COALIȚIA

 

La sugestia făcută discret de Ovidiu Voicu, și pentru că așa e frumos, povestesc aici de la întâlnirea pe care am avut-o săptămâna trecută cu dl Dante Stein, consilier privat al Primului Ministru.

 

Pentru cine nu știe, dl Stein și-a făcut misiune din a facilita dialogul dintre societatea civilă și Guvernul României. Dar nu așa oricum, ci prin intermediul unei mari Coaliții care, deși nu există, aproape că are nume: Coaliția Societatea Civilă pentru Dezvoltarea României. Această coaliție ar fi similară cu cea formată de (o parte din) sectorul bussiness – Coaliția pentru Dezvoltarea României. Tot aici aș mai spune și că acest demers vine în paralel cu demersul Ministerului pentru Dialog Social care încearcă și el să faciliteze dialogul ONGuri – Ministere. La Dialog Social, discuțiile au început mai „muncitorește”, pe tematici de interes pentru sector, fără a se proiecta înainte vreun mega mecanism de consultare. Dl. Stein a organizat o primă întâlnire cu mai multe ONGuri la începutul lui octombrie. Povestește Ovidiu aici pe larg așa că nu intru în detaliile acestei întâlniri.

 

A urmat o serie (?) de întâlniri față în față. La una am fost și eu. Dl Stein mi-a explicat metodologia de consultare, adică formarea acestei coaliții. De ce e nevoie de o astfel de structură? Mi-a explicat, cu un discurs foarte ONGist, despre importanța coalizării, despre faptul că ONGurile trebuie să aibă o voce puternică, despre importanța dialogului, despre faptul că trebuie să avem dialog cu Guvernul de la egal la egal, despre faptul că este inadmisibil ca ministerele să ia decizii fără să discute cu ONGurile etc. Printre rânduri, dar pronunțat destul de clar: e mai simplu să discuți cu o coaliție decât așa alandala, cu toată lumea.

 

Am spus și eu ce cred, și scriu și-aici ca să rămână:

  • societatea civilă e diversă, iar diversitatea este dată de interese pentru tematici diferite (mediu, educație, stat de drept, sănătate etc). Atunci când identifică un interes comun, organizațiile se coalizează în mod natural pentru a-și susține respectivul interes. Coalițiile născute printr-o intervenție externă mor.
  • dialogul Guvern – societate civilă ar trebui să se petreacă preponderent la nivelul ministerelor, pe teme clare de discuție, cu participare în funcție de relevanță (dată de interesul și cunoașterea temei) și nu în funcție de o falsă reprezentativitate dată de apartenența la COALIȚIA.
  • uneori, firesc, organizațiile nu ajung la un punct de vedere comun pentru un anume subiect. Dacă vorbim despre consultări, într-o astfel de situație, rolul factorului de decizie este să asculte ambele (toate) punctele de vedere și să decidă în funcție de argumentele aduse și de propriile sale valori și opinii.
  • pe hârtie există o mulțime de mecanisme, inclusiv prevăzute de legislație – cum ar fi Legea 52/2003, care nu sunt respectate. Ia să le facem pe acelea să funcționeze înainte să creăm altele.
  • e inutil să vorbim despre un viitor mecanism de dialog cu primul ministru cu o lună înainte de alegeri, când știm bine că, indiferent de rezultatele alegerilor, actualul prim ministru nu va mai fi în această funcție. Aici răspunsul a fost de-a dreptul amuzant: dacă Victor Ponta câștigă alegerile și ajunge la Cotroceni, îl va consilia pe noul prim ministru cu privire la dialogul cu societatea civilă. Concluzia dlui Stein: “Da, da,aveți mare dreptate. Urmează o nouă întâlnire în cadrul căreia discutăm despre secretariatul coaliției, denumire, coordonator etc.”

 

Cam în aceeași notă au continuat și discuțiile pe email, între dl Stein și unii dintre cei invitați la întâlnirea nr. 2. Un fel de “aveți perfectă dreptate, dar facem cum zic eu”. Dialog perfect.

 

Autor: Oana Preda

 

 

Leave a Reply