Decizia publica intre secolul XXI si evul mediu

CeRe are un proiect de responsabilizare a consilierilor locali si crestere a vizibilitatii acestora – Consiliul la rampa. Proiectul se desfasoara in 5 localitati, in fiecare CeRe avand cate un partener local. Activitatile constau in monitorizarea consilierilor locali, publicarea unor rapoarte care sa reflecte activitatea acestora si organizarea unor dezbateri, pe teme de interes local la care sunt invitati alegatorii si consilierii locali.

 

Ideea din spatele acestui proiect a plecat de la faptul ca, in cele mai dese situatii, consilierii locali sunt invizibili, se comporta ca subordonati ai primarului si nu-si asuma responsabilitatea de a guverna comunitatile decat votand, mai mult sau mai putin automat proiecte initiate de primari.

 

In contextul descris mai sus, pentru a introduce proiectul si pentru a face intrarea colegilor care urmau sa participe la sedintele de consiliu, am informat primarii despre ce urmeaza sa facem.

 

Si ca sa ajung mai repede la titlul acestui text – ca raspuns al scrisorii mele, unul dintre primari ma suna, parca din evul mediu, sa intrebe cine a decis ca orasul lui sa fie introdus in acest proiect, fara avizul sau. Din pacate nu am primit in scris, punctul de vedere al dlui primar, asa cum ni se promisese.

 

Lucrurile nu s-au oprit aici. In aceeasi nota am discutat si in cadrul sedintei Consiliului Local la care am participat. Sedinta care, in paranteza fie spus, fusese anuntata la ora 5 si a inceput la ora 4 si numai deliberativa nu a fost. Aici, dl primar aprobat de unii consilieri, dezaprobat tacut de altii, a sustinut acelasi lucru – ca nu avem noi dreptul sa le cerem lor raport.

 

Dar nu ne oprim aici. Oare in cate comunitati din Romania primarul joaca rol de consiliu local si se declara stapanul absolut peste oras/ municipiu/ comuna?

 

scris de: Oana

Tags: , , ,

One Response to “Decizia publica intre secolul XXI si evul mediu”

  1. hans hedrich says:

    “Oare in cate comunitati din Romania primarul joaca rol de consiliu local si se declara stapanul absolut peste oras/ municipiu/ comuna?”

    de ex. in municipiul sighisoara! (nu e doar primarul ci cativa sefi de departamente din primarie + cativa biznismeni locali cu pile la primarie. se confirma si la noi aceeasi schema: CL este pasiv, umil, voteaza parca ‘automatizat’ si se supune executivului care-l dirijeaza. titlul articolului dvs. mi se pare absolut potrivit! …din pacate! 🙁 😉

    hans hedrich
    asociatia sighisoara durabila

Leave a Reply