CeRe: valuri mici şi mari, 10 ani de antrenamente în bazinul civic

Acum 10 ani nu exista niciun rezultat la o căutare pe internet a cuvintelor “grup de iniţiativă” civică. Conceptul de participare publică era ceva abstract, iar implicarea civică asociată mai degrabă cu voluntariatul, plantarea copacilor printr-o acţiune colectivă voluntară sau cu ajutorul dat unei persoane vârstnice. Acum ne este puţin mai clar că avem drepturi, iar “cetăţenia” nu mai este este doar un ac de cravată scos din cutie doar pentru a da o tuşă mai carismatică multiplelor înfăţişări ale democraţiei.

La început am bătut din uşă în uşă şi am ascultat dorinţele oamenilor din 4 cartiere bucureştene

CeRe s-a format acum 10 ani pentru a-i aduce mai aproape pe oamenii care vor să schimbe ceva în jur, de ochii şi urechii celor din primării şi ministere. Şi pentru că deciziile publice nu reflectă întotdeauna dorinţele şi priorităţile celor direct vizaţi, CeRe a început prin a le asculta dorinţele oamenilor din 4 cartiere bucureştene. De câţiva ani încoace am bătut la uşile a sute de bucureşteni, am învăţat mult despre metoda organizării comunitare (apropos, in SUA, organizatorul comunitar este de zeci de ani o meserie), am avut sute de întâlniri prin sufrageriile oamenilor cu cetăţenii din Drumul Taberei, Lacul Tei, Pantelimon. Oamenii îşi doreau atunci, ca şi acum câteva lucruri: parcuri amenajate, străzi asfaltate, rezolvarea diverselor lucruri negative care ne îngreunează zi de zi traiul în oraşe. Apoi, din ce în ce mai mulţi dintre cetăţenii pe care i-am susţinut au cerut să nu mai fie ignoraţi de primari, consilieri şi miniştri şi să le fie ascultate părerile şi propunerile atunci când cineva, câţiva, decid în numele lor. Fie că poveştile oamenilor pe care i-am susţinut de-a lungul vremii vorbesc despre spaţii verzi defrişate, clădiri ilegale care ştirbesc confortul şi soarele oamenilor din apartamentele învecinate sau de cinematografe vechi de cartier care n-au fost lăsate de bucureşteni la cheremul diverselor interese comerciale, drepturile cetăţeneşti sunt butonul de EXIT din indiferenţă şi resemnare.

Primele grupuri civice din Bucureşti, inspiraţie pentru din ce în ce mai mulţi indivizi şi organizaţii cu spirit civic 

În ultimii ani tot mai mulţi oameni, grupuri civice şi organizaţii au venit către noi pentru asistenţă în advocacy. Mulţi oameni au auzit despre noi de la grupurile de iniţiativă alături de care am stat câţiva ani (CC: Grupul de Iniţiativă Lacul Tei, Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Iniţiativa Callatis-Drumul Taberei, Grupul de iniţiativă Favorit) pe care le-am ajutat să se formeze, să aibă răbdare şi perseverenţa necesară pentru a cere autorităţilor să rezolve lucrurile care nu merg bine în jur. Toate aceste grupuri au sărbătorit victorii alături de vecinii de cartier, subiectele despre protejarea lacului şi parcului Circului, cinematografului Favorit, locul de joacă din Drumul Taberei şi lipsa de infrastructura din Prelungirea Ghencea au fost constant preluate de presă. A aflat din ce în ce mai multă lume că “se poate”, s-au înmulţit numerele celori civici şi curajoşi care s-au dus pe capul autorităţilor, au reparat oraşe, legi nesănătoase şi mentalităţi amorţite de inerţie şi scepticism.

Am stat aproape de oameni şi organizaţii neguvernamentale care, prin campanii locale sau naţionale de advocacy, au reuşit schimbări benefice în sistemul de sănătate sau educaţie pentru comunităţi diverse. Am fost sentimentali, furioşi, nerăbdători, mândri, recunoscători. Am fost alături de Iaşul iubeşte teii până s-au plantat cei mai iubiţi copaci din Iaşi şi din online.

În ultimele luni am pus umărul la formarea primei reţele civice – Reţeaua Civică Bucureşti. Sunt 13 grupuri civice care ştiu, vor şi pot să acţioneze împreună pentru ca tu şi eu să fim mai bine reprezentaţi atunci când se iau decizii despre lucruri care ne deranjează în oraşul acesta şi pe care autorităţile public ear trebui să le repare urgent.

Sau să nu mai admită să se repete, pentru început.

Au trecut 10 ani, suntem o echipă mică şi răspundem la telefon cu “Da, ştiu cum să te ajut”.

Majoritatea proiectelor CeRe sunt finanţate din fonduri americane, norvegiene şi elveţiene. Nevoile bugetare nu arată întotdeauna în teren precum în cererile de finanţare. Avem nevoie de voi, donatorii individuali, pentru a susţine un număr şi mai mare de oameni care să ştie cum să ajungă la masa la care se iau deciziile importante pentru ei şi comunităţile pe care le reprezintă.

Dacă îţi place de noi, ne poţi susţine cu o donaţie la Swimathon: http://swimathonbucuresti.ro/swimathon/index.php/profil-proiect/3-

de Silvia Boeriu

 

 

 

Leave a Reply