Despre alegerile europarlamentare și (ne)participarea la vot

 

În contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai 2014, CeRe constată intensificarea apelurilor adresate cetăţenilor şi organizaţiilor de a merge la vot sau, dimpotrivă, de a absenta, în semn de protest. Spre deosebire de alte cicluri electorale, acestea par a fi din ce în ce mai numeroase şi diverse iar acest lucru în sine arată o preocupare crescută a cetăţenilor faţă de ceea ce înseamnă participare publică şi/sau politică.

CeRe consideră legitime toate aceste poziţii referitoare la ce ar trebui să facă un bun cetăţean la alegerile europarlamentare, fie că e vorba despre boicot, anularea votului, un eventual vot pentru a nu permite unora să ocupe locuri în Parlamentul European sau pur şi simplu pentru a susţine un candidat sau partid favorit.

Miza acestor alegeri nu a fost niciodată una reală pentru cetăţeni, de unde şi absenteismul ridicat pentru acest tip de alegeri. Însă absenteismul nu înseamnă neapărat dezinteres.

CeRe consideră că votul este un drept şi nu o obligaţie. Astfel, decizia de a-l exercita sau nu aparţine fiecăruia dintre noi. Atunci când cetăţenii simt că sistemul nu le mai reprezintă valorile, vocile şi interesele,  e normal să aleagă şi alte căi de reprezentare sau pentru a se face auziţi. Atât boicotul cât şi votul – anulat sau nu – sunt metode pe care fiecare dintre cetăţeni e liber să le aleagă pentru a se exprima, în acord cu propriile valori şi propria conştiinţa. La fel cum protestul în stradă față de imposibilitatea de a alege cu adevărat, cu sau fără ştampila „votat” pe buletin, rămâne o opţiune valabilă.

Ce trebuie însă să rețină partidele politice este că participarea scăzută la vot se datorează în bună măsură legitimităţii din ce în ce mai mici pe care o au, a slabelor performanţe între ciclurile electorale, indiferent de cine a fost la putere, a incompetenţei şi a corupţiei transpartinice.  Toate actualele partide caută să îşi conserve poziţia, transformând democraţia în partitocrație, şi făcând aproape imposibilă apariţia unor partide politice noi, de la firul ierbii, sau a candidaturilor independente, indiferent de tipul de confruntare electorală.

De aceea credem că dincolo de rezultatele votului din 25 mai 2014 și de prezența la urne, este important ca partidele să înţeleagă că mai de vreme sau mai târziu, atât cei care i-au votat dar mai ales cei care nu i-au votat, le vor cere acestora să deschidă calea participării politice şi ele însele să se reformeze.

Pentru CeRe este important, de asemenea, ca dincolo de momentul alegerilor europarlamentare, cetăţenii să continue să se organizeze pentru a se face auziţi şi a-şi cere drepturile, inclusiv acela la reprezentare și participare politică și incluziune în decizia publică, fie că e la nivel local, național sau european. Aceasta este, pentru noi, o miză reală, mai presus de ciclurile electorale.

 

 

 

Leave a Reply