţi vorbesc despre „Primărie”, „executiv” sau „aparat administrativ”, de parcă este o instituţie, mecanism abscons şi inamovibil, nu un om care ia decizii). Şi acestea sunt cazurile fericite, că mai sunt şi cele în care consilierul aruncă praf în ochii cetăţeanului de bună credinţă, spunându-i că poate veni oricând la şedinţele de comisie, că sunt publice şi anunţate pe site sau că datele de contact sunt pe site, la fel ca informaţiile despre activitatea sa de consilier – toate, declaraţii fără acoperire (ca să nu folosesc alte sintagme) menite să te facă să te simţi dezinformat şi ruşinat că ai atins piedestalul pe care stau ei, ridicaţi în slujba poporului.
 
Dar, mai râzând, mai enervându-mă, cred că în câţiva ani lucrurile se vor schimba – cel puţin la nivel de Bucureşti. Cred că în 5 ani consilierii generali şi primarul Capitalei vor simţi şi că ei sunt ai Bucureştiului, nu doar Bucureştiul este al lor. Pentru că locuitorii acestui oraş, care încep treptat, treptat să se organizeze în asociaţii de cartier, în grupuri de iniţiativă, în comunităţi virtuale sau cu roţi care vor să schimbe lucrurile vor câştiga teren, informaţii, forţă, încredere şi vor ajunge la masa la care se iau deciziile. Şi ar fi bine să fie aşa, că dacă ne lăudăm că suntem Capitala şi „fruncea” ţării, ar fi bine să fim mai cu moţ decât Pungeştiul, Bârladul şi alte localităţi care ne-au luat-o înainte la capitolul cetăţeni responsabili!
 
Autor: Sînziana
 

One Response to “Despre cetățenie, politicieni și lipsa de mize”

  1. Maria says:

    BIne ar fi daca nu ar mai exista atatea posturi pentru politicieni,poate totul ar merge mai bine sau cel putin daca ar fi capabili sa faca ceva si pentru tara .

Leave a Reply