Ce mai inventeaza administratia in lupta cu participarea publica

 

Exista legi despre care spunem ca asigura participarea publicului la luarea deciziilor, transparenta, libertatea de asociere, etc. Vorbim despre democratie participativa si despre faptul ca incep sa se mai schimbe lucrurile. Se gasesc totusi destule solutii, unele mai ingenioase ca altele, atunci cand administratia nu vrea sa aiba prea mult de-a face cu participarea oamenilor.

  

In acest post avem trei exemple culese de la colegi de-ai nostri de la organizatii care se straduie sa-i coinvinga pe oameni ca e bine sa participe:

  

  1. Primaria Craiova decide prin dispozitie de primar sa limiteze la 3 spatiile pe care oamenii le au la dispozitie pentru desfasurarea de manifestari publice. Culmea culmilor – unul dintre ele este chiar in curtea interioara a primariei. Deci, doresti sa organizezi un protest, o adunare sau alta astfel de intreprindere, te duci frumusel in curtea interioara a primariei si protestezi acolo (daca  se poate in liniste). 
  2. Primarul din Sighisoara a decis sa eticheteze cele 28 de scaune libere din sala de sedinte a consiliului local. 21 din cele 28 sunt rezervate pentru executivul primariei sau pentru alte instituţii din subordinea primăriei. Numai 7 raman pentru cetateni, invitati si presa. Deci, participare, participare dar nu mai mult de 7.
  3. La Stefanesti, alta practica ingenioasa – de cateva luni de zile, consiliul local decide ad hoc sa mute desfasurarea sedintei consiliului local cu o ora sau doua inainte de ora anuntata public (nu de primarie, ci de Asociatia de Educatie si Cultura pentru Oameni). Adica afli cand e sedinta, vrei (poate) sa participi, te duci si ajungi taman cand e pe sfarsite.

  

Acestea sunt numai trei exemple. Cu siguranta sunt si multe altele. Si ce e mai trist e ca asta se intampla intr-o tara in care oricum nu ne dam in branci cu participarea.

  

Oana 

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Ce mai inventeaza administratia in lupta cu participarea publica”

  1. Cintia says:

    Hahaha! Sa stiu sa nu ma grabesc.
    Rasu’ plansu

Leave a Reply