Doamna Maria-Elena Trică îşi vrea înapoi cinematograful Favorit

 

Doamna Trică este unul dintre cetăţenii din grupul “Iniţiativa Favorit”, care încearcă să determine Primăria sectorului 6 să se ţină de promisiune, să reabiliteze cinematograful Favorit şi să-l transforme în Centrul Cultural Favorit, pentru comunitate.

 

1. Ce v-a motivat cel mai mult să vă implicaţi în povestea reabilitării cinematografului Favorit?

Ştiind că oamenii din zona Favoritului şi nu numai, îşi doresc foarte mult ca Cinematograful Favorit să redevină ceea ce a fost cândva şi anume, mândria cartierului Drumul Taberei, locul în care rulau cele mai bune filme, era cel de-al doilea cinematograf din Bucureşti, primul fiind Cinematograful Patria, am simţit că pot face ceva pentru aceşti oameni. Sigur,mai este vorba şi de nostalgia tinereţii mele, când împreună cu copiii mei mergeam la Favorit. Mai sunt şi alte motive, dar s-a specificat…”cel mai mult”.

 

2. Cum aţi aflat despre existența grupului Iniţiativa Favorit, de cât timp sunteţi un membru activ în grup şi ce presupune mai exact implicarea dumneavoastră în grup (cât timp va dedicaţi pe zi, cum menţineţi legătura cu oamenii..)?

 

“Navigând” pe Internet şi aflând de la fiica mea că pentru Favorit se face ceva. Alexandra, fiica mea, mi-a spus într-o zi, într-o frumoasă zi de aprilie: “mamă Cinematograful Favorit ţi se potriveşte. Este exact ceea ce cauţi, te motivează foarte bine şi cred că într-adevăr poţi face ceva pentru oameni, tu care ai lucrat mult cu oamenii şi doreşti mereusă faci ceva, să ajuţi, să laşi ceva în urmă”. Şi aşa din vara lui 2012 am devenit membru al grupului.

 

Ce presupune implicarea? Foarte, foarte mult timp în general, iar în particular 2,3 ore pe zi (dacă nu este un material de făcut, mă informez, caut să văd ce se mai întâmplă în lumea cinematografelor, ce mai face Centrul Cultural Favorit Sector 6, ce mai este pe www.iniţiativa.favorit. pe facebook, pe site-ul primăriei, dacă s-a rezolvat “forumul” pe site-ul www.cinemafavorit.ro, etc.). Nu este deloc uşor, mai ales că am multe alte preocupări şi o scumpete de nepoţica, până în vară, când voi mai avea încă una. Câteodată, cum spun în glumă: “mă învoieşte fiul meu de la nepoţică”. Dar sunt zile, şi nu puţine, când am stat în faţa calculatorului şi câte o după amiază întreagă sau pânănoaptea târziu. Am mare noroc cu familia care mă-nţelege şi chiar mă ajută (soţul meu îmi listează materialele şi le trimite prin fax domnului Ionescu – (notă CeRe – Dl Ionescu este membru al grupului Iniţiativa Favorit).

 

Legătură cu grupul:
– prin mail, telefon şi Fax.
– avem o baza de date destul de măricică (zic eu) la care transmit materiale, informările şi tare mă bucur când avem feedback de la oameni

 

3. V-aţi asumat un rol anume la nivelul grupului (există anumite atribuţii pe care vi le-aţi asumat în mod special)?

 

Da mi-am asumat multe lucruri, poate prea multe, deoarece nu avem oameni care “să manevreze calculatorul” ceva mai mult decât a citi şi a trimite un mail, sau nu au timp/condiţiiimpuse de serviciu/studenţi/elevi, etc. Dintre ele: drafturi de scrisori/comunicate de presă, legătură cu cetăţenii, monitorizarea site-ul Primăriei Sector 6, etc. Deci, fac destul de multe, dar nu vreau să se interpreteze – ”ce mare se da”, aşa că trec la întrebarea următoare.

 

4. Aţi încercat să atrageţi şi alţi oameni în grup pentru cauza Favoritului? Cum răspund vecinii dumneavoastră de cartier propunerilor de acest gen?

 

Da, au devenit doi vecini de bloc, membri ai grupului şi nu mică mi-a fost mirarea, când, fără să ştiu, au venit (şi nu numai ei) la evenimentul nostru din 4.oct.2013 de la Favorit. Interesant este că mă opresc vecinii care ştiu despre ce face grupul (pun informări pe uşile de la bloc) şi mă întreabă: “Ce aţi mai făcut cu Favoritul? Ce se mai aude cu Favoritul?”

 

5. Care credeţi că sunt barierele pentru care cei din jurul dumneavoastră nu doresc să se implice în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă comunitatea?

Cred că la foarte mulţi funcţionează bariere de felul:
– “comoditatea”;
– “las că face X sau Y, eu îl susţin”;
– sau “nu am timp”;
– sau “tot nu se face nimic”;
– dezamăgirea …..că totul este zadarnic
– lipsa de timp reală, nu cea enumerată de formă, aşa, ca să scape de răspundere.

 

6. Dacă aţi avea 10 minute la dispoziţie pentru a-i transmite un mesaj primarului sectorului 6 ce i-aţi spune?

 

Domnule primar: Îmi este jenă faţă de oamenii din Cartierul Drumul Taberei simpatizanţi ai Grupului Iniţiativa Favorit, cu care sunt mereu în corespondenţă prin e-mail, care au avut mare încredere în dumneavoastră şi chiar au crezut ce aţi spus, în campania electorală din anul 2012, citez: “pe lângă cele 6 priorităţi ale programului de guvernare locală,primăria va adaugă cea de a şaptea prioritate, Cinematograful Favorit, finalizarea reabilitării acestuia se va face până la sfârşitul anului 2014”.

 

7. Cum va imaginaţi o relaţie perfectă între cetăţeni şi cei cu putere de decizie în Primărie?

Nu este cumva o utopie? Dar, poate există o relaţie perfectă, atâta timp cât în general nu există relaţii perfecte (în opinia mea)?

O relaţie de colaborare, de ascultare a cetăţeanului, de explicare a problemelor care-l interesează, pe înţelesul lui, nu cu citate din legi, “aşa, că să-i închidem gură şi să-i arătăm cât suntem noi de documentaţi, cei care avem decizia “în mână” cât de bine cunoaştem tot, dar suntem îngrădiţi de lege în ceea ce facem”.

O relaţie din care să simţi că cel cu puterea de decizie este sincer, să-l simţi că într-adevăr vrea să te ajute prin fapte şi nu prin vorbe, şi de ce nu, să-ţi răspundă la petiţii….pentru că, vorba aceea, “respectă dacă vrei să fi respectat”.

Am vorbit, la telefon, cu ocazia redactării unei petiţii, cu doi preşedinţi de Consilii Consultative din cele 19 existente la Primăria Timişoara. Am rămas plăcut surprinsă de răspunsurile oamenilor în ceea ce priveşte legătură comunitate-primărie.

 

8. Aţi fi dispusă să va dedicaţi timp şi pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă bucureştenii? Ce probleme ale oraşului v-ar plăcea să se rezolve?

 

Da, aş fi dispusă.

Probleme:
– curăţenia. La acest capitol şi noi, cetăţenii, suntem de vină, suntem (o parte dintre noi) necivilizaţi, tratăm oraşul/strada ca pe un loc în care ”trebuie să ieşim în evidenţă”prin indiferenţă, teribilism, proastă creştere, etc.
– spaţii verzi, să văd în loc de “pâlculeţe/smocuri” de iarbă, gazon – ”vise, vise, bat la poartă inimii” – era un cântec de pe vremea mea.
– circulaţie civilizată
– câini comunitari.

 

9. Pe scurt, care este momentul cel mai drag care va leagă de grupul Iniţiativa Favorit?

 

Ce întrebare grea…sunt mai multe.
Poate:
– momentul de la Bruxelles, când grupul Favorit s-a făcut cunoscut, când România a fost amintită la concluziile de închidere
– momentul/ziua şi ora: era în jurul orei 23, când am văzut că în bugetul pe 2013 erau prevăzuţi aprox. 2,6 mil. Euro pentru Favorit, momentul în care speranţa mea/oamenilor putea să devină realitate.

 

 

Leave a Reply